$
בורסת ת"א

בנק ישראל יודיע מחר: הריבית ללא שינוי - בינתיים

האנליסטים מצפים כי הבנק יותיר את הריבית ברמה של 0.25%, אך ייתכן שיאלץ לפעול בקרוב: IBI: "מדובר לדעתנו בדחייה בלבד של מועד הפחתת הריבית - סביבת האינפלציה השלילית והייסוף החד בשקל לא יאפשרו לבנק להימנע מתגובה לפרק זמן ארוך מדי"

מיקי גרינפלד 13:3422.02.15

בנק ישראל יפרסם מחר את החלטת הריבית לחודש הקרוב, שבוע לאחר הפרסום של שני נתונים "סותרים" לכאורה: המדד השלילי שנרשם בינואר ה"תומך" בתגובה "מעודדת שוק" מצד הבנק מן הצד האחד, ונתוני הצמיחה המפתיעים לטובה לרבעון הרביעי שפורסמו יום לאחר הודעת המדד, התומכים בעמדת המתנה של הבנק מן הצד האחר.

 

מייד לאחר פרסום המדד השלילי – לפיו רמת המחירים במשק ירדה ב-0.9% בחודש הקודם - יצאו אנליסטים וכלכלנים רבים בהודעה לפיה בנק ישראל צפוי לפעול כבר בהחלטה הקרובה ולהוריד את הריבית מרמתה היום, 0.25%, לרמה אפסית או טיפה מעליה. ואולם, יום לאחר מכן, לאחר ההודעה על 7.2% תוצר ברבעון הרביעי, נשמעו המגיבים מסוייגים יותר. במקביל לכל אלה, המשך התחזקות השקל בימים האחרונים נתנה חיזוק לעמדה של אקטיביות מצד הבנק המרכזי.  

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות, מעריך שנתוני הצמיחה יכריעו בעד הותרת הריבית ללא שינוי מחר. "מדובר לדעתנו בדחייה בלבד של מועד הפחתת הריבית שכן סביבת האינפלציה השלילית והייסוף החד בשקל לא יאפשרו לבנק ישראל להימנע מתגובה לפרק זמן ארוך מדי", מדגיש גוזלן.

 

ההערכה כי לא צפוי שינוי בהחלטה הנוכחית משותפת למרבית הכלכלנים והאנליסטים בשוק. יונתן כץ מלידר שוקי הון אומר כי למרות הדפלציה ולחץ לייסוף בשקל, לא צפוי שינוי בריבית, כשברקע נרשמת האצה בפעילות הכלכלית. "נתוני התוצר האחרונים של הרבעון הרביעי יקשו על הוועדה המוניטארית לשקול הורדת ריבית או הרחבה מוניטארית", אומר כץ.

 

דואליות זו מוצגת גם בסקירה של הלמן אלדובי: "המדד שלילי של ינואר תומך בהורדת ריבית נוספת של בנק ישראל, אך מנגד עומד נתון הצמיחה של 7.2%, המעיד על האצה בפעילות הכלכלית במשק, מה שצפוי להקשות על בנק ישראל לשקול הורדת ריבית או הרחבה מוניטרית". 

 

לעניין המשקל שיש להתחזקותו של השקל אומר דודי רזניק מלאומי שוקי הון כי במידה שתימשך המגמה, "בנק ישראל יעמוד בפני דילמה משמעותית האם לעלות מדרגה בהרחבה המוניטארית או לפעול למציאת פתרונות יצירתיים, מתמידים, ויעילים לנושא שוק המט"ח וההתחזקות הבסיסית של השקל".

 

מנגד, אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, טוען כי להתחזקות השקל יהיה משקל נמוך יחסית בשיקולים הקרובים של בנק ישראל. "במונחי שער החליפין הריאלי של סל המטבעות, ייסוף השקל היה קטן יותר מאשר במונחים הנומינאליים. צריכים לזכור שמלבד הוזלת חומרי הגלם, התחרותיות של התעשייה המקומית תשתפר בעקבות הוזלת החשמל והמים. כמו כן, למרות מדד המחירים הנמוך, ציפיות האינפלציה עלו לעומת החודש הקודם ונמצאות בתוך תחום היעד כמעט לכל הטווחים", אומר זבז'ינסקי.

 

כך או כך, רזניק וזבז'ינסקי שותפים להערכה לפיה מחר לא צפויה הורדת ריבית.

 

בנק ישראל בנק ישראל צילום: בלומברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x