הדולר היציג איבד 0.6% - בנק ישראל מנע צניחה חדה יותר
השער היציג נקבע על 3.872 שקלים לאחר שהבנק המרכזי התערב חזק בשוק עם רכישות של כ-400 מיליון דולר. היורו עלה ב-0.2% ושערו היציג נקבע על 4.262 שקלים. USG CAPITAL: "בנק ישראל מאותת על קיומו של שער רצפה וירטואלי"
השקל המשיך לטפס גם היום (ד'), אך אלמלא התערבות חזקה של בנק ישראל במסחר - התוצאה היתה ירידה חזקה עוד יותר של הדולר מול המטבע הישראלי.
השער היציג של הדולר ירד ב-0.6% ונקבע על 3.872 שקלים, היורו היציג עלה ב-0.2% ונקבע על 4.262 שקלים. על רקע הירידה החזקה של הדולר מאז הודעת בנק ישראל מיום שני על הותרת הריבית ללא שינוי (ירידה של כ-2%), ורכש היום בשוק 400 מיליון דולר. הרכישות הסיגו את הדולר מירידה של 0.9% לירידה של 0.4%-0.5%. לאורך המשך היום.
הבנק המרכזי התערב בשוק גם ביומיים הקודמים, אולם בסכומים נמוכים בהרבה - כ-50 מיליון דולר בכל אחד מהם, ובסך הכול כ-100 מיליון דולר.
בעולם עולה היורו ב-0.4% מול הדולר, והצמד נסחר ברמה של 1.101 דולר ליורו.
- ר"מ יוון מודה: נקבל 3 מיליארד יורו כדי להוביל גז רוסי
- למרות התערבות בנק ישראל: הדולר נחלש ב-0.9% ל-3.89 שקלים
- גוגל מפייסת את האיחוד: תתרום 150 מיליון יורו לגופי תקשורת באירופה
עומר קופילוב, סמנכ"ל אסטרטגיה ומסחר של USG CAPITAL ישראל אמר בעקבות רכישת הדולרים המאסיבית שביצע בנק ישראל כי "ההתערבות של בנק ישראל באה לפצות על אכזבת השוק מהחלטתו להותיר את הריבית ללא שינוי רק ביום שני האחרון. הסוחרים בשוק המט"ח דוחקים בבנק ישראל להוריד את שער הריבית על השקל מתחת לאפס כבר בחודש הבא ויהיה מעניין לראות אם בנק ישראל ייכנע לתכתיבים הללו".
"מבחינת בנק ישראל שער הדולר הוא קריטי למצבו של הייצוא והוא מתכוון לשמור עליו מכל משמר, כולל שימוש בכלים אגרסיביים. למרות שבנק ישראל לא הצהיר מפורשות על שער רצפה של הדולר-שקל, הוא מאותת לסוחרים כי קיים שער רצפה וירטואלי", מוסיף קופילוב.
על רקע המשך ההתחזקות בשקל, בשוק מעריכים כי בנק ישראל בוחן בכובד ראש החלטה על ריבית שלילית. באופן לא פורמלי פנו נציגי הבנק להנהלות הבנקים כדי לבחון אם הם ערוכים לתרחיש. בנק ישראל ביקש להבין אם מערכות המחשוב של הבנק יודעות להתמודד עם ריבית שלילית, שמעולם לא הונהגה בישראל, ואילו מהלכים שישפיעו על לקוחותיהם בכוונתם לנקוט.
ראו עוד: HSBC יצא מהפוזיציה שלו על השקל
השווקים הבינלאומיים נמצאים בעמדת המתנה להודעת הריבית של הפד שצפויה להתפרסם היום אחר הצהריים: אף שלא צפוי מהלך מוניטארי בהחלטה של היום, בשוק מצפים לאמירה שעשויה לרמוז על המועד המתוכנן להעלאת ריבית ראשונה מצד הבנק המרכזי של ארה"ב.
ליאור קידר, סמנכ"ל ההשקעות בברק בית השקעות, כתב הבוקר בסקירת המט"ח שלו כי בנק ישראל יהיה מחויב להתערבות חזקה בשוק על מנת לבלום את עליית השקל: "להערכתנו, המגמה הכללית בדולר תמשיך להיות חיובית. יש כרגע אוברשוטינג מוגזם בשוק המט"ח המקומי. הספקולנטים מגיבים באגרסיביות להותרת הריבית על כנה והתגובה של בנק ישראל אינה מספקת. היקף ההתערבות עד כה הוא קטן מדי ואינו מצליח לבלום את זרם הכספים לכיוונו של השקל. לבנק ישראל לא תהיה ברירה אלא להתערב חזק והרבה, או שייאלץ להוריד את הריבית", כתב קידר.
ב-FXCM ישראל מציינים הבוקר כי ה"השבירה של אתמול אל מתחת לגבול 3.90 שקלים, רמה בעלת חשיבות טכנית, נתנה את האות לגל של מכירות והצמד האיץ מטה. למרות שהמגמה של הצמד בטווח הארוך יותר עודנה עולה. הטריגר המיידי לשבירה הזו מטה היה כמובן החלטתו של בנק ישראל להותיר את הריבית והצהרת המדיניות המגומגמת שלו, שקשה היה למצוא בה כוונה ממשית לבצע צעדים קיצוניים יותר בחודש-חודשיים הקרובים. ואולם, הגורם המרכזי שהביא למפנה במגמה של הצמד בחודש האחרון הוא ההיחלשות של הדולר בעולם. המטבע האמריקאי ממשיך לתקן מטה ולגלות חולשה מול המטבעות המרכזיים, וזאת על רקע ההרעה בנתוני המקרו בארצות הברית והטון המהוסס שמשמיע הבנק הפדרלי".