דורי נאוי: "רשות ני"ע לא צריכה לפחד מבנק ישראל"
מנכ"ל חברת ניכיון הצ'קים מגדיר כתמוהה את עמדת בנק ישראל, שעצר את הנפקת האג"ח שלה כיוון שתאגיד שאינו בנקאי ועוסק במתן אשראי לציבור לא רשאי להנפיק אג"ח להמרה. מחילופי מכתבים בין החברה לרשות ני"ע עולה כי נאוי היתה מודעת לבעייתיות
הנפקת האג"ח של האחים נאוי נתקלה שלשום בתמרור עצור שהוציא לה בנק ישראל. בשעת לילה מאוחרת שיגרה רשות ני"ע מכתב לחברה, ובו ביקשה שלא להציע לציבור אג"ח המירות ואג"ח לא המירות, וזאת עד שהרשות תגבש החלטה בנושא. זאת לאחר שהשלב המוסדי בהנפקה נסגר ורשם ביקושי שיא של 530 מיליון שקל לעומת סכום הגיוס המבוקש — 250 מיליון שקל. הרשות פעלה בעקבות דרישה של בנק ישראל, שהביע את עמדתו המשפטית בעניין, ולפיה תאגיד שאינו בנקאי ועוסק במתן אשראי לציבור, לא יכול להנפיק אג"ח לציבור.
- בנק ישראל ורשות ני"ע בלמו את הנפקת האג"ח של האחים נאוי
- מיטב דש נכנס לאשראי צרכני: רוכש 20% מ-eLoan
- מימון המונים לאן?
לדברי דורי נאוי, מנכ"ל החברה ואחד מבעלי השליטה בה לצד אחיו שאול המכהן כיו"ר, המהלך החריג שנקט בנק ישראל לעצירת ההנפקה הוא תמוה. "הרגולטור, מבחינתנו, הוא רשות ני"ע, שעדיין לא הבהירה את עמדתה. קיבלנו חוות דעת מבנק ישראל, אנחנו שוקלים את הדברים ונגיש נימוקים לרשות", אמר נאוי. "אנחנו מצפים שברשות ני"ע ירימו את הכפפה ויעשו מה שהחוק מאפשר. הרשות צריכה לבחון את הדברים לעומקם מבלי לפחד מבנק ישראל".
בחברת נאוי מוסיפים ואומרים שיחס הלימות ההון בחברה עומד על 22%, וזה לעומת יחס נמוך בהרבה של בנקים בישראל, שעומד רק על 9%, ולכן עצירת ההנפקה נראית להם תמוהה. נאוי תעביר את נימוקיה לרשות עוד החודש.
גייסה אג"ח בגלגול הקודם
משמעות העמדה של בנק ישראל היא רחבה יותר, שכן לפיה מגזר המימון החוץ־בנקאי לא יוכל לגייס מימון מהציבור באמצעות אג"ח. מבחינה יבשה מתיר חוק הבנקאות לתאגיד שנותן אשראי, אך אינו תאגיד בנקאי, להנפיק לציבור ניירות ערך הניתנים להמרה למניות. אולם בנק ישראל מבדיל בין גוף ריאלי לגוף פיננסי. תאגיד פיננסי אינו יכול לממש נכסים כדי לפרוע את החוב, וזאת בניגוד לגופים ריאליים, ולכן קיימים סיכונים רבים ליכולת החזר החוב של הגופים הפיננסיים בשעת משבר.
למעשה, נאוי כבר גייסה אג"ח להמרה, בגלגולה הקודם כפסגות מימון פקטורינג. ההנפקה בוצעה ב־2006, לפני כניסתם של האחים נאוי לחברה. גם אז היא עסקה במתן אשראי ללקוחות ופעלה בתחום הפקטורינג (רכישת חוב מסחרי), שבמסגרתו חברות מקבלות מזומן מוקדם, במקום לחכות למועד הפירעון של החוב השוטף. בזמנו גייסה החברה כ־40 מיליון שקל מהציבור בהנפקת אג"ח להמרה.
תחום ניכיון הצ'קים תפס תאוצה באחרונה, עם כניסתן של לא פחות משלוש חברות לשלדים בורסאיים. האחרונה היתה להב שבשליטת איליק רוז'נסקי ואלי להב. גם פנינסולה ואס.אר.רקורד הן חברות בורסאיות העוסקות בתחום ניכיון הצ'קים.
חברות המימון החוץ־בנקאי זקוקות לגיוון של מקורות המימון שלהן, לצורך פיזור הסיכונים וגם על מנת לאפשר את צמיחתן ואת הרחבת נתח השוק שלהן בעתיד. חברות אלה מאפשרות את הפחתת הריכוזיות בתחום האשראי, את הגברת התחרות בתחום ואת הטיפול בעודף הרגולציה.
החליטה להמשיך בהנפקה
מחילופי מכתבים בין החברה לרשות ני"ע עולה כי השתיים ניהלו שיחות בנושא, וכי החברה ידעה שהרשות רשאית להורות לה שלא להציע אג"ח להמרה. תאגיד העוסק במתן אשראי לציבור לא רשאי להנפיק אג"ח רגילות בהתאם לחוק הבנקאות. אג"ח להמרה דומות לאג"ח רגילות במקרה שכדאיות ההמרה היא מחוץ לכסף, ובמקרה שהאג"ח לא מומרות.
ההערכות הן כי החברה המשיכה לשלב המוסדי בהנפקת האג"ח להמרה, תוך ידיעה כי המהלך עשוי להיתקל בקשיים מצד בנק ישראל, אך בחרה בכל זאת להמשיך בהנפקה, גם כדי לנצל את תנאי השוק המצוינים בריבית אפסית כמעט. לאחים נאוי יש תשקיף מדף, ואם הרגולטור לא יאפשר לחברה להנפיק אג"ח להמרה, תיוותר בידיה האפשרות לגייס הון באמצעים אחרים, כמו למשל הנפקת מניות.