$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

האחים ג'ולס ואדי טראמפ מחפשים רוכש לחיפה כימיקלים

האחים קיימו לפני כמה חודשים פגישות עם בנקי השקעות כדי לאתר רוכש ליצרנית הדשנים שעליה השתלטו ב־2008. המחיר המבוקש: 1.3 מיליארד דולר. השניים ניהלו מגעים מול קרן השקעות סינית ומול קרן ההשקעות פרמירה, אך עד כה הם לא הבשילו לעסקה מחייבת

גולן חזני 06:5229.03.15

שבע שנים אחרי שלקחו את החברה מידיו של אריה גנגר, מעמידים האחים ג'ולס ואדי טראמפ את חברת חיפה כימיקלים למכירה. ל"כלכליסט" נודע כי לפני כמה חודשים קיימו האחים פגישות בניו יורק עם בנקי ההשקעות הגדולים - מריל לינץ' וגולדמן זאקס - כדי להוביל הליך למכירת החברה.

 

המחיר שדורשים האחים טראמפ עבור החברה הוא 1.3 מיליארד דולר, אולם המגעים שנוהלו עד כה עם גורמים שונים לרכישת החברה, לא הבשילו בשלב זה לכדי עסקה, ככל הנראה משום שנטען כי מדובר במחיר גבוה ולא ריאלי. בין היתר נוהלו מגעים, וייתכן שהם עדיין מתנהלים, עם קרן השקעות סינית וקרן פרמירה האירופאית — קרן השקעות גדולה שמחזיקה, בין היתר, בשליטה ביצרנית מערכות ההשקיה הישראלית נטפים.

 

 

מנכ"ל החברה בשלוש השנים האחרונות נדב שחר, מנכ"ל תעשיות מלח לשעבר, מכחיש כי החברה עומדת למכירה. עם זאת, ככל הנראה החברה עדיין נמצאת על המדף והטראמפים מעוניינים למכור אותה.

 

כיל רוצה לנגוס בתחום הפעילות של חיפה כימיקלים

 

חיפה כימיקלים פועלת בתחום ייצור הכימיקלים לתעשיית המזון והחקלאות. בין היתר היא מייצרת את הדשן חנקת אשלגן שמשמש כחומר דשן לחקלאות. לחברה יש שלושה מפעלים: הגדול ביותר נמצא במפרץ חיפה. מפעל שני נמצא במישור רותם ושלישי בלונל שבצרפת. היקף ההכנסות של חיפה כימיקלים בשנה האחרונה עומד על 1.2 מיליארד דולר.

 

חומר הגלם של החברה, שאיתו היא מייצרת את הדשן, הוא אשלגן שמופק על ידי מפעלי ים המלח וכיל. מערכת היחסים בין כיל וחיפה כימיקלים היא קשה ועכורה, והשתיים אף הגיעו לבוררות לאחר מחלוקות רבות על המחיר שבו כיל מוכרת לחיפה כימיקלים את חומרי הגלם, שכן כיל מחויבת למכור את המוצר במחיר שנמצא תחת סוג של פיקוח מדינה.

 

מימין: ג'ולס ואדי טראמפ עם מיס יוניברס 2010 אלקסנדריה מילס מימין: ג'ולס ואדי טראמפ עם מיס יוניברס 2010 אלקסנדריה מילס

 

בבוררות בין החברות שהסתיימה במרץ 2014 נקבע כי חיפה כימיקלים תשלם לכיל מחיר שהוא הנמוך מבין ממוצע משוקלל של שלושת מחירי המכירה הנמוכים ביותר, והממוצע המשוקלל של שני מחירי המכירה הנמוכים ביותר שנמכרו לקונים גדולים. כלומר, אלה שרוכשים יותר מ־150 אלף טונות בשנה, בניכוי הוצאות מסוימות והנחה של 2%.

 

בדו"חות השנתיים של כיל שפורסמו בשבוע שעבר ציינה החברה כי היא בוחנת את הקמתו של מפעל לייצור חנקת אשלגן שכושר הייצור שלו יהיה 200 אלף טונות בשנה. זאת כדי לאפשר לה להגדיל את סל המוצרים שהיא מספקת ללקוחותיה. מפעל כזה יהווה אתגר תחרות ישירה ואתגר משמעותי לחיפה כימיקלים.

 

היקף השוק של חנקת אשלגן נאמד ב־1.1 מיליון טונה בשנה. הנתון הזה אינו כולל את סין, שהצריכה של חנקת אשלגן בה היא 350–400 אלף טונות בשנה. מחיר טונה של חנקת אשלגן הוא 850–1,100 דולר, כך שהיקף השוק העולמי למוצר זה, לא כולל השוק הסיני, הוא כמיליארד דולר בשנה.

 

שוק החנקת אשלגן נשלט בידי חברת SQM מצ'ילה (48%) וחיפה כימיקלים (33%) בתחום היישומים החקלאיים, כאשר בתחום היישומים התעשייתיים החלוקה בין השתיים היא שונה: החברה הצ'יליאנית מחזיקה בנתח שוק של 28% ואילו חיפה כימיקלים אוחזת בנתח שוק של 23%.

 

הביאו את החברה לרווחיות וכעת רוצים לממש

 

חיפה כימיקלים נשלטה עד 2008 בידי אריה גנגר, אולם האחים טראמפ רכשו בשנה זו את מניותיו של שגיא גנגר, בנו של אריה, בחברה, והשתלטו עליה במהלך שהפתיע את האב. הם הצליחו להבריא את החברה ולהביא אותה לרווחיות גבוהה. ייתכן שלאחר שעשו זאת, ולאור האתגרים שעומדים מול החברה, גם נוכח המפעל שכיל מתכננת להקים, האחים רוצים למכור את החברה ולממש רווחים.

 

מחיפה כימיקלים נמסר כי "החברה אינה למכירה. החברה עוסקת בהמשך פיתוח והתרחבות, לאור הצלחתה הרבה בשוק הדשנים המיוחדים בעולם בשנים האחרונות. לגורמים המתחרים בה, ובהם כיל, יש אינרס ליצור מצגי שווא, כמו בפרסום האחרון של יצירת תחרות חדשה. כיל אמנם שולטת בתחום חנקת האשלגן בישראל (תרכובות נוזליות), אך בחו״ל חיפה כימיקלים מובילה עליה בכל פרמטר בתחום הדשנים המיוחדים, לרבות דשנים בשחרור מבוקר. חיפה כימיקלים מובילה במתן פתרונות חדשניים, בידע האגרונומי אותו היא חולקת עם לקוחותיה ובהבנה לצורכי החקלאי בסביבה העסקית המשתנה שלו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x