היסטוריה: לראשונה נפתחה בורסה במיאנמר
בורסת ינגון שסימולה YSX, הוקמה על ידי בנק אקונומיק שבבעלות הממשלה, חברת דיווה סקיוריטיז והחברה המפעילה את בורסת טוקיו
17:5508.12.15
בהשקעה של 24 מיליון דולר נפתחה היום (ג') הבורסה הראשונה של מיאנמר - צעד נוסף במעבר של המדינה המבודדת לשעבר לכלכלה חופשית.
בורסת ינגון שסימולה YSX הוקמה על ידי בנק אקונומיק שבבעלות הממשלה, חברת דיווה סקיוריטיז היפנית והחברה המפעילה את בורסת טוקיו.
הפתיחה היא שלב נוסף בתהליך המודרניזציה המהיר שעוברת מיאנמר, אחרי עשרות שנים של משטר צבאי. מאז הוסרו הסנקציות המערביות ב־2013, אחרי עשרות שנים של משטר צבאיזינקו השקעות זרות ישירות במדינה לשיא של 8 מיליארד דולר בשנה הפיסקאלית 2015-2014, כאשר חברות רב־לאומיות, ובהן קוקה קולה, קולגייט פלמוליב ומיצובישי החליטו להמר על התחזקות הביקושים.
אונג סאן סו צ'י, זכתה בבחירות האחרונות צילום: איי אף פי
מעמד הביניים במיאנמר צפוי להכפיל את עצמו מ־5.3 מיליון תושבים ב־2012 ל-10.3 מיליון ב־2020 - כך לפי בוסטון קונסלטינג גרופ.
הבחירות הכלליות שנערכו בנובמבר, שהיו הבחירות החופשיות הראשונות שהתקיימו במדינה זה עשרות שנים, הסתיימו בניצחונה של ליגת הדמוקרטיה הלאומית בראשותה של אונג סן סו צ'י וסללו את הדרך לרפורמות מבניות בתחומי מפתח כמו יצור ותשתיות. בניגוד ל־1990, גם אז זכתה המפלגה ברוב מוחץ אך המשטר הצבאי ביטל את התוצאות, הפעם קיבלה אותם החונטה הצבאית בכבוד.
"פתיחת הבורסה לא תהיה זינוק קדימה, כי אם צעד קטן בכיוון הנכון", אמר אדם ירצ'יק, מומחה לזירת אסיה־פסיפיק בחברת הייעוץ פרונטיר סטרטג'י. "כדי ששוקי מניות ישחקו תפקיד בכלכלה, יש ליישם חוקים ותקנות", הוסיף. "מספר תחומים במיאנמר נותרו עדיין מעורפלים. אין בנמצא חוקים לגבי הצבעות בעלי מניות או פגישות שנתיות".
בורסת ינגון תמשוך ככל הנראה רק קומץ חברות בשלב הראשון, וקיים חשש כי גורלה יהיה דומה לזה של שכנותיה. כך, למשל, בבורסת קמבודיה שנפתחה ב־2011 רשומות רק שתי חברות, ובבורסת לאוס, ארבע.