שלוחת HSBC בשוויץ ניהלה עשרות אלפי חשבונות חשאיים בניגוד לחוק
מדו"ח מיוחד שמפרסם ארגון עיתונות בינ"ל עולה כי סניף הבנק בז'נווה ניהל נכסים בשווי של 100 מיליארד דולר עבור לקוחות שביקשו להסתיר את כספם - ובהם עבריינים רשומים, חברי משפחת מלוכה, חשודים בטרור ועוד. יותר מ-6,500 ישראלים החזיקו חשבונות בבנק בסכום כולל של 10 מיליארד דולר
יחידת הבנקאות הפרטית של הבנק הבריטי HSBC בשוויץ ניהלה באופן בלתי חוקי עשרות אלפי לקוחות חשבונות חשאיים במסגרת הפעילות של הסניף בז'נווה במהלך העשור הקודם ובסוף שנות ה-90. רבים מהלקוחות הם חברים בארגוני פשע.
- שוברים שתיקה של 200 שנה: בנקים בשוויץ יחשפו תוצאותיהם
- קרדיט סוויס מודים: סייענו ללקוחות אמריקאים להעלים מס
במסגרת המערכת הבנקאית השוויצרית איפשרה השלוחה של HSBC ללקוחות האמורים להלבין כספים בסכומים אדירים, כמו גם להעלים מס במיליוני דולרים. דו"ח מיוחד שפרסם ארגון העתונאים International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ, חושף לראשונה כי עד שנת 2007 ניהל הבנק נכסים בחשבונות סודיים בשווי של כ-120 מיליארד דולר בשיא תקופת הפעילות האסורה.
שוויץ, בריטניה, ונצואלה, ארה"ב וצרפת - הן חמש הראשונות. ישראל מדורגת שישית ברשימת המדינות שאזרחים שלה החזיקו בכמות הכסף הגדולה ביותר - סכום כולל של 10 מיליארד דולר. בדו"ח נכללים 6,222 ישראלים, שניהלו 9,769 חשבונות. ל-6,554 לקוחות קשרים לישראל, כ-49% מהם בעלי דרכון ישראלי. סכום הכסף הגדול ביותר שהחזיק ישראלי הוא 1.5 מיליארד דולר. בין השמות שאוזכרו במסמכים שהודלפו מופיע היהלומן בני שטיינמץ ומשפחתו.
100 אלף לקוחות וחברות מיותר מ-200 מדינות
הדו"ח מבוסס על רשימת הלקוחות של הבנק שהועברה על ידי עובד הבנק לגורמי חקירה בצרפת - חומר שהביא לפתיחת חקירות העלמות מס מצד לקוחות בעשרות מדינות בעולם. הרשימה שהודלפה לארגון העתונאים כוללת יותר מ-100 אלף לקוחות וחברות מיותר מ-200 מדינות. חקירות נגד הבנק מתנהלום בצרפת, בלגיה, ארגנטינה וארה"ב.
הדו"ח מפרט את עשרות אלפי החשבונות והלקוחות שניהלו את כספיהם בשלוחה בז'נבה. בין הלקוחות מצאים חברים במשפחות מלוכה, עבריינים מורשעים בעבירות סחר בסמים, שגרירים, חשודים בטרור, אנשי בידור, וגורמים בעלי תפקידים רשמיים במדינותיהם.
HSBC העביר תגובה כתובה לעיתונות ובה נאמר שהחל משנת 2007 ביצע הבנק שינוי מבני כולל, במסגרתו חדלה הפעילות האסורה תחת שלוחותיו.
המסמכים שהודלפו חושפים כי HSBC הרוויח מעסקים עם סוחרי נשק, שהעבירו מרגמות לילדים חיילים באפריקה, עם מתווכים של דיקטטורים ממדינות עולם שלישי, עם סוחרים של יהלומי דמים ופורעי חוק בינלאומיים אחרים.
רשימת הלקוחות שהחזיקו בחשבונות בנק שוויצרים כוללת שחקני כדורגל וטניס ידועים, כוכבי רוק כמו פיל קולינס, דיוויד בואי וטינה טרנר, שחקנים כולל ג'ואן קולינס וג'ון מלקוביץ, בני מלוכה, ביניהם מלך ירדן עבדאללה ומלך מרוקו, פוליטיקאים ואנשי עסקים.
במסמכים שדלפו מפרטים כיצד כמה מהלקוחות נהגו לטוס לז'נבה כדי למשוך סכומים גדולים של כסף. עוד מתברר כי סכומים גדולים של כסף היו בשליטת סוחרי יהלומים שפעלו באזורי מלחמה ומכרו אבנים יקרות כדי לממן את הפעילות של מורדים במדינות האלה. דוגמה לכך באה לידי ביטוי באל היהלומים עבדול כרים דן עזומי מהרפובליקה המרכז אפריקאית. הוא הואשם על ידי האו"ם שמימן את המורדים במדינה שאחראים למלחמת האזרחים שגרמה לאלפי הרוגים, ולפי המסמכים עולה כי החזיק ב-5 חשבונות, באחד מהם היו 500 אלף דולר.
למעלה מ-7,300 האנשים המוזכרים במסמכים מתוארים כ"עקרות בית". אין פירוט של שמות עקרות הבית, אך באחד המסמכים מתארים כיצד "עקרת בית מדנמרק ביקרה בבנק בציריך ויצאה ממנו עם 16 אלף דולר במזומן". בארגון העתונאים ICIJ מסבירים כי המונח עקרת בית מתייחס בעיקר לתיאור אישה נשואה ועשירה,אך הוא מיוחס גם בחלק מהמקרים ל"חלוצות בתחומן, אדריכליות, עיתונאיות, מורות, נסיכות ויורשות".
ברשימה גם מקורב לפוטין
בין השמות המוזכרים במסמכים נמנים גם כמה של אנשים שארה"ב הטלה עליהם סנקציות, ביניהם סלים אלגואדיס (Selim Alguadis), איש עסקים טורקי שנחשד שהעביר ציוד אלקטרוני לפרויקט החימוש הגרעיני של לוב, וגנאדי טימצ'נקו, מיליארדר רוסי הנחשב מקורב לוולדימיר פוטין. בממסכים לא מצוין התפקיד המדויק של השניים בכל הקשור לחשבונות השוויצרים.
דובר מטעמו של טימצ'נקו מסר כי הוא "תמיד ציית לכל החוקים הקשורים למסים". אלגואדיס טען שהוא מחזיק בחשבונות בנק רבים בבנקים בטורקיה ובמדינות אחרות. "לעיתים חשתי מתוך זהירות שכדאי להחזיק כמה מהחסכונות שלי בחשבונות מחוץ למדינה".
בין הפוליטיקאים בולט שמו של ראשיד מוחמד ראשיד, שר המסחר המצרי לשעבר, שברח מהמדינה בזמן ההפגנות להדחתו של מובארק. ראשיד הורשע שלא בנוכחותו בבזבוז כספי ציבור. הוא רשום כבעל ייפוי כוח על חשבון בשווי 31 מיליון דולר. שם נוסף הוא של ראמי מחלוף, בן דודו ומקורב של נשיא סוריה בשאר אל אסד. מחלוף רשום כמוטב על מספר חשבונות.
עוד על ה"שיטה": המסמכים חושפים כי ב-HSBC חזרו והרגיעו את הלקוחות כי לא יסגירו פרטים על החשבונות שלהם למדינות שלהם, ובבנק אפילו דנו עם הלקוחות על מגוון של אמצעים שיאפשרו להם להימנע מתשלום מסים במדינו שלהם.