$
השורה התחתונה

סיוה חוזרת לזרועות אפל

ספקית הפתרונות לשבבים, נפלה כשנוקיה הפסידה את שוק הסלולר לאפל, ושוב כשאפל העדיפה את שבבי קוואלקום על אלה של הלקוחה הגדולה שלה, אינטל. עכשיו נראה שהיא בדרך לזכות בתואר הנחשק: "ספקית לאייפונים"

שלומי כהן 08:1630.03.15

על רקע דיווח על מיזוג ענק במגזר השבבים ב"וול סטריט ג'ורנל", שלפיו אינטל (INTC) תרכוש את אלטרה (ALTR), נבחן היום - עם סיום הרבעון הראשון של 2015 - את מצבה של סיוה (CEVA), שאינטל היא לקוחה חשובה שלה.   

מתחילת השנה נמצא מגזר השבבים במומנטום חזק של רכישות ומיזוגים, ועד כה נסגרו, או נמצאים בדרך לסגירה, 11 הסכמים ששווי כל אחד מהם יותר מחצי מיליארד דולר. מדובר ביותר משליש מכלל המיזוגים בענף זה בעשר השנים האחרונות.

 

סיוה מספקת פתרונות לתכנון שבבי תקשורת, מולטימדיה וקישוריות, המיועדים לשוקי הסלולר, הרכב והאינטרנט של הדברים (The Internet of Things: טכנולוגיית חיבור התקנים ממחושבים לתשתית הרשת), תמורת הסכמי רישוי ותמלוגים ממכירות עתידיות. בגלל ניגודי אינטרסים עם לקוח היא הופרדה לפני 13 שנה לדרך עצמאית מהחברה־האם שלה DSP גרופ (DSPG), ומאז צמחה במהירות. בשיאה, לפני ארבע שנים, היא הגיעה לשווי של יותר מ־750 מיליון דולר - פי ארבעה מזה של החברה־האם.

 

 

נסקה ונפלה עם נוקיה

בגדול אפשר להגדיר את העשור האחרון של סיוה כנסיקה ונפילה שהקבילו לעלייתה ולנפילתה של נוקיה, שבשיאה רכשה מדי שנה מאות מיליוני שבבי סלולר, בין השאר מלקוחות של סיוה. אך ההצלחה המסחררת של האייפונים מבית אפל (AAPL) הובילה לקריסתה של נוקיה, ומשיא מכירות שנתי של 60 מיליון דולר ורווח למניה של 80 סנט בשנת 2011 החלה סיוה להצטמק, ונראה שרק בשנה הבאה היא תצליח להדביק את ביצועי השיא שלה.

 

2011 היתה שנת שיא במניית סיוה, 35 דולר, בין השאר בגלל שהחברה היתה ספקית של פתרונות DSP לדורות הראשונים של האייפון, בתחילה באמצעות חטיבת הסלולר של אינפיניון הגרמנית ואחר כך דרך אינטל שרכשה את החטיבה. אך זו היתה גם השנה שבה אפל עברה לקוואלקום (QCOM), שהיתה אז היחידה עם מעבדים מסוג LTE, וסיוה לא רק איבדה לקוח חשוב - אלא בעיקר את התואר שוול סטריט כל כך אוהבת: "ספקית לאייפונים".

 

אם לא יהיו הפתעות בדרך, הרי ששנת 2016 מסתמנת כשנה שבה תתרחש התפנית בעסקי סיוה, שעשויה להביא אותה לביצועים עסקיים שיהיו מעל ומעבר לביצועיה ב־2011. מנכ"ל החברה בעשור האחרון גדעון ורטהייזר הצליח אשתקד להכניס את סיוה למגזרים שאינם קשורים לתחום הסלולר, במהלך שכלל רכישת חברה צרפתית בתחום הקישוריות וחתימה על 32 הסכמי רישוי חדשים.

 

אם ב־2014 היו בעולם תחת המטרייה המכונה "אינטרנט של דברים" 84 מיליון מכשירים מבוססי סיוה, שאינם סלולר, ואשר הניבו לה תמלוגים, החברה מעריכה כי עד 2018 תחול האצה גדולה ל־700–900 מיליון מכשירים כאלה בשנה. מדובר בשבבים שלקוחות שלה מוכרים לאפליקציות של עיבוד תמונה, אודיו, הפעלה קולית וקישוריות WiFi או Bluetooth, לשווקים גדולים כמו מערכות נהיגה חכמות, מכשירים לבישים והבית החכם.

 

התחומים החדשים האלה יניבו לחברה תמלוגים משמעותיים כבר מהשנה הבאה, ובמקביל תהיה האצה גם בתחום הסלולר, שאת ניצניה רואים כבר היום, עם סיכוי גבוה לכך שסיוה תחזור להיות ספקית לאייפונים. בשנים האחרונות מצבה של סיוה בגזרה הזו היה קשה, כי המלכה הבלתי מעורערת בדור 3 ובעיקר דור 4 (LTE) היתה קוואלקום, עם פתרונות DSP משלה.

 

ברודקום (BRCM), לקוחה חשובה של סיוה, נטשה אשתקד את תחום הסלולר, ואילו לאינטל וליצרני השבבים הסיניים - גם הם לקוחות גדולים של סיוה - היו איחורים רבים בהשקת מעבדי סלולר מתקדמים. אבל עכשיו מסתמן מהפך משמעותי, שניצניו נראים בתוצאות הרבעון האחרון של 2014, שהציג גידול של 20% בתמלוגים לעומת הרבעון שקדם לו, בעיקר בזכות מכירות למכשירי סלולר מדור 4.

 

בגדול אפשר לומר שהצרות שצצו השנה בחצר של קוואלקום הענקית הן הרווח של סיוה הקטנטונת, ולראיה המניה של הראשונה נעה לאחרונה דרומה ורשמה תחתית שנתית בינואר, בעוד השנייה עושה דרכה צפונה עם שיא שנתי החודש. בסין קוואלקום נדחקת בהדרגה לטובת יצרנים מקומיים, לקוחות של סיוה, וגם סמסונג הפתיעה בגדול כאשר הוציאה את קוולאקום ממרבית מכשירי גלקסי 6 החדשים שיוצאים בימים אלה לשוק לטובת מעבדי סלולר מפיתוח עצמי, שהם מבוססי DSP של סיוה.

 

אבל על פי דיווחים מהימנים, קוואלקום עומדת לספוג בשנה הבאה מכה גדולה יותר מידי אפל, וזאת תהיה המתנה של סיוה. ההערכות הן שבשנה הבאה אינטל תספק לאפל את מעבדי דור 4 החדשים שלה לדגמים המיועדים לשווקים המתעוררים, וכאמור אינטל עובדת הדוק מאוד עם סיוה. לידיעה הזאת יש משמעות נוספת, והיא שבעקבות הזכייה הזאת כבר אין סיכוי שאינטל תנטוש את תחום הסלולר, כפי שקרה לברודקום אחרי שלא הצליחה לחדור לאפל.

 

גדעון ורטהייזר מנכ"ל סיוה גדעון ורטהייזר מנכ"ל סיוה צילום: Zef Nikolla

 

מודם סלולרי של אפל

 

האנליסטים של בנק ההשקעות בנצ'מארק מרחיקים לכת וטוענים כי אפל מפתחת מודם סלולרי משלה, שבתוך שנה־שנתיים ישולב במשפחת מעבדי האפליקציות מסוג A שמותקנים באייפונים ובאייפדים. לטענתם, אפל חתמה על הסכם רישוי עם סיוה ברבעון הקודם, ואכן ורטהייזר ציין בשיחת התוצאות האחרונה כי נחתם הסכם עם יצרן סלולר מוביל - מבלי לנקוב בשמו.

 

לסיכום, על בסיס שני מנועי צמיחה חזקים לשנים הקרובות, מעבדי הסלולר ו"האינטרנט של הדברים", נראית מניית סיוה, שנסחרת היום באזור 20 הדולרים, אטרקטיבית מתמיד. מדובר בשווי חברה של 420 מיליון דולר עם 130 מיליון דולר נטו במזומן וצפי לצמיחה חזקה שבתוך שנה־שנתיים תגיע, ככל הנראה, לרווח של סביב 1 דולר למניה, מה שאומר מכפיל נמוך מאוד של 13 בניכוי המזומן מהשווי.

 

הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x