בלעדי לכלכליסט
למרות ההפסד, דלק רכשה עוד מניות נובל ב־60 מיליון שקל
עם תחילת הירידות במחיר הנפט בסוף 2014, השקיעה הקבוצה שבשליטת יצחק תשובה קרוב למיליארד שקל ברכישת ני"ע זרים בהם של נובל אנרג'י האמריקאית וודסייד האוסטרלית. בינתיים היא הפסידה 240 מיליון שקל על ההשקעה
קבוצת דלק רכשה שלשום מניות של חברת האנרגיה האמריקאית נובל אנרג'י, שותפתה במאגרי הגז תמר (36%) ולווייתן (39.66%), בהיקף של 60 מיליון שקל. כך נודע ל"כלכליסט". חברת האנרגיה שבשליטת יצחק תשובה (61%) ניצלה את הירידות החדות שלשום במניית נובל בבורסת ניו יורק, לאחר הגילוי של מאגר הגז הפוטנציאלי מול חופי מצרים. דלק כבר החזיקה במניות נובל בהיקף 90 מיליון שקל, ולאחר הרכישה האחרונה היא הגיעה לאחזקה בשווי של 150 מיליון שקל.
- תשובה מנצל הזדמנות? קבוצת דלק רכשה מניות של עצמה ב-90 מיליון שקל
- התרסקות מניות הגז: האם יש סיבה למשקיעים לחשוש?
- דלק הרוויחה 22 מיליון שקל: תשובה ימשוך דיבידנד של 74 מיליון שקל
נובל בתחתית
מלבד נובל אנרג'י, דלק מחזיקה במניות של חברות אנרגיה בינלאומיות נוספות בשווי כולל של 900 מיליון שקל. אחזקות אלו הניבו לה הפסד מצטבר של 240 מיליון שקל מאז נרכשו בדצמבר 2014. דלק ביצעה את ההשקעות חודש לאחר שמחיר הנפט החל לקרוס בעולם, מתוך חשיבה כי מדובר בהזדמנות השקעה. כשביצעה דלק את ההשקעה העיקרית, מחיר חבית הנפט בעולם עמד על 70–75 דולר, ומאז המשיך הנפט לקרוס, הגיע למחיר נוכחי של 47 דולר לחבית וגרר איתו מטה את שוויין של החברות.
האחזקה המהותית ביותר של דלק היא בחברת וודסייד, ענקית האנרגיה האוסטרלית שניהלה בעבר מו"מ לכניסה למאגר לווייתן. דלק מחזיקה, נכון להיום, במניות וודסייד בהיקף 600 מיליון שקל ורשמה על השקעה זו הפסד מוערך של 150 מיליון שקל מאז דצמבר 2014. זאת לאחר שהמניה ירדה ב־17% מאז הרכישה. בנוסף לדלק אחזקה של 150 מיליון שקל המפוזרת על פני כמה חברות אנרגיה נוספות, אחזקות שהניבו לה הפסד מצטבר של 40 מיליון שקל לאחר שאיבדו 20% מערכן מאז הרכישה. נובל היא זו שספגה את ההפסד הגדול ביותר מאז רכישת המניות בדצמבר, כאשר המניה איבדה מאז 30% והסבה לדלק הפסד של 50 מיליון שקל.
דלק ביצעה את רכישת הני"ע הזרים כחלק מתוכנית אסטרטגית שמוביל מנכ"ל החברה אסי ברטפלד להשקעה של יתרות המזומנים האדירות שמצויות אצלה בקופה. נכון להיום, מצויים בקופתה של דלק 3.4 מיליארד שקל, לאחר שביצעה סדרת מימושים של החברות־הבנות כדי להתמקד בפעילות הליבה של הגז והנפט. דלק מעוניינת להשתמש בכסף זה לרכישת שליטה בחברה בינלאומית בתחום האנרגיה שיודעת להיות גם מתפעלת ראשית של קידוחים, בשווי 0.7–1 מיליארד שקל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
רכישות מחוץ ומבית
עד שתימצא אחת כזו, ממשיכה דלק לבצע השקעות פיננסיות. שלשום היא ביצעה רכישה עצמית (BuyBack) של מניות קבוצת דלק בהיקף 30 מיליון שקל ושל יחידות השתתפות החברות־הבנות שלה: שותפויות דלק קידוחים ואבנר ב־60 מיליון שקל (בחלקים שווים). סך הכל השקיעה דלק 90 מיליון שקל ברכישת מניות חברות הקבוצה. דלק ביצעה את הרכישה לאחר שמנייתה קרסה ביום ראשון ב־12%, והחברות־הבנות דלק קידוחים ואבנר איבדו 15% כל אחת.
הרכישה העצמית של מניות דלק היא חלק מתוכנית שאושרה על ידי הדירקטוריון שמומשה עד כה בשיעור של 42%. לאחר הרכישה האחרונה דלק מחזיקה במניות רדומות (מניות של החברה שנרכשו על ידיה) בשווי 193 מיליון שקל.
ביום ראשון האחרון דיווחה דלק על תוצאותיה לרבעון השני של 2015. היא סיימה את הרבעון השני עם רווח נקי של 22 מיליון שקל. זאת לעומת הפסד עתק של 600 מיליון שקל שרשמה ברבעון המקביל, הפסד שנבע מהפחתות חשבונאיות בהיקף של 715 מיליון שקל שביצעה הקבוצה עקב מכירות של חברות־בנות. כמו כן דלק הכריזה על חלוקת דיבידנד רבעוני לבעלי המניות בהיקף 120 מיליון שקל. חלקו של תשובה בדיבידנד הוא 74 מיליון שקל.
מדלק נמסר בתגובה: "קבוצת דלק אינה מדווחת על ההשקעות ועל הפעולות בתיק הפיננסי שלה".