השורה התחתונה
עידן אזולאי: "האג"ח הקונצרניות לא שוות את הסיכון"
מנכ"ל קרנות הנאמנות של אפסילון מוכן להתפשר על התשואה לטובת נזילות, חוזר בהדרגה לאג"ח במח"מ ארוך אחרי חודשים של קיצור התיק וממתין עם המשקיעים שברחו מהשוק לחזרתם לאיגרות החוב
"השוק לא זול ולכן צריך להיות סלקטיבי. עדיף להשקיע במניות ובאג"ח ממשלתיות, הקונצרניות לא שוות את הסיכון", כך אומר מנכ"ל קרנות הנאמנות של אפסילון עידן אזולאי על רקע ההתפתחויות בשוק האג"ח הממשלתיות מתחילת השנה.
אזולאי מסביר כי "צריך לבחון את התשואות האבסולוטיות. אני מוכן להתפשר על התשואה הנמוכה באג"ח הממשלתיות כי יש נזילות, שלא תמיד קיימת באג"ח הקונצרניות".
אחרי שעלו בחדות בארבעת החודשים הראשונים של 2015, האג"ח הממשלתיות הארוכות הציגו מגמת ירידה. מה גרם לה?
"בתחילת השנה אירופה היתה עדיין שרויה בדיפלציה. נוכח צפי להשקת תוכנית הרחבה מוניטרית אגרסיבית באירופה החלה ירידה בתשואות האג"ח. הצפי לאינפלציה נמוכה אפיין את הכלכלה הגלובלית בעולם באותה תקופה, ולכן לא ציפו שהריבית תישאר נמוכה לזמן ממושך".
איתות מאירופה
המצב הזה, לדברי אזולאי, עודד השקעה באג"ח ארוכות. "ההכרזה על תוכנית ההרחבה המוניטרית בפברואר נתנה איתות פורמלי לכך שסביבת הריבית הנמוכה תתקיים זמן רב. לפיכך גברה הריצה לאג"ח ארוכות, שהציעו פיצוי גדול ביחס לאגרות חוב קצרות, ואיתה החשיפה למניות ולאג"ח קונצרניות.
"אלא שאז הגענו למאי במצב שונה לחלוטין. אירופה כבר לא היתה בדיפלציה והצמיחה החלה לטפס, גם בישראל. התמונה הכלכלית השתנתה, אמנם מעט, אבל התשואות הגיעו לרמה כה נמוכה שהן שיקפו מצב כלכלי גרוע מכפי שהיה בפועל. בנקודה זו פרמיית הסיכון לא תומחרה באג"ח הממשלתיות והקונצרניות. לכן, בתחילת מאי התחלנו להקטין את החשיפה לאג"ח ארוכות. ראינו שפוטנציאל הרווח היה מאד נמוך והבנו שגם סביבת הריבית תישאר נמוכה, יהיה זה נכון לדרוש פרמיית סיכון כלשהי. היה מקום לקיצור ניכר של התיק, בד בבד עם צמצום האחזקה באג"ח הקונצרניות. לא היה בהכרח טריגר לנפילות בשוק האג"ח".
האם לדעתך האג"ח הממשלתיות במגמת התאוששות? מה בלם את עליית התשואות?
"המשקיעים הבינו שהריבית תישאר נמוכה להרבה מאוד זמן, ולכן פדו את אגרות החוב שלהם, וכעת כספם יושב בחשבון העו"ש וממתין לשלב שבו הם יחזרו לשוק".
תמחור הגיוני
אזולאי מסביר כי במהלך חודש מאי ובתחילת יוני העדיפו באפסילון את האג"ח קצרות, וכעת מגיעה התפנית. "לפני כשבוע שבנו והתחלנו להאריך את המח"מ. בשל הנפילות במאי, האג"ח כיום מעניקות תשואה יותר גבוהה לעומת זו שהושגה בסוף אפריל. תשואת אג"ח שקלית לעשר שנים עומדת על 2.4% היום, והתמחור הזה הוא כבר הגיוני".