מנכ"ל טאואר: "לא יהיה דילול של בעלי המניות"
יצרנית השבבים, שסיימה את הרבעון השני עם עלייה של 70% ברווח הנקי, ממשיכה לבדוק אפשרויות למיחזור החוב. המנכ"ל: "בנקים גדולים התעניינו"
"הסיבה היחידה שאנחנו מדברים על מבנה ההון של החברה היא בגלל שזה נחשף ולא רצינו להשאיר פתח לשמועות. מבחינת המצב בשוק והמאזן שלנו, זה יהיה זמן טוב לייצר חוב לטווח ארוך יותר מהחובו הנוכחי", כך אמר ראסל אלוונגר, מנכ"ל טאואר, ל"כלכליסט". "דיברנו עם כמה בנקים גדולים, יש הצעות שונות ואנחנו בוחנים אותן. מה שאנחנו לא בוחנים הוא גיוס במניות. לא יהיה דילול של בעלי המניות אם נחליט לבצע שינוי של מבנה החוב".
אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי טאואר פועלת למיחזור חובותיה. ליצרנית השבבים, בשליטת החברה לישראל, חוב של 120 מיליון דולר לבנק לאומי ובנק הפועלים וחוב של 220 מיליון דולר למחזיקי האג"ח מסדרה ו'. החובות צריכים להיפרע בשני תשלומים ב־2015 ו־2016, כאשר הריבית עליהם עומדת על 7.8%.
מספר המניות של טאואר עלה לאורך השנים על רקע גיוסי ההון שהחברה עשתה, כמו גם עסקאות והמרת החוב של הבנקים. כאשר בתקופה האחרונה ניצלו לא מעט ממחזיקי האג"ח את הגאות במניית טאואר כדי לבצע המרה של האג"ח שלהם למניות. טאואר עשויה לקחת הלוואה שתייצר לה כרית ביטחון למקרה שחלק מבעלי האג"ח ירצו להישאר עם האג"ח שבידיהם עד מועד הפירעון הסופי — וכך היא תצטרך לשלם כ־220 מיליון דולר מקופתה. קופת החברה מכילה 192 מיליון דולר כעת.
הבנקים מחקו לחברה חוב של 200 מיליון דולר
ב־2008 נאלצה טאואר לבצע הסדר חוב שבו מחק כל אחד משני הבנקים, בנק הפועלים ובנק לאומי, חוב של 100 מיליון דולר. לאחר המחיקה נותר לחברה חוב של כ־200 מיליון דולר. כחלק מאותו הסדר, הזרימה בעלת השליטה הון לטאואר.
בסופו של התהליך, שנחתם ב־2010, קיבלו הבנקים כנגד חלק מהחוב שטרי הון, ללא מועד פקיעה וללא זכות הצבעה, הניתנים להמרה למניות, מרביתם אכן הומרו ונמכרו על ידי הבנקים. כמו כן כלל ההסדר פריסת חוב של כ־600 מיליון שקל מחדש ל־2016–2013. מתוך חוב זה נותרו כאמור 120 מיליון דולר.
"אין שום דבר שצריך למנוע את הקמת המפעל בהודו"
במקביל החברה פרסמה דו"חות לרבעון השני של 2014. טאואר סיימה את הרבעון השני עם הכנסות של 234 מיליון דולר, עלייה של 87% ביחס לרבעון המקביל. הרווח הנקי המתואם הסתכם ב־31 מיליון דולר, עלייה של 70% ביחס לרווח נקי מתואם של 18 מיליון דולר ברבעון המקביל. החברה עקפה את תחזיות האנליסטים בשורה העליונה ובשורה התחתונה, כאשר התוצאות כוללות גם את תוצאות המיזם המשותף עם פנסוניק ביפן. לרבעון השלישי צופה טאואר הכנסות של 237–214 מיליון דולר.
ביוני 2013 נחשף ב"כלכליסט" כי טאואר תקים עם קונסורציום שכולל את יבמ ואת הקונצרן ההודי Jaypee מפעל שבבים בהודו. המפעל צפוי לספק לחברה הכנסות של 300 מיליון דולר ברווחיות גבוהה על פני שש שנים. "הקונסרציום נותר מחויב", אמר אלוונגר, "אך עם זאת, האישור הסופי עדיין לא ניתן. ראש הממשלה החדש מאוד חיובי. הממשלה טוענת שהאישור הסופי יינתן עוד השנה, אבל אין לזה ערובה".