שוק ההון יוצא לעקיפה
הריבית הנמוכה בפיקדונות השקליים והעלייה במחירי מניות ואג"ח מעבירות את המשקיעים לקרנות מסורתיות
לאחרונה ציבור המשקיעים הישראלי התחיל לצאת "מהבונקר" ולהזרים סכומי עתק לשורה של מכשירים פיננסיים המאפשרים השקעה עקיפה בשוק ההון. זאת בעקבות הריבית הנמוכה בפיקדונות השקליים והעליות המתמשכות במחירי המניות בעולם ובישראל ובמחירי האג"ח הממשלתיות והקונצרניות. סכומים אלו מופנים לשורה של מכשירים פיננסיים שמשמשים כאמצעי עבור הציבור להיחשף לאפיקי השקעה בשוק ההון, חלף השקעה ישירה בהם.
נזילות ודחיית מס
קרנות נאמנות אקטיביות, קרנות נאמנות מחקות ותעודות סל המייצגות את סגנון הניהול הפסיבי מאפשרות למשקיעים למצוא אפיקי השקעה חדשים. למכשירים אלו מאפיינים מיוחדים, שבאמצעותם המשקיעים יכולים להשיג שלושה יתרונות בולטים:
היתרון הראשון: השקעה עקיפה מאפשרת נזילות, כלומר היכולת לצאת מההשקעה בקלות בכל רגע נתון. היתרון השני: נתיב השקעה זה מאפשר פיזור סיכונים. קרנות נאמנות ותעודות סל מתחייבות לפזר את השקעות במגוון אפיקים. בנוסף, דרך ההשקעה זו נוחה יותר מאחר שאין צורך לרכוש שורה ארוכה של אג"ח ומניות. היתרון השלישי: השקעה עקיפה מאפשרת דחיית מס. בסיטואציה הנוכחית בשוקי האג"ח, כשרוב האג"ח הממשלתיות והקונצרניות נסחרות מעל הערך המתואם שלהן, התוצאה של השקעה ישירה היא הפסד הון ודאי במועד פירעונן, תוך קבלת קופונים עד לפירעונן ותשלום מס בגינם.
לעומת זאת, קרנות נאמנות אג"חיות ותעודות סל הן שחקניות ברוטואיסטיות שאינן משלמות מס, לא על קופונים ולא על רווחי הון. כך שהמחזיק בהן לא רק דוחה את תשלום המס אלא גם יימנע מתשלום מס בהנחה שהקרן תשיג את האינפלציה, ולא מעבר לכך.
השקעה משתלמת
שלושת מכשירים אלה גייסו בשנתיים וחצי האחרונות יותר מ־100 מיליארד שקל. 63% מסכום זה גויסו על ידי קרנות הנאמנות המסורתיות האקטיביות, 23% על ידי תעודות הסל ו־14% על ידי קרנות הנאמנות המחקות.
למרות הגאות בשוקי המניות והכניסה המסיבית לתעשיית קרנות הנאמנות ותעודות הסל, חלק הארי של הכספים זרם לאפיק האג"חי. רק חלק קטן יחסית זרם לאפיק המנייתי בישראל ובחו"ל, חלקו דרך קרנות נאמנות ורובו באמצעות תעודות סל.
השורה התחתונה: קרנות נאמנות אקטיביות, תעודות סל וקרנות נאמנות מחקות מאפשרת למשקיע נזילות, יציאה מהשקעה בקלות, פיזור סיכונים ודחיית מס
צבי סטפק הוא יו"ר בית ההשקעות מיטב דש