מכשיר בטוח שיעודד תחרות על אשראי
האיגוח יעזור בעיקר לעסקים הקטנים ולבנקים הקטנים
הדיון ביצירת תשתית הסדרה לאיגוח בישראל מובל ברובו על ידי תפיסות מוטעות וחששות שלא במקומם. המטרה העיקרית של איגוח תזרימי מזומנים היא לשפר את היעילות והתחרות בהקצאת הסיכונים והאשראי במשק על ידי מתן כלי להעברה זולה שלהם בין גופי הפנסיה, הביטוח והקרנות לבין הבנקים. איגוח הוא למעשה מכשיר פיננסי, המאפשר מסחר מוסדר בסיכון של תזרימי מזומנים שיתקבלו בעתיד בתיקים מגוונים מסוגים שונים, שמשכנתאות הן סוג אחד מהם. האיגוח מגדיל את מגוון האפשרויות למימון אשראי באמצעות גופים בנקאיים ומוסדות פיננסיים. לדוגמה, אפשרות איגוח של תזרימי מזומנים של עסקים קטנים ובינוניים הזקוקים לאשראי זמין, תגדיל משמעותית את היקף שוק האשראי לעסקים אלו ותוריד את מחירו. אין שוק הון מודרני ללא מכשיר איגוח להעברת סיכונים שקוף ואיכותי, שמוסדר ומפוקח באופן כולל. ישראל היא חריגה בין המדינות המפותחות וזה פוגע במשק, ביעילות שלו וביכולת שלו להתפתח. איגוח, בניגוד למה שמקובל לחשוב, הוא מכשיר שמעודד תחרות, הוא מכשיר שיחזק את הבנקים הקטנים ואת העסקים הקטנים.
איגוח המשכנתאות בארצות הברית היה מרכיב אחד אך לא היחיד שהוביל את המשבר הפיננסי העולמי. המשבר היכה בעוצמה באירופה, שבה לא היו איגוחי משכנתאות רבים. התנפחות שוק המשכנתאות בארצות הברית לא נגרמה בגלל האפשרות לאגח אותן, אלא בגלל הסבסוד שהעניקה הממשלה האמריקאית לנוטלי המשכנתאות באופן עקבי משנות השלושים של המאה שעברה. היא עשתה זאת באמצעות חברות ה־Fannie Mae, והובילה לעיוות מחיר הסיכון בהן, במיוחד בתחילת העשור הקודם. בניגוד לשיח העכשווי, איגוח משכנתאות הוא איגוח בטוח. זאת משום שמדובר באיגוח של תזרים יציב וידוע, שניתן לזהות בו את הסיכונים ברמה ברורה ולהפוך אותו לאג"ח שקופה באופן יעיל ותחרותי.
במשפט אחד
איגוח יאפשר העברת הסיכונים באופן יעיל במשק, יפתח אותו ויפחית את מחיר האשראי. איגוח משכנתאות, בניגוד לתדמיתו, הוא מכשיר בטוח משום שהתשלומים בו ידועים ויציבים
פרופ' צביקה אקשטיין, דקאן ביה"ס למינהל עסקים בבינתחומי, לשעבר משנה לנגיד בנק ישראל