המחזיקים באלון יחליטו אם לנקוט הליכים נגד החברה
אם מחזיקי האג"ח יתנגדו להצעת הדירקטוריון להעניק לחברה־הבת, אלון רבוע כחול, הלוואה של 50 מיליון שקל - הם יידרשו להוציא צו מניעה
מחזיקי האג"ח של קבוצת אלון יכריעו אם זו תעניק הלוואה של 50 מיליון שקל לחברה־הבת אלון רבוע כחול. תמורת ההלוואה אמורים המחזיקים לקבל מניות של חברת דור אלון בהיקף 50 מיליון שקל, כ־8% ממניות החברה כיום.
- מכה לרשת מגה: קוקה קולה עצרה אספקת סחורה לסניפי הרשת
- בנק הפועלים אישר את ההסדר עם אלון ריבוע כחול
- בירן הוזעק והגיע למפגש עם נציגות מחזיקי האג"ח של אלון
על פי הערכות, המחזיקים צפויים לקבל את הצעת ההחלטה של דירקטוריון אלון. אם יסרבו, יהיה עליהם להגיש בקשה לבית המשפט לצו מניעה נגד מתן ההלוואה. צו שכזה, ככל שיתקבל, יסכן את ההסדר בחברה־הבת של הקבוצה, רשת המזון מגה.
ההצעה מגיעה לאחר שבעלי השליטה באלון, שרגא בירן (53%, באמצעות ביילסול הפרטית שבשליטתו) וארגוני הקיבוצים (47%), הסכימו להעמיד ערבות בצורת פיקדון בנקאי של 15 מיליון שקל. זו נועדה להגן על המחזיקים ועל החברה עצמה מפני ירידה עתידית אפשרית בשווי מניות אלון בבורסה.
מחזיקי האג"ח, המיוצגים על ידי עו"ד אלון בנימיני, טענו שההלוואה מהווה השקעה מסוכנת ובלתי סבירה בהתחשב בכך שאלון רבוע כחול חדלת פירעון. לדבריהם, ההלוואה מחמירה אף יותר את מצבה של אלון. במכתב חריף ששיגר בנימיני לחברה, הוא הזהיר מפני הזרמות נוספות לאלון רבוע כחול ולמגה.
בנוסף ציין בנימיני כי על פי ניתוח שביצע רו"ח שלומי קלסי, היועץ הכלכלי של הנציגות, גם אלון עצמה היא חדלת פירעון. זאת משום ששווי נכסיה נמוך במאות מיליוני שקלים מיתרת ההתחייבויות שלה.
המחזיקים יוכלו לתבוע את בירן אישית
המחזיקים קיבלו הבטחה חשובה יותר: התחייבות מצד בירן להחזיר הלוואה של 40 מיליון שקל שנטל עם ביילסול מקופת אלון ולא החזיר - למרות שחלף מועד פירעונה. בירן התחייב להחזיר את ההלוואה עד פברואר 2016 (ולא עד סוף השנה, כפי שציינה החברה בפני המחזיקים בשבוע שעבר).
אם בירן לא ימלא את חלקו ולא יחזיר את ההלוואה, תעמוד למחזיקי האג"ח זכות לתבוע אותו אישית. זוהי זכות שאינה טריוויאלית כלל וכלל, כיוון שהזכות הבסיסית לתביעה כזו נתונה בידי אלון עצמה, שמקופתה ניטלה ההלוואה ולא הוחזרה.
נוסף על כך, אלון הסכימה להפסיק לחלוטין תשלום דמי ניהול של יותר מ־12 מיליון שקל בשנה שנטלו הקיבוצים וביילסול מקופתה.
לחששות של הפניקס מההסדר היה בסיס
כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", בירן מעמיד למכירה מבנה עם זכויות בנייה בצומת הכבישים 531 ו־40 בשרון, ששוויו 100 מיליון שקל. ביילסול מחזיקה ב־49% ממניות המבנה והיתרה בידי שופרסל.
אג"ח א' של קבוצת אלון מוחזקות על ידי הגופים המוסדיים פסגות, כלל ביטוח, הפניקס, מגדל, הראל, מנורה ומיטב דש. במאי האחרון חתמה אלון על הסדר עם מחזיקי האג"ח שלה על חוב של 2.2 מיליארד שקל. הפניקס התנגדה נמרצות להסדר, אבל הגופים האחרים תמכו.
בדיעבד התברר כי לחששות של הפניקס היה בסיס - מצבה של מגה. לטענת מחזיקי האג"ח, התמונה המלאה לגבי רשת המזון הוסתר מהם בהסדר הקודם. במסגרת הסדר הנושים במגה, שנחתם בחודש יולי, התחייבה אלון להזרים למגה 220 מיליון שקל. זאת למרות שחובה של החברה לנושי אלון כיום עומד על 1.8 מיליארד שקל, לאחר שחלקו נפרע בעקבות מימוש מניות אלון USA.