ניתוח כלכליסט
תחת צל כבד ואדום: מה תעשה היום הבורסה של תל אביב
המשקיעים המקומיים זכו לסוף שבוע שלם שבו יכלו לעכל את המפולת העולמית ולכלכל את מעשיהם לקראת הפתיחה היום. מה צפוי לנו בשוק המניות ובשוק האג"ח, מה תעשה הנגידה ואיך הבורסה המקומית משחזרת את ההיסטוריה?
הבורסה של תל אביב תיכנס הבוקר לשבוע המסחר תחת צלה הכבד של המפולת בשווקים הבינלאומיים – מפולת שהחלה בחמישי והגיעה לשיאה בשישי, כשהבורסה התל אביבית שלנו שובתת מפעילות.
המשקיעים המקומיים זכו אם כן בסוף שבוע שלם שבו יכלו לעכל את הדרמה האדומה העולמית ולכלכל את מעשיהם לקראת הפתיחה בראשון בבוקר. במובן זה ובאופן מוזר למדי, ההיסטוריה חוזרת על עצמה – לזה נגיע מאוחר יותר. לפני כן לנתונים – מה עומד על הפרק.
שוק המניות
אלה המספרים שעומדים לנגד עיני היד הנעלמה של הבורסה הצנוע שלנו: בניו יורק: ביום שישי רשם מדד דאו ג'ונס נפילה של 3.1%, מדד נאסד"ק איבד 3.5% ומדד S&P 500 חתך 3.2% מערכו. יום לפני כן רשמו דאו ג'ונס ו-S&P 500 ירידה חדה של 2.1%, ומדד נאסד"ק איבד 2.8%. באירופה בשישי רשם מדד פוטסי הבריטי ירידה של 2.8%, מדד דאקס הגרמני איבד 3% ומדד קאק הצרפתי נפל ב-3.2%.
למקרה שלא היה ברור, אם לא תחול התערבות שמיימית מדהימה, המדדים שלנו יהיו מאוד אדומים מחר. קשה לדעת כמה אדום. מצד אחד, בשנה האחרונה המשקיעים הישראלים לא נוטים להיבהל כל כך בקלות מירידות חזקות בעולם (ומחר מי שנמצא במשחק זה כמעט ורק משקיעים ישראלים, לנוכח חופשת סוף השבוע בעולם). מצד שני, מה שקרה בסוף השבוע מעבר לים הוא הרבה מעבר לירידות חזקות.
מה שאנחנו כן יודעים במידה קרובה לוודאי של ודאות הוא מה צפוי לקרות במניות הדואליות, בהתאם לפערי הארביטראז' השליליים החזקים שמעיבים עליהן. נתוני הארביטראז' לפחות מעידים כי המכה שצפויה למדד ת"א 75 מהדואליות תהיה כנראה מעט חזקה יותר מזו שצפויה לת"א 25. אלה הם הפערים שעימם חוזרות לת"א המניות הדואליות הבולטות:
ת"א 25: טבע 3.2%-, פריגו 3.6%-, אופקו 3.3%-, כיל ונייס 2.7%-, אלביט מערכות 2%-, אורמת טכנולוגיות 2.4%-, גזית גלוב 2.4%-.
ת"א 75: קנון 3.1%-, טאואר 6.4%-, פרטנר 4.4%-, סלקום 4%-, נובה 5.2%-, סאפיינס 2.6%-, איזיצ'יפ 0.9%-, אלוט 0.8%-, פורמולה 2.5%-, אלון רבוע כחול 3.3%-, קומפיוגן 6.6%-, מזור 1.7%-, אבוג'ן 4.3%-, מג'יק 5%-, גילת 2%-, סיליקום 3.4%-. פריון 5.4%-.
אגרות החוב הממשלתיות
שוק אגרות החוב הוא במידה רבה השוק החשוב של הבורסה בת"א, לא רק מפני שהוא מרכז מחזורים גדולים יותר – בכך אין כל ייחוד – אלא מעצם העובדה שזהו השוק החזק האמיתי של הבורסה שלנו: מול המחזורים הנמוכים מאוד של שוק המניות בתל אביב ומעמדו הלא מזהיר בעולם, שוק האג"ח המקומי הוא פעיל מאוד ומסיבות שונות זוכה למשוך חברות רבות להיכנס אליו, לא רק מישראל.
אך עם כל הכבוד לחברות המגייסות, נקודת ההתייחסות הרלבנטית היא זו של אגרות החוב הממשלתיות. מה צפוי לנו מחר בשוק האג"ח? כמו כמעט בכל מקרה, פאניקה בשוק גוררת מעבר של משקיעים לשוק אגרות החוב הממשלתיות, שנחשב לאורך שנים סולידי ובטוח יותר. למרות שהתנודתיות החזקה שנרשמה בשוק זה בשנה האחרונה לפחות העמידה בסימן שאלה גדול את ההנחה הזו, המהלך האמור ממשיך לחזור על עצמו: משקיעים מבוהלים עוברים לממשלתיות, וככל שהאיגרות מטפסות למעלה התשואה עליהן יורדת בהתאמה.
אז מה קרה לשוק האג"ח העולמי ביומיים הדרמטיים האחרונים בשבוע שעבר? ביום חמישי בבוקר, לפני שהחלה הסערה, עמדה תשואת האג"ח האמריקאית ל-10 שנים על 2.12%, ובתום המסחר של יום שישי צללה התשואה עד ל-2.04% - הרמה הנמוכה מזה 4 חודשים. בסך הכול רשמה האג"ח האמורה ירידה שבועית של 14 נקודות בסיס (נ"ב אחת שווה 0.1% תשואה). נחזור לחמישי בבוקר: התשואה של האיגרת ל-10 שנים בגרמניה עמדה על 0.61%. בתום המסחר של יום שישי ירדה התשואה ל-0.57%.
השורה התחתונה לקראת הפתיחה היום: האג"ח השקלית הממשלתית (סדרה 0825) תפתח את שבוע המסחר בתשואה של 2.16%. כבר במסחר של יום חמישי המגמה השלילית בבורסות אירופה ובתחילת המסחר בניו יורק גרמה לתשואה האמורה לרשום ירידה יומית של 6 נ"ב – בחמישי בבוקר עמדה התשואה על האיגרת ב-2.22%. מגמה זו צפויה להימשך מחר, בהנחה הסבירה ששוק המניות אכן ירשום ירידות חדות. ככל שהאיגרת היא ארוכה יותר (לשנים רבות יותר), כך התנועה תהיה חדה יותר (האג"ח השקלית הארוכה 0142, ל-27 שנה, פותחת את השבוע בתשואה של 3.24%).
ומה עוד צפוי לנו
במקביל לסערה העולמית המשקיעים מצפים להכרעת הריבית של בנק ישראל שצפויה ביום שני בשעה 16:00. עוד לפני שהחלה המפולת האחרונה פרסמו כלכלני בנק לאומי תחזית לפיה הבנק עשוי לבחור כבר בישיבה זו במהלך מוניטארי מרחיב, לנוכח נתוני המאקרו החלשים של ישראל: "לנוכח נתוני הצמיחה החלשים מהצפוי לרביע השני, בשילוב עם הירידה בציפיות האינפלציה בעת האחרונה, לצד המשך התחזקותו של השקל מול סל המטבעות (למעט בימים האחרונים), לא ניתן לפסול אפשרות של הפחתת ריבית בחודשים הקרובים, ייתכן ואף בהחלטת הריבית הקרובה", נאמר בהודעת לאומי. שלושה ימים מאוחר יותר, ניתן לומר כי התנאים שעשויים לעודד בנק מרכזי לבחור בצעדים מרחיבים יותר גדלו שבעתיים.
מצד אחר, עד יום שני יש עוד הרבה זמן - מי יודע מה יקרה עד אז.
ההיסטוריה חוזרת על עצמה
במשבר הפיננסי של 2008 ספגו המדדים בניו יורק את המכה החזקה הראשונה ביום שני, ה-15 בספטמבר, בעקבות ההודעה על פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס. דאו ג'ונס איבד באותו יום 4.4% וחתך משוויו 504.48 נקודות.
אך המכה החזקה באמת למדדים הגיעה שבועיים לאחר מכן, ביום שני ה-29 לספטמבר, כשהשוק הגיב לאירועים עם קריסה מוחלטת של 8.81% ב-S&P 500 שהגיע ל-106.85 נק' ושל 6.98% בדאו ג'ונס (777.68 נקודות). בתאריך זה חל ערב ראש השנה של הלוח העברי, כך שהבורסה נכנסה לחופשה של שלושה ימים שרק לאחריהם הגיבה לאירועים בירידות חדות.
וזה עוד לא הכל. הקריסה הבאה של המדדים הגיעה שבוע וחצי לאחר מכן, ביום חמישי ה-9 באוקטובר צנח S&P 500 ב-7.62% (75.02 נק') ודאו ג'ונס ב-7.33% (678.91 נק'). בלוח העברי ציינו ביום זה את יום כיפור, ומייד לאחר מכן נכנסו לסוף השבוע כך שבישראל עברו שלושה ימים שלמים לפני שהגיעה התגובה.
ושוב אותה המנגינה, גם הפעם, התגובה המקומית שלנו תגיע היום באיחור אופנתי. לא סתם יצא לישראלים שם של מאחרים סדרתיים.