מידרוג: חלוקת דיבידנדים מצד מגדל עלולה לפגוע בדירוג שלה
מעניקה דירוג Aa1 להנפקת האג"ח המתוכננת של מגדל, בהיקף של מיליארד שקל. על פי חברת הדירוג, לאחר הגיוס יעמדו לרשות החברה עודפי הון אדירים ביחס לחברות המתחרות בענף - שיעור של 92% מההון המינימאלי הנדרש, מול ממוצע ענפי של 55%
חברת דירוג האשראי מידרוג שומרת דירוג מושלם של Aaa לחברת הביטוח מגדלודירוג של Aa1 לאגרות החוב שבכוונת החברה לגייס בהיקף של עד מיליארד שקל. אופק הדירוג נותר יציב על אף חוסר הודאות לגבי אופן השימוש המלא בתמורת הגיוס - ובאופן ספציפי האם חלק מהסכום ישמש לחלוקת דיבידנדים לבעלי השליטה, משפחת אליהו.
- סיום צורם ל-2014: הנפילה באג"ח הקונצרניות תכה בחברות הביטוח
- אסף שהם מחזק את אנשי אליהו בזרוע ההשקעות של מגדל
- מגדל מתכננת גיוס אג"ח של מיליארד שקל לחיזוק ההון העצמי
על פי מידרוג, תמורת הגיוס תופקד בפיקדונות במגדל ותוביל להגדת ההון המשני שלה (כלומר לחיזוק דרישות ההון). חברות הביטוח יידרשו להגדיל את הונן העצמי בשנים הקרובות על רקע הידוק הרגולציה והתאמתה לרגולציה אירופית.
מידרוג מזהירה עם זאת, כי חלוקת דיבידנדים עשויה לפגוע באיתנות הפיננסית של מגדל, לרבות שיעור עודפי ההון שהיא צריכה להחזיק מכוח דרישות רגולציה, ולפיכך עלולה לגרום לפגיעה בדירוג. במגדל מסרו בתגובה לפניית "כלכליסט" כי אפשרות משיכת דיבידנד נוסף, בין היתר מתוך תמורת הגיוס, טרם נדונה.
עד רכישת השליטה במגדל לפני שנתיים על ידי שלמה אליהו, הייתה מגדל מהחברות הכי פחות ממונפות בענף. גם כעת, לפני הגיוס הנוכחי, מגדל מחזיקה בעודפי הון אדירים המאפשרים לה לגייס חוב בהיקף של עד 2.3 מיליארד שקל (בנוסף ל-500 מיליון שקל שגייסה בינואר 2012). שיעור עודף ההון במגדל (סכומי הכסף מעל ההון המינימאלי שדורש הפיקוח על הביטוח), בהנחת גיוס של מיליארד שקל, עומד על 92% מההון הנדרש - 2.47 מיליארד שקל - לעומת ממוצע עודף הון של 55% אצל חברות מתחרות.
מידרוג לא מתעלמת מהשינויים הפרסונאלים המשמעותיים שעברו על מגדל, ובראשם עזיבת המנכ"ל הקודם יונל כהן בסוף 2013 והחלפתו בעופר אליהו, בנו של בעל השליטה שלמה אליהו. בסקירת חברת הדירוג מוזכרת הקדנציה הקצרה של ענת לוין כיו"ר מגדל מפברואר 2014 עד עזיבתה באוקטובר 2014, והחלפתה בעמוס ספיר בנובמבר 2014. מידרוג מציינת עם זאת כי השינויים האמורים לא השפיעו על הדירוג.
מידרוג מתייחסת לכך שמגדל היא חברת הביטוח הגדולה בתחום החיסכון ארוך הטווח בישראל ורואה בה כחברה המובילה בענף. אלא שמגדל תלויה מאד בתחום ביטוחי החיים, המהווים 71% מהיקף הפעילות. בסקירה מצויין כי לחברה יתרון משמעותי בתחום זה, בזכות הוצאות נמוכות, שמירה על מובילות בשוק ופיזור עסקי בין דמי ניהול קבועים (שאינם תלויים בתשואה למבוטחים) ודמי ניהול משתנים (הנגזרים מהתשואה למבוטחים בתיק ביטוחי המנהלים המשתתף ברווחים בפוליסות שהונפקו בין 1992-2004).
למגדל נתח שוק של 18% בתחום החיסכון ארוך הטווח, אך בביטוח חיים לבדו נתח השוק עומד על 36% מהענף. בתחום קרנות הפנסיה נתח השוק הוא 23% ואילו בתחום קרנות ההשתלמות נתח השוק עומד על 9% מהענף.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
עוד עניין הזוכה להתייחסות בסקירת מידרוג הוא המאמצים של החברה לצמוח בתחום הביטוח הכללי (ביטוחי רכוש, דירות וכדומה). מגדל, כך לפי מידרוג, הציגה גידול בפרמיות בשנת 2013 בזכות קליטת תיק הביטוח של חברת אליהו ביטוח, אלא שבשנת 2014 קיים קיטון בפרמיות בענף הביטוח הכללי במגדל.
ביחס לתיק הנוסטרו של מגדל (הון עצמי ואלמנטרי), שבו מנוהל סכום של 6 מיליארד שקל, במדרוג מציינים כי מדובר בתיק מוטה מניות (7% לעומת 5% בממוצע ענפי) ותעודות סל (13% לעומת 9% בממוצע ענפי), אך עם משקל חסר לאג"ח ממשלתיות (29% לעומת 32% בענף) ולהלוואות (5% לעומת 10% בענף). ברבעון הרביעי של 2014 נרשמו ירידות בשוק האג"ח, בעוד שוק המניות דווקא רשם תשואה חיובית, מה שמשחק יחסית לטובת תיק הנוסטרו של מגדל.