הישראליות שרוכבות על הגל של אפל
הביקושים לאייפון 6 עושים טוב גם לחברות הישראליות, כמו סנדיסק שמייצרת שבבי פלאש לאייפונים, אורבוטק שמספקת לאפל את הפתרונות למעגלים המודפסים ונובה שאליה זולגות הזמנות מחברה שעמוסה בהזמנות מאפל
השוויצרים כנראה שכחו מהר מדי ששכניהם מפינלנד, מנהלי נוקיה, אמרו בדיוק את אותם דברים כשסטיב ג'ובס חשף את האייפון הראשון בינואר 2007, ושישה חודשים לאחר מכן החלה השמדת השווי הגדולה של נוקיה עד לבליעתה השנה בחיק מיקרוסופט. אף אחד לא יודע עד כמה השעונים של אפל יצליחו כשיגיעו לשוק בתחילת 2015. אבל אפשר להעריך בסבירות גבוהה ששעונים רגילים - סווטש זול או רולקס יקר - יירדו לבלי שוב מזרועותיהם של כמה מעשרות מיליוני מכורי האייפון לטובת שעון של אפל. אם הייתי יצרן שעונים, לא הייתי ישן טוב בלילה.
את הכסף הגדול אפל תמשיך לעשות מהאייפונים, אבל השקת קטגוריית חומרה חדשה (השעונים), לראשונה מאז הושק בהצלחה מסחררת האייפד הראשון, משמעותית לשמירת מאות מיליוני הלקוחות כ"שבויים מרצון" בתוך גבולות האימפריה שאפל בנתה. זאת בעצם תהיה גם תרומתה העיקרית של פלטפורמת התשלומים שאפל משיקה.
חדשות טובות מאייפון 6
כתוצאה מהצלחתה סוחבת אפל על גבה תעשיות שלמות, במישרין ובעקיפין, של יצרניות רכיבים ומכונות וקבלניות הרכבות מכל העולם. בין אלה שיש להן נוכחות גדולה בישראל אפשר למנות את סנדיסק (סימול: SNDK) שמוכרת ישירות לאפל, ואורבוטק (סימול: ORBK) ונובה (סימול: NVMI) שמוכרות לספקיות וקבלניות משנה של אפל. בנוסף, ישנה OTI (סימול: OTIV) הקטנה מראש פינה שמקווה אחרי שנות המתנה רבות למנף את פטנט טכנולוגיית התשלומים ללא מגע שלה מסוג NFC. טכנולוגיה שדומה לה הטמיעה אפל באייפונים החדשים פרי שיתוף הפעולה בין אפל ל־NXPI (סימול: NXP) ההולנדית. רק התקווה למינוף הזה, שכלל לא ברור אם יצליח, הזניקה את מניית OTI לשיא של 5 דולר במחזור עצום למחרת ההשקה של אפל, אך מאז חזרה לרמות של סביב 3 דולר.
עבור סנדיסק ושאר יצרניות שבבי הפלאש מסוג NAND, החדשות הטובות בהשקות של אפל הן ששני האייפונים החדשים מגיעים לראשונה עם כושר אחסון מבוסס פלאש מקסימלי של 128 ג'יגה. גודל הכפול מזה של האייפונים הקודמים וזהה למרבית כונני ה־SSD שנמכרים היום עם הלפטופים החדשים. אנליסטים מעריכים שביטול קטגוריית ה־32 ג'יגה באייפונים החדשים יפנה יותר ביקושים לאייפונים של 64 ו־128 ג'יגה ופחות לקטגוריה הזולה של 16 ג'יגה.
אפל היתה לקוחה של 17% מהמכירות של סנדיסק ברבעון השני, בעיקר כונני SSD ללפטופים. סביר להניח שעל בסיס היכולות הטכנולוגיות הגבוהות של סנדיסק וטושיבה (שותפתה של סנדיסק למפעלי הייצור המתקדמים ביפן), שתי החברות הספקיות המובילות של פתרונות הפלאש בקטגוריות הגבוהות של 64 ג'יגה ו־128 ג'יגה, אפל עשויה להגיע ל־25% מהמכירות של סנדיסק ברבעון שמסתיים החודש ואולי אף יותר ברבעון החזק של דצמבר.
מהפכת המסכים שאפל ביצעה בשני האייפונים החדשים, בנוסף לקטגוריה החדשה של מסכי השעונים, היא חדשות טובות לאורבוטק שמספקת פתרונות בדיקה ותיקונים לספקי המסכים הגדולים של אפל. מדובר בלקוחות כמו LG Display בקוריאה, שרפ ו־Japan Display ביפן, בנוסף ליצרניות המעגלים המודפסים המובילות בסין שמייצרות לאפל ושנשענות על הפתרונות הכי מתקדמים של אורבוטק.
בכלל, כל השקה חדשה של אפל, סמסונג ואחרות טובה לאורבוטק שמספקת פתרונות מתקדמים כמעט בכל שרשרת המזון של ייצור הגאדג'טים. אלה נעשים דקים יותר, עם ביצועים גבוהים יותר, עם מעגלים מודפסים רב־שכבתיים מורכבים, ולכן מסובך הרבה יותר לייצר ולבדוק אותם ולאורבוטק ישנם הפתרונות המובילים בשוק.
אוספים הזמנות זולגות
הקשר העקיף של נובה לאפל מגיע בעיקר מיצרנית השבבים בקבלנות משנה הגדולה בעולם TSMC (סימול: TSM) מטייוואן. בשנת 2013 דיווחה נובה, שמספקת מערכות לבדיקת שבבים, על לקוחה אחת שתרמה לה 44% מהמכירות. אין ספק שמדובר ב־TSMC שכנראה גם בסיכום 2014 תהיה לקוחה של עשרות אחוזים מהמכירות. זאת בעיקר כתוצאה מהכנת קווי ייצור בגיאומטריה מתקדמת עבור אפל.
על פי האנליסטים, כל מעבדי אפל מסוג A8 שמניעים את אייפון 6 ו־6 פלוס, ושנכון להיום הביקוש להם היסטרי, מיוצרים לראשונה אצל TSMC ובקווים מתקדמים של 20 נאנו שדורשים יותר מערכות בדיקה. את מעבדי A7 של אייפון 5 מייצרים בקווי 28 נאנו של סמסונג שהיא לקוחה גדולה של המתחרה של נובה, נאנומטריקס (סימול: NANO).
העובדה שאפל הפכה השנה ללקוחה מובילה של TSMC הביאה לזליגת הזמנות מלקוחות משמעותיות אחרות של TSMC, כמו למשל קואלקום וברודקום, לקבלניות שבבים אחרות שגם הן לקוחות של נובה.
גם הצפי לביקוש מוגבר של שבבי NAND עקב ההשקות של אפל מיטיב עם נובה שבין לקוחותיה כמה יצרניות פלאש גדולות. בתוצאות של נובה למחצית הראשונה של 2014 ראינו את הביטוי הכספי להצלחתה כשהיא צמחה ביותר מ־20%, ורשמה מכירות של 68 מיליון דולר במחצית זו לעומת 56 מיליון דולר במחצית המקבילה אשתקד.
בנוסף לביקוש, כתוצאה מהייצור השוטף עבור אפל, מכינות את עצמן כבר עכשיו קבלניות השבבים, TSMC ואחרות, לקליטת הייצור של מעבדי הדור הבא של אפל, ה־A9. ביניהן נמצאת גלובלפאונדרי שגם היא לקוחה משמעותית של נובה שמשקיעה בקווים מתקדמים יותר מסוג 14 נאנו. זאת משום שככל שיורדים בגיאומטריית הייצור, כך גדל הרבה יותר הצורך במערכות מטרולוגיה לבדיקות מדויקות כפי שנובה ושתי מתחרותיה העיקריות, Tencor-KLA ונאנומטריקס, מספקות.
השורה התחתונה
הביקוש הגדול למוצרי אפל יצר תעשייה של יצרניות רכיבים ומכונות מכל העולם, חברות שצומחות לצד הפיתוחים הטכנולוגים של אפל
הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים