טעות בחישוב של איי.סי פאואר מעלה את מניית החברה לישראל
החברה לישראל דיווחה כי בשל "טעות סופר", היקף החובות של איי.סי פאואר נמוך ב-376 מיליון דולר מזה שנכתב בדו"חות הרבעון השלישי
רבע שעה אחרי שבעלי המניות של החברה לישראלאישרו את המהלך של פיצול החברות הבנות לתוך קנון, פירסמה החברה לישראל דיווח בו נכתב כי בשל טעות סופר היקף החובות של איי.סי פאואר נמוך ב-376 מיליון דולר מזה שנכתב בדו"חות הרבעון השלישי, כך שהיקף החוב עומד על 1.199 מיליארד דולר ולא על 1.575 מיליארד דולר. בתגובה, עולה כעת מניית החברה במהלך המסחר בתל אביב.
- אנטרופי ממליצה לאשר את הפיצול בחברה לישראל
- החברה לישראל מפרסמת את מתווה הפיצול: תנפיק את קנון גם בת"א
- האם פיצול החברה לישראל יציף ערך לבעלי המניות?
לכאורה, בעלי המניות של החברה לישראל אדישים לסיטואציה לחלוטין - מאחר ובכל מקרה הם מקבלים לידם את מניות קנון כדיבידנד בעין, כך שגם לאחר הפיצול בחברה לישראל, אותם בעלי מניות ימשיכו להחזיק בחברות שפוצלו. אולם, לא רק בעלי המניות של החברה לישראל מושפעים מהטעות אלא גם מחזיקי איגרות החוב, שהסכימו לפיצול בעקבות שורה של התניות שכללו מגבלות על חלוקת דיבידנדים והשקעות בפעילויות חדשות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
המשמעות של הטעות היא שמחזיקי איגרות החוב ויתרו על נכס טוב בהרבה מזה שהם סברו שהם מוותרים עליו מלכתחילה. סביר להניח שעמדתם לגבי הפיצול לא היתה משתנה בכל מקרה, גם אם הם היו יודעים שהחוב של איי.סי פאואר נמוך יותר מזה שעליו הוצהר, אולם עצם העובדה כי מלוא המידע לא ניתן להם בעת ההחלטה - בעלת משמעות.
אף שלכאורה החברה לישראל לא היתה זקוקה לאישורם של מחזיקי האג"ח לפיצול החברה, היא ניהלה בשבועות האחרונים מו"מ עם המחזיקים שביקשו כי החברה תגביל את חלוקת הדיבידנדים והרכישות העצמיות כדי להבטיח שהחברה לישראל תוכל לשרת את חובה למחזיקים. ככל הנראה הוספת המגבלות על עצמה, כגון הגבלה על חלוקת דיבידנד ועמידה בהתניות פיננסיות, מעידה כי החברה לישראל ביקשה להימנע מעימות עם המחזיקים וכי היא מוכנה להתגמש כדי לאפשר לפיצול לעבור בצורה חלקה.
למזלה של החברה לישראל, הטעות פורסמה לפני השלמת מהלך הפיצול, מאחר ואם הפיצול היה מושלם במלואו, סביר להניח שחלק מבעלי המניות של החברה לישראל היו מוכרים את מניות קנון שבידיהם ואז היא היתה חשופה לתביעות מצידם.
מהלך הפיצול צפוי להשאיר את החברה לישראל עם שתי אחזקות בלבד, כיל ובזן, כשיתר האחזקות, בהן טאואר, קורוס, איי.סי פאואר וצים, ייכנסו לתוך קנון שתונפק בארה"ב. המשמעות תהיה הפחתת עלויות ההנהלה של החברה לישראל באופן מהותי. אחרי הפיצול החברה לישראל תישא על גבה חוב של 4.27 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח.
כחלק מההתניות הפיננסיות של החברה לישראל, החברה לא תישא בהתחייבויות פיננסיות בהיקף העולה על 1.85 מיליארד דולר במועד הפיצול. בנוסף, החברה לישראל לא תחלק דיבידנדים או תבצע רכישה עצמית אלא אם ההתחייבויות הפיננסיות יהיו נמוכות מ־1.8 מיליארד דולר ב־2015, מ־1.6 מיליארד דולר ב־2016 ומ־1.4 מיליארד דולר ב־2017. היקף ההתחייבויות של החברה לישראל עמד על 2 מיליארד דולר בסוף הרבעון השלישי.
בנוסף, לא יחולק דיבידנד אלא אם היקף החוב נמוך ממחצית מערך הנכסים של החברה. אם החברה לישראל תמכור נכסים בשווי העולה על 250 מיליון דולר, לא יחולק דיבידנד אם היקף החוב יהיה נמוך מ־35% מערך הנכסים הנותרים. לבסוף, לא יחולק דיבידנד שיוביל לכך שהיקף הדיבידנדים שחולקו על ידי החברה יעלה מעל ל־75% מהרווח המצטבר של החברה. עוד התחייבה החברה לישראל שלא לבצע השקעות חדשות או להעמיד הלוואת בעלים כל עוד לא נפרעו האג"ח. בנוסף, אם החברה לישראל תחליט להעניק הלוואות לקנון, אלו לא ייחשבו כנכס נזיל.
בעקבות הפיצול יוכלו מחזיקי המניות של החברה לישראל לבחור אם להמשיך ולהחזיק בנכסים שמצד אחד, מהווים פוטנציאל להשבחה, כגון קורוס, איי.סי פאואר וצים, אך מצד שני, היוו עד כה משקולת על צווארה ומקור להשקעות רבות שביצעה החברה לישראל. החברות תחת הבעלות של קנון יוכלו לבצע גיוסי כספים בשוק ההון ולפטור את החברה לישראל מהצורך לבצע בהן השקעות שעשויות לרדת לטמיון אם הפוטנציאל לא ימומש, כפי שקרה בעבר בבטר פלייס.
ההחלטה לפצל את אחזקות החברה לישראל לשתי חברות נפרדות נבעה מהדיסקאונט שבה נסחרה מניית החברה לישראל על רקע עלויות המימון לחברות הצמיחה, ביניהן קורוס, צים וההשקעה בחברות נוספות. עם ההפרדה תוכל החברה לישראל ליהנות מתזרים המזומנים מכיל ומבזן ולאפשר לחברות הזקוקות לגיוסי הון לבצע את הגיוסים בשוק בנפרד ובעצמן.