חשיפת כלכליסט
"אף אחד לא ינצח אותנו, חיים שלי"
בשאיפה להכניס את מנופים פיננסים למדד ת"א־100 הריצו, על פי כתב האישום, איתן אלדר וג'קי בן זקן במשך שבועיים מניות החברה. אלדר עשה את העבודה השחורה ובן זקן הביא את הכסף. תמלילי האזנות הסתר בתיק מנופים נחשפים
ביום שלישי נפתח שלב ההוכחות באחת הפרשות המסקרנות של שוק הון בשנים האחרונות. על ספסל הנאשמים באולמו של שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב דוד רוזן מצטופפים כמעט מדי יום לדיונים מבוקר עד ערב שתיים מהדמויות הססגוניות בנוף עולם העסקים המקומי: העסקן ג'קי בן זקן ופעיל שוק ההון איתן אלדר. השניים מואשמים, בין היתר, בעבירות חמורות של קשירת קשר לביצוע פשע, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ושמונה עבירות של השפעה בדרכי תרמית על תנודות שער של ני"ע.
- "מעשיו של בן זקן טומנים בחובם חומרה יתרה"
- ג'קי בן זקן וראש לשכתו של בן אליעזר נחקרו באזהרה
- מנוף לתחתית: מאחורי הקלעים של מנופים פיננסים
דופקים על שער המועדון
על פי האישום המרכזי, אלדר ובן זקן, שהיה מבעלי השליטה בחברת הנדל"ן המניב מנופים פיננסים בנובמבר 2010, רקמו תוכנית תרמיתית להריץ את מניית החברה. זאת, כדי שתעמוד באחד משני תנאי הסף להיכנס למדד ת"א־100 ביום הקובע (30 בנובמבר 2010) לעדכון המדד בבורסה.
במשך כשבועיים, כך כתב האישום, פעל אלדר בתיאום עם סוחר המניות צביקה קולנברנר, וביצע עשרות עסקאות רכישה, חלקן מתואמות, בהיקף של למעלה מ־17 מיליון ע"נ ותמיד בשערים גבוהים מאלה שבהם נסחרה מנופים בבורסה, כדי לתמוך בשער גבוה למניה. כך שביום הקובע, שווי השוק של מנופים יעמוד על יותר ממיליארד שקל, והיא תיכנס למדד ת"א־100. הכניסה למועדון האיכותי של ת"א־100 היתה לשם חיזוק מעמדה של מנופים מול הגופים המוסדיים, הבנקים והמשקיעים הפרטיים.
לפי כתב האישום, חלקו של בן זקן בתרמית היה להשיג את המימון לרכישות המסיביות שביצע אלדר. בן זקן עצמו לא סחר במניות, אלא שידך לאלדר את איש העסקים טימור בן יהודה, שאותו הכיר לו שותפו לשליטה במנופים אברהם נניקשוילי. בן יהודה "חילץ" (רכש בזול משער הבורסה) את אלדר מהאחזקה במניות שנרכשו ביוקר כדי להרים את שער המניה. בן יהודה, שעל פי הפרקליטות הניח כי מדובר בעסקה לגיטימית ולא היה חלק מהמזימה, רכש בשלוש עסקאות שונות 13.5 מיליון ע"נ ב־13.2 מיליון שקל. התיק נגד נניקשוילי, שנחקר באזהרה, נסגר.
מבין עדי התביעה שמסרו את עדותם, ישנם שמות מוכרים מהעבר ומהווה בשוק הון כמו, למשל, מנכ"ל מנופים לשעבר דני וקנין, פעיל שוק ההון מוטי מנשה, מנהל ההשקעות ומנכ"ל דש איפקס לשעבר ויקטור שמריך ושותפתו לשעבר של אלדר גלי ליברמן. במסגרת חקירת פרשת מנופים ביצעו חוקרי רשות ני"ע האזנות סתר לאלדר, בן זקן ווקנין. תמלילי האזנות, שנחשפים כאן לראשונה, הם הראיות המרכזיות של הפרקליטות בתיק. לשיטת הרשות, השיחות שנשמעות בהאזנות מבססות באופן חד־משמעי את מה שבדרך כלל קשה להוכיח בתיק הרצת מניות - הכוונה הפלילית. הפרקליטות, שמיוצגת על ידי עו"ד אמיר טבנקין, טוענת שהמניע להכניס את מנופים למדד, שאינו נמצא במחלוקת, הוביל לכך שאלדר ביצע מניפולציות אסורות על שער המניה כדי שיעלה. סנגוריהם של הנאשמים המרכזיים, עו"ד מיכל רוזן־עוזר מצד אלדר, עוה"ד אילן סופר ומיכל דיאמנט מצד קולנברנר ועוה"ד נבות תל צור וירון ליפשס מצד בן זקן, טוענים שכל הפעולות שבוצעו היו מתוך כוונה כלכלית טהורה. הקניות של אלדר, לטענתם, היו עבור בן יהודה שרצה להיכנס כשמשקיע למנופים.
מתמלילי האזנות הסתר עולה שאלדר מרבה לדבר באותם ימים עם גורמים שונים על העסקאות שהוא מבצע במניית מנופים. הוא אומר במפורש שיש לו עניין שהשער יעלה כדי שהמניה תעמוד בתנאי הסף לכניסה למדד. כמו כן החזיק אלדר במניות מנופים - מה שלטענת התביעה מבסס אינטרס כספי להריץ את המניות.
אקדחים מעשנים
ב־23 בנובמבר 2010, שמונה ימים לפני היום הקובע, שוחח אלדר בשעת צהריים עם מוטי מנשה. למנשה, שנחקר כעד בפרשה, היו אחזקות במנופים לאחר שקנה מניות ואופציות בהנפקה שהיא ביצעה ושבה שימש אלדר כיועץ (ההנפקה בוצעה בתחילת אותו החודש כדי להבטיח שהציבור יחזיק ב־20% ממניות החברה - תנאי שני מצטבר לכניסה למדד ת"א־100). מנשה ואלדר דיברו על רצונם ששער המניה יעלה, ישקף שווי שוק גבוה יותר וכך החברה תיכנס למדד. ביום זה, אלדר לא פעל במניה. מהשיחות עולה שהוא חיכה שבן זקן ידאג שיהיה מי שיממן את העסקאות שהוא מבצע.
שתי שיחות שנערכות ב־25 בנובמבר הן, לטענת הפרקליטות, האקדחים המעשנים שלה. בשעה 15:49 מדבר בן זקן עם אלדר על המניה ואומר לו: "בוא נעשה מהלך מסיבי אקטיבי". בהתאם להנחיה, מזרים אלדר שבע הוראות קנייה בסכום של 2.175 מיליון ע"נ בטווח שערים גבוה מהבורסה של בין 100.5 ל־103. בתוך דקות ספורות כל פקודות הקנייה נפגשו עם הוראות מכירה והביאו לעליית שער המניה ל־103, שהיה גבוה ב־4.15% משער הבסיס.
השופט רוזן, שנחשף לתמלילים ביום חמישי האחרון, אמר לגבי שיחה אחרת בין וקנין לאלדר כי מדובר ב"שיחת המאה" של הפרקליטות. במהלך שיחה זו אומר אלדר לווקנין כי למרות שהוא רוכש מניות השער ממשיך לרדת. רוזן אמר לווקנין כי: "אלדר בסיפור הזה בא ואומר לך, תשמע, התובע צודק. מה שמעניין אותנו זה לא המניות, אלא השער. עובדה היא שאם היו מעניינות אותו מניות, הוא היה צריך לרקוד על השער הנמוך, לקנות ולהזרים עוד. אבל הוא אומר לא".