$
שווקי חו"ל

המשקיעים מחכים לאות: תיקון או היפוך מגמה?

שבוע עצבני עבר על העולם. הבורסות צללו ואז עלו, מדד הפחד זינק והתמתן. בצד הפחד נמצאים מגיפת האבולה, יוון וסיום תוכנית ההרחבה הכמותית בארה"ב. מנגד, נתוני מאקרו טובים וציפיות לרכישות עצמיות תורמים מעט לאופטימיות

גיל קליאן 21:1118.10.14

בשעה שתל אביב נמנמה באווירת החג, על העולם עבר שבוע מסחר עצבני שהתאפיין בירידות בתחילתו ובעליות בסיומו. השאלה החמה ביותר בוול סטריט בשבוע החולף היתה אם הירידות האחרונות בשווקים הן בבחינת תיקון, או חשש מתחילתה של האטה בקצב הצמיחה הגלובלי. חשש זה משתקף היטב במדד הפחד (VIX — Volatility Index), שאומד את התנודתיות הצפויה במדד S&P 500. מדד הפחד טיפס ועלה בחודש המסחר האחרון ב־92% עד ליום חמישי האחרון, ורשם תיקון של 16% בחמישי ושישי, כך שסיים עם עלייה חודשית של 61%. התלבטות זו של המשקיעים גרמה לרכבת הרים במדדים המובילים בוול סטריט. כך לדוגמה, מדד דאו ג'ונס, שאיבד ביום רביעי 1.1%, קפץ ביום שישי ב־1.6%.

 

בסיכום שבועי מדד מניות הטכנולוגיה נאסד"ק איבד 0.4% ואילו דאו ג'ונס ו־S&P 500, שקטע ביום שישי את רצף הירידות הארוך ביותר שלו מאז 2011, ירדו ב־1% כל אחד. הירידות בתחילת השבוע החולף תודלקו גם על ידי גורמים נוספים ובהם אי־ודאות לגבי המדיניות העתידית של הבנק המרכזי האמריקאי (הפד) לאחר סיום מדיניות ההרחבה הכמותית (במסגרת ההרחבה הכמותית הפד רוכש מדי חודש 15 מיליארד דולר באג"ח, ורכישות אלה מתוכננות להסתיים באוקטובר — ג"ק), המשך הדאגה מהתפשטות מגיפת האבולה ועונת הדו"חות בארה"ב — כאשר לפני פרסום דו"חות אסור לחברות לקנות מניות של עצמן (Buy Back).

 

 

בתשעת החודשים הראשונים של השנה זרמו לשוק 250 מיליארד דולר ברכישות עצמיות, שהיו גורם מרכזי בעליות של השנה האחרונה בשווקים, ובלעדיהן ההידרדרות במחירי מניות מובילות לא נעצרת בקלות. ברז המזומנים צפוי לשוב ולהיפתח בקרוב, כאשר בשבוע הבא 128 חברות מתוך חברות S&P 500 יפרסמו דו"חות כספיים.

 

לעליות בארה"ב בסוף השבוע תרמו נתוני מאקרו טובים: מספר התחלות הבנייה בארה"ב עלה ב־6.3% בספטמבר, זאת לאחר ירידה משמעותית שנרשמה באוגוסט, ובעקבות עלייה בבנייה של בנייני דירות. סקר אמון הצרכנים של רויטרס ואוניברסיטת מישיגן לחודש אוקטובר (מדובר בנתון ראשוני מתוך שניים — השני מתפרסם בסוף החודש) זינק לשיא של שבע שנים (מאז יולי 2007). גורם נוסף שהקפיץ בשישי את המדדים בארה"ב היו דבריו של ג'יימס בולארד, נשיא הבנק המרכזי של סנט לואיס, שאמר ביום חמישי כי הפד, בראשותה של הנגידה ג'נט ילן, "צריך לשקול להרחיב את תוכנית רכישות האג"ח שלו מעבר לאוקטובר, בהתחשב בירידות בשווקים, וזאת כדי לראות כיצד מגיבה הכלכלה האמריקאית".

 

גם אירופה מתנדנדת

 

באירופה, מדד דאקס הגרמני זינק ב־3.1% ביום שישי ומחק את הירידות של השבוע החולף. בסיכום שבועי עלה המדד ב־0.7%. פוטסי הבריטי ירד השבוע ב־0.5%, כאשר ביום שישי קפץ ב־1.9%. קאק הצרפתי ירד השבוע ב־1%. השבוע האחרון היה מתוח במיוחד בבורסה של יוון, שהמדד המרכזי שלה (SAE) צלל ביום רביעי ב־9% על רקע הערכות כי יוון תפרוש מוקדם מהמתוכנן מתוכנית החילוץ האירופית. מניות הבנקים היווניים קרסו, וגם ראלי של 7.5% ביום שישי לא הצליח למחוק את הירידות, כשבסיכום שבועי ירדה הבורסה של יוון ב־7.3%. באסיה, מדד ניקיי היפני איבד 5% בשבוע, האנג סנג בהונג קונג איבד 0.3% והבורסה בשנגחאי נחלשה ב־1.4% בשבוע.

 

וול סטריט וול סטריט צילום: איי אף פי

 

מחיר הנפט המשיך לצלול בשבוע החולף כמעט בלי הפסקה. אמנם בשישי הוא התאושש מעט ב־0.4% למחיר של 82.25 דולר לחבית, אך בסיכום שבועי הוא צלל ב־3.6% וסיכם שבוע שלישי רצוף של ירידות.

 

המגמות שמובילות את הירידות במחיר הנפט הן, מצד אחד, העובדה שיצרניות הנפט לא מגבילות את תפוקות הנפט, ומצד שני, קיימות תחזיות רבות לירידה בצריכת הנפט בזמן הקרוב.

 

עונת הדו"חות בעיצומה

 

דו"חות החברות לרבעון השלישי של 2014 המשיכו לזרום השבוע. ענקית הטכנולוגיה גוגל פרסמה ביום חמישי אחרי המסחר תוצאות כספיות מאכזבות, כשסיימה את הרבעון השלישי עם ירידה ברווח הנקי ל־2.81 מיליארד דולר, או 4.09 דולר למניה - זאת לעומת רווח נקי של 2.97 מיליארד דולר או 4.38 דולר למניה ברבעון המקביל. הרווח המתואם של גוגל ברבעון עמד על 6.35 דולר למניה, בשעה שציפיות האנליסטים עמדו על רווח מתואם של 6.54 דולר למניה. מניית גוגל איבדה ביום שישי 2.5% והשלימה צניחה שבועית של 6.1%.

 

לעומתה, מניית מורגן סטנלי עלתה בשישי ב־2.1% — והשלימה עלייה צנועה של 0.8% בשבוע — לאחר שדיווחה על זינוק של 87% ברווח הנקי ברבעון לעומת תקופה מקבילה, ל־1.95 מיליארד דולר, שהם 84 סנט למניה.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x