$
בורסת ת"א

נידון למאסר עקב עבירות סמים - וניהל תיקים 8 שנים

ממסמכים שהוגשו לבית המשפט עולה כי רישיונו של חזי כהן, שכיהן מנהל תיקים בבית ההשקעות אתגרים פיננסים, חודש שוב ושוב למרות הרשעתו ב־2004. רשות ני"ע, שלא בדקה את עברו וגילתה רק ב־2012 על ההרשעה: "אין חובת דיווח"

תומר גנון 07:4806.04.15

מתחת לאף של הרשות: אדם שהורשע בעבירות של החזקת סמים שלא לשימוש עצמי ואף נידון לשנת מאסר, שימש בפועל כמנהל תיקים של בית ההשקעות אתגרים פיננסים במשך כשמונה שנים - וזאת כשבידיו רישיון מטעם רשות ני"ע. כך עולה ממסמכים שהגישה הפרקליטות לבית המשפט המחוזי בתל אביב בשבוע החולף במסגרת משפטו של שמעון ימין, הבעלים של בית ההשקעות לשעבר. ימין מואשם בקבלת דבר במרמה ובעבירות לפי חוק הייעוץ, ואותו מנהל משמש כעד תביעה נגדו. 

לדברי הפרקליטות, על העבירות שבהן הורשע מנהל התיקים חזי כהן אין חובת דיווח קטגורית לרשות ני"ע. בהסתמך על חוק ייעוץ בהשקעות נטען כי ספק אם מי שהורשע בעבירות מסוג זה חייב לדווח על ההרשעה כתנאי לקבלה או החזקה ברישיון ניהול תיקים. "במצב דברים זה", טוענת הפרקליטות, "לא ניתן לטעון כי החזיק את הרישיון במרמה וכי חידוש הרישיון מדי שנה אחרי מועד הרשעתו נעשה תוך מרמה ומצג שווא".

 

הפרקליטות מאשרת שרשות ני"ע גילתה רק בשנת 2012 — שמונה שנים אחרי הרשעתו — על עברו הפלילי של מנהל התיקים. עם זאת, היא לא פירטה מדוע הרשות לא ערכה בדיקה יזומה לגבי עברו הפלילי במהלך אותן שמונה שנים שבהן חודש רישיונו של כהן מדי שנה. כהן קיבל רישיון מהרשות בשנת 2002, ועל פי המסמכים שהוגשו לבית המשפט, כיהן כמנהל התיקים באתגרים פיננסים מאז ועד 2012.

 

בדצמבר 2004 הורשע כהן בעבירות של החזקת סמים שלא לשימוש עצמי והפרת צו בית משפט. הוטלו עליו עונש של 12 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי של 12 חודשים נוספים, שלילת רישיון נהיגה למשך שנה וחצי וקנס כספי של 3,000 שקל. למרות זאת, כותבת הפרקליטות, כהן המשיך לשמש כמנהל תיקים ברישיון מטעם רשות ני"ע עד מרץ 2012, עת החלה החקירה בפרשת אתגרים. על פי מכתב מטעם מחלקת ההשקעות ברשות ני"ע שצירפה הפרקליטות, רק במרץ 2012, בעקבות בדיקת רוחבית שבוצעה במרשם הפלילי של משטרת ישראל, התגלתה הרשעתו של כהן.

 

שמעון ימין, הבעלים לשעבר של אתגרים פיננסים. המסמכים חשפו את הסוגיה שמעון ימין, הבעלים לשעבר של אתגרים פיננסים. המסמכים חשפו את הסוגיה צילום: אוראל כהן

 

ספק לגבי קיום חובת הדיווח

לטענת הפרקליטות, על פי חוק הייעוץ בהשקעות, חובת דיווח על הרשעה בעבירה מוטלת על מבקש הרישיון. כהן הורשע בעבירות הסמים רק כשנתיים לאחר מכן, ולטענת מחלקת ההשקעות ברשות, לא דיווח לה על כך. מנגד, הפרקליטות מעלה ספק אם הרשעה שכזו מחייבת בכלל דיווח.

 

עוד טוענת הפרקליטות כי כשגילתה הרשות על הרישום הפלילי של כהן ב־2012, ובטרם שקלה אם אי־הדיווח מצדיק הליכים לשלילת רישיון, הודיע כהן על התפטרותו מאתגרים והתלה את רישיונו. "מכיוון שעל פי מדיניות האכיפה של הרשות לא ננקטים הליכי ביטול רישיון ביחס למנהלי תיקים שרישיונם מותלה", כתבה הפרקליטות, "ממילא לא היה צורך בבחינת ענייניו של כהן".

 

בעקבות הגילוי פנה ד"ר גיל עשת, סנגורו של ימין, לשופט חאלד כבוב שדן בתיק, וביקש לעיין בתיקו האישי של כהן ברשות ני"ע. עשת דורש לקבל מידע על בעלי התפקידים שטיפלו וחידשו את רישיונו של כהן במהלך השנים. "למידע זה", כותב עשת, "השלכה ישירה לשאלת מהימנותו של עד התביעה במשפט וכן לטענות נוספות שמעלה ההגנה בעקבות גילוי עברו ומאסרו של העד, והוא רלבנטי ומהותי לניהול הגנתם של הנאשמים".

 

"ביקש להתלות את רישיונו"

מרשות ני"ע נמסר: "החוק קובע חובת דיווח קטגורית לגבי עבירות המצוינות באופן מפורש בהגדרת 'עבירה' בחוק (שהנן עבירות בעלות אופי כלכלי), וחובת דיווח כללית לגבי כל עבירה אחרת אשר מפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין אדם ראוי להיות בעל רישיון. לצורך הכרעה באשר לחובת הדיווח הכללית נדרשת בחינה של כל מקרה לגופו. המידע בדבר הרישום הפלילי התברר בשנת 2012 בהמשך לבדיקה רוחבית שביצעה הרשות לגבי בעלי רישיון. בסמוך מאוד למועד שבו התברר המידע על אודות הרישום הפלילי ביקש בעל הרישיון להתלות את רישיונו, ובשל כך לא נדרשה הרשות לבחון את עמידתו של בעל הרישיון בתנאי החוק". בעניין דרישתו של עו"ד עשת ציינה: "אין בסיס לטענה כי יש לבטל את כתב האישום מחמת הגנה מן הצדק, ולא נפל כל דופי בהתנהלות הרשות והפרקליטות. ואכן, בית המשפט לא קיבל את עתירת הנאשם לביטול כתב האישום".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x