מצילים את החוסכים מעצמם
בארצות הברית פועלות מאות אלפי קרנות לחיסכון לפנסיה. מחקר ראשון מסוגו בדק את השפעת המגוון הרחב על הבחירות שמקבלים החוסכים, וגילה שהם רק מפסידים בגללו
המחקר: מה גורם לחוסכים לבחור בקרנות פנסיה לא טובות, וכמה הם מפסידים מכך?
החוקרים: פרופ' איאן איירס מאוניברסיטת ייל ופרופ' קווין קרטיס מאוניברסיטת וירג'יניה, שניהם פרופסורים למשפטים
הנתונים: נאספו מ־3,500 מנהלי תוכניות פנסיה המציעים קרנות 401K (קרנות שבהן החוסכים מפקידים כספים לעת פרישה בארה"ב). הנתונים מתייחסים לשנים 2013-2002
מנהלי תוכניות הפנסיה מציעים לחוסכים מגוון קרנות לניהול החיסכון הפנסיוני, ומשקיעים בשיווקן מאמצים אדירים. אולם, האם שפע אפשרויות הבחירה מיטיב עם החוסכים ומוביל אותם לבצע בחירות טובות יותר? בחינת השוק בארצות הברית מגלה שהתשובה היא שלילית, ומהיצע הקרנות הרחב נהנים דווקא מנהלי תוכניות הפנסיה.
שאלת המחקר הראשונה
כמה עולה לחוסך בחירה לא טובה של קרן?
גופים המנהלים תוכניות פנסיוניות מציעים לחוסכים מגוון של קרנות 401K לניהול החיסכון. ניהול השקעות כספי החוסכים בקרנות נעשה דרך השקעתם בשוק ההון במסלולי השקעה שונים (לדוגמה: מניות, אג"ח), והתשואה לחוסכים נגזרת מהסיכון שבמסלול ההשקעה. מנהלי תוכניות פנסיה מציעים לחוסכים קרנות דומות זו לזו במאפייניהן (כלומר, יש להם יותר מקרן אחת בכל מסלול השקעה), ובחירת החוסך מושפעת באופן ניכר ממאמצי השיווק של מנהלי התוכנית. החוקרים ניסו להעריך כמה "עולה" לחוסך בחירה שגויה בקרן. כלומר, כמה תשואה הוא יפסיד אם יבחר בקרן לא טובה.
השניים אספו נתונים אמפיריים על התשואה במסלולי ההשקעה השונים בשנים מסוימות, ואמדו לפיהם את התשואה האופטימלית שהחוסכים היו אמורים לקבל בשנים שלאחר מכן, ביחס לרמת הסיכון. החוקרים גילו שהתשואה נטו (אחרי דמי ניהול) בפועל שקיבלו החוסכים היתה נמוכה מכך. כלומר החוסכים "הפסידו" לעומת התוצאה האופטימלית, בגלל עלויות שונות של ניהול החיסכון בקרנות 401K. הסיבות להפסד נחלקות לשניים: הסוג הראשון, הפסד בגלל עלויות שעליהן אין לחוסך שליטה, לדוגמה העלויות האדמיניסטרטיביות של כל הקרנות מסוג 401K. הסוג השני, הפסד בגלל עלויות שנובעות מבחירות שגויות של החוסכים, למשל בחירה בקרן עם דמי ניהול גבוהים. מההפסד בגלל עלויות מהסוג השני החוסך יכול היה להימנע בבחירה טובה יותר של הקרן.
מה גילו במחקר?
פחות כסף לחוסכים: כלל העלויות של ניהול החיסכון באמצעות קרנות 401K מפחיתות 0.4% בממוצע מהתשואה של החוסך מדי שנה. ב־19% מהקרנות הפחיתו העלויות יותר מ־0.75% מהתשואה השנתית (לעומת התשואה האופטימלית). במקרה הקיצוני הפחיתו העלויות 1.46% מהתשואה השנתית.
לפעמים אפילו לא משתלם לחסוך: ב־16% מהקרנות שנבדקו לחוסכים צעירים לא משתלם לחסוך, שכן העלות העודפת עד מועד הפנסיה גבוהה מערך הטבת המס שניתנת לחוסכים בקרנות אלו.
וזו גם אשמת החוסך: על חלק מההפסד יש לחוסך שליטה, 20% ממנו נובע מבחירה בקרן יקרה ותשלום דמי ניהול עודפים.
שאלת המחקר השנייה
האם בחירה בקרן יקרה היא טעות?
מדוע אם כן החוסכים מתפתים לבחור בקרן יקרה? הגופים המנהלים תוכניות פנסיוניות משווקים את הקרנות היקרות באופן נרחב, בהנחה שמנהלי הקרן היקרה מוצלחים יותר ויניבו לחוסכים תשואה נטו גבוהה יותר (לאחר דמי ניהול) מאשר מנהלי הקרנות האחרות. אך האם אכן הקרנות היקרות מוצלחות ומצדיקות את דמי הניהול הגבוהים? כדי לענות על השאלה הגדירו החוקרים את המונח "קרן דומיננטית", שהיא הקרן הקטנה והיקרה ביותר לחוסך בכל מסלול השקעה. לדוגמה, אם גוף מנהל מציע כמה קרנות שמתמחות במניות או כמה קרנות שמתמחות באג"ח — הקרן הדומיננטית היא הקרן הקטנה והיקרה ביותר בכל אחד ממסלולי ההשקעה. אם הגוף מנהל רק קרן אחת בכל מסלול השקעה, הקרן הדומיננטית היא קרן קטנה שדמי הניהול בה גבוהים משמעותית מהממוצע של שאר הקרנות שמנהל אותו הגוף. השניים חקרו את התוצאות שהשיגו קרנות אלו בשנים 2013–2010.
מה גילו במחקר?
יקרה אבל מפגרת: הקרנות הדומיננטיות מפגרות ב־0.6% בממוצע בתשואה השנתית לעומת קרנות אחרות. בגופים שבהם ישנן כמה קרנות בכל מסלול השקעה הפער גדול יותר, והקרנות הדומיננטיות מפגרות ב־1.07% בממוצע.
היצע מגוון יקר לא רק לחוסך: אם הגוף המנהל היה סוגר את הקרן הדומיננטית ונכסיה היו מפוזרים באופן שווה בין שאר הקרנות שבניהולו, העלויות האדמיניסטרטיביות שלו היו יורדות ב־11%.
מרבית המנהלים מציעים קרנות קטנות ויקרות: 52% ממנהלי תוכניות הפנסיה שנבדקו הציעו קרנות קטנות ויקרות, ואלו החזיקו ב־11% מכספי העמיתים של אותו גוף מנהל.
המסקנות במשפט אחד
המגוון מסוכן
מורכבות התחום הפנסיוני ומגוון הקרנות מעניקים כוח לשיווק של מנהלי הפנסיה, שמוביל את החוסך לבחירות שגויות
היקרות לא משתלמות
הקרנות היקרות שמציעים הגופים המנהלים אינן מפצות בתשואה על דמי הניהול הגבוהים שהן גובות. לכן עבור החוסכים הבחירה לחסוך בהן היא טעות
הפתרון: ברירת מחדל זולה
החוקרים מציעים לקדם רפורמה שלפיה ברירת המחדל עבור החוסכים בעת בחירת קרן תהיה צירופם דווקא לקרנות זולות