בלעדי לכלכליסט
רוסאריו לוטשת עיניים לברוקראז' של מיטב דש
חברת החיתום מנהלת מגעים ראשוניים לשותפות עם בית ההשקעות מיטב דש בפעילות הברוקראז' המוסדי, ענף שסובל משחיקה ברווחיות על רקע תחרות עזה מול המערכת הבנקאית
חברת החיתום רוסאריו קפיטל, שבשליטת ראובן אבלגון ובניהול המנכ"ל ליאור פייס וסגנית היו"ר נגה קנז, מנהלת מגעים ראשונים לכניסה לשותפות עם בית ההשקעות מיטב דש בפעילות הברוקראז' המוסדי, כך נודע ל"כלכליסט". רוסאריו מעוניינת להיכנס כשותפה במניות רק בחברת הברוקראז' המוסדי הפועלת בנפרד מחבר הבורסה של מיטב דש, אך תחת הפלטפורמה שלו. כיום מחוזקת פעילות הברוקראז' בשיעור של כ־70% על ידי מיטב דש והיתרה על ידי מספר עובדים בראשם רון סירני שייסד את הפעילות בבית ההשקעות דש לפני המיזוג. חבר הבורסה יישאר בבעלות מלאה של מיטב דש.
מחברות החיתום הצומחות
רוסאריו היא בין חברות החיתום הצומחות ביותר בתעשייה, והרכישה מגיעה על רקע רצון לחפש מנועי צמיחה חודשים ולהיכנס לתחום שהוא משלים לפעילותה בחיתום. אחד המתחרים הבולטים של רוסאריו, בית ההשקעות לידר, מחזיק לצד פעילות חיתום בולטת בפעילות ברוקראז' ענפה.
לכאורה אמורות להיות חומות סיניות בין פעילות החיתום לפעילות הברוקראז', אבל החתמים מצויים בקשר שוטף עם מחלקות הברוקראז', שמשמשות מתווך מול משקיעים בעת הפצה של ני"ע. מחלקות הברוקראז' מחזיקות מחלקות מחקר (Sell Side) שנוהגות לספק אנליזות על חברות ציבוריות לאחר הנפקתן. אלא שמחלקות הברוקראז' משתפות פעולה עם החיתום גם לפני ההנפקה, ומחלקות המחקר מספקות אינדיקציות על יציאה לדרך להנפקת חברה.
מחלקת הברוקראז' של מיטב דש מספקת שירותי קנייה ומכירה בתחום הני"ע למשקיעים מוסדיים, ובהם בתי השקעות, חברות ביטוח, קופות גמל ופנסיה, חברות תעודות סל, קרנות נאמנות ומשקיעים זרים. נוסף לביצוע פעולות המסחר מספק הברוקראז' חומרי אנליזה מטעם מחלקת המחקר שלה וכן סקירות יומיות ואנליזות חוב של חברות במשק.
בראש מחלקת הברוקראז' של מיטב דש עומד רון סירני, בראש מחלקת המחקר שלה עומד ערן יעקבי והיא מעסיקה 30 עובדים. רוסאריו היא שפנתה למנכ"ל מיטב דש אילן רביב בהצעה לאחר עבודה משותפת של יותר משנה עם מחלקת הברוקראז' של בית ההשקעות. באיזה מחיר תעשה העסקה בין רוסריו ומיטב דש? פעילות הברוקראז' של מיטב דש רווחית ככל הידוע, ולפיכך הכנסת שותף תיעשה לפי מכפילי רווח ועל בסיס היקפי פעילות צפויים. עז זאת, נוכח התחרות העזה מהבנקים, המחירים בשוק לפעילות זו נמוכים עד אפסיים.
ענף הברוקראז' הפרטי מצוי בנסיגה בשנים האחרונות על רקע רגולציה מכבידה שדורשת מגופי הפנסיה וקרנות הנאמנות להגביל את הפעילות שלהם מול ברוקרים קשורים ולבחור רק בהצעות הזולות ביותר במכרזים שהם צריכים להוציא עבור רכישה ומכירה של ני"ע. בית ההשקעות הראל פיננסים, למשל, חיפש רוכש לפעילות הברוקראז' המוסדי שניהל שנה לאחר שמכר את חבר הבורסה שלו ב־2012. אחרי שקיים מגעים עם כמה גופים, ובהם בית ההשקעות לידר, דיווח הראל פיננסים כי המשא ומתן למכירת הפעילות לא הבשיל ולכן הוחלט במרץ 2013 לסגור אותה. בנוסף, כלל פיננסים מכרה את פעילות הברוקראז' שלה לבנק ירושלים באוגוסט 2013 ללא פרמיה, אלא רק במחיר ההון העצמי של הפעילות בעסקה שכללה גם את מיזוג חברי הבורסה של שני הגופים.
הבנקים מצדם מציעים מחירים נמוכים מאלה שמציעים הברוקרים הפרטיים, וטענת המוסדיים מולם היא שהם מפסידים בתחום זה בתמורה להכנסות אחרות מול המוסדיים, ובהן שמירה של ני"ע, תפעול והפצת מוצרים פיננסיים.
מחכים לשינוי החוק
כיום מחלקות הברוקראז' הפרטי הבולטות הן באקסלנס, מגדל, פסגות, אי.בי.אי ומיטב דש. הברוקרים הפרטיים טוענים זה תקופה ארוכה כי הבנקים ימוטטו לבסוף את הברוקרים הפרטיים ואז ישובו ויעלו מחירים. כיום החוק בישראל אוסר לערוך אנליזות ולספק תג מחיר לחברות פרטיות ערב הנפקה. אחד ממנועי הצמיחה האפשריים לשיתוף פעולה כזה בין רוסאריו למיטב דש יכול לנבוע משינוי אפשרי של החוק כנהוג בעולם, באופן שיאפשר לרוסאריו ליהנות משירותי המחקר והאנליזה של מיטב דש.
ממיטב דש נמסר בתגובה: "מיטב דש קיבל פנייה מחברה שמעוניינת לרכוש נתח בפעילות הברוקראז' המוסדי שלנו, ואנחנו בוחנים אותה".
מרוסאריו נמסר בתגובה: "אנחנו בוחנים בכל עת כניסה לפעילויות חדשות".