השורה התחתונה
הקרנות הסולידיות לא מצליחות להכות את המדד בטווח הארוך
הגמישות של מנהלי הקרנות לא באה לידי ביטוי בתשואות. רק קרן אחת מתוך 42 בליגה היכתה את מדד אג"ח ממשלתיות בשלוש שנים
קטגוריית קרנות אג"ח מדינה ללא מניות היא אחת הקטגוריות החשובות בשוק הקרנות. בקטגוריה יכול המשקיע למצוא מנוחה יחסית מהסערות בשווקים. מנהל הקרן בקטגוריה מנווט בין אג"ח צמודות ולא צמודות במח"מים קצרים או ארוכים (שמונה שנים ומעלה). באג"ח אלו עשויות להיות משולבות במידה קטנה אג"ח קונצרניות או מט"ח ונכסים בחו"ל. מדובר בקרנות שהעוגן הבסיסי שלהן הוא לפחות 50%–75% אג"ח מדינה. למנהל הקרן יש גמישות בחלוקה הפנימית של האג"ח בהתאם למגבלות שהוא הטיל על עצמו בתשקיף הקרן. כדאי לזכור שאג"ח ממשלתיות מושפעות במידה לא קטנה ממה שקורה בארה"ב. ושם התאפיינה 2013 בחששם של המשקיעים מצמצום ההרחבה הכמותית, חשש שהתממש בסופו של דבר והביא לעלייה בתשואות הממשלתיות.
בקטגוריה 42 קרנות המנהלות כ־12 מיליארד שקל. הקרנות נחשבות מפלט בטוח — ויש שיגידו בטוח מדי בעולם של ריביות נמוכות כל כך. הקרנות הן חלק מהקרנות ששייכות לקטגוריית רשות ני"ע — אג"ח מדינה המנסות להכות את מדד האג"ח הממשלתיות. ממוצע הקטגוריה בשנה וחצי האחרונות — 7.18% — נמוך ממדד הייחוס (8.47%) ומתרחק ממנו בטווח של שלוש שנים: 13.60% לעומת מדד הייחוס שהוא 20.99%. למנהלי הקרנות אין סיבה לנוח על זרי הדפנה בחופשת החג.
מובילה את הדירוג אלומות חיסכון מדינה ללא מניות עם תשואות נאות למדי: 2.65% מתחילת השנה, 10.05% בשנה וחצי ו־20.4% בשלוש השנים האחרונות. מנהלי הקרן לא חוששים כנראה מעליית התשואות בטווח נראה לעין והקרן נותנת דגש מיוחד על הטווח הארוך. עקום התשואות התלול יחסית נותן לה כנראה יתרון יחסי בהשקעות לאג"ח עם זמן פדיון ארוך. מנהלי הקרן לא נבהלו מההיסטריה והעלייה בתשואות שפשטה עם צמצום ההרחבה הכמותית בארה"ב, וזה השתלם.
השנייה בדירוג, אי.בי.אי נטע מדינה ללא מניות, השיאה 10.08% בשנה וחצי האחרונה. הקרן גדלה ב־60% בשלושת החודשים האחרונים בעזרת 314 מיליוני השקלים שזרמו לניהולה (מתוך 355 מיליון שקל שזרמו לכל הליגה שבשלושת החודשים האחרונים). הקרן משקיעה חצי מכספה באג"ח ממשלתיות לא צמודות בכל המח"מים, 21% באג"ח ממשלתיות צמודות, 11% באג"ח קונצרניות והיתרה במק"מ (נכון לינואר 2013). אבל יאיר שני, סמנכ"ל השקעות באי.בי.אי, מסביר שהדברים דינמיים. "הדבר החשוב בניהול של קרן אג"ח מדינה הוא שהניהול יהיה דינמי, וזאת כדי לנצל את העיוותים שנוצרים על עקום התשואה", הוא אומר, "לגבינו סבלנות זה שם המשחק, לא נכנסים לפוזיציה עד שאנחנו משוכנעים שאנחנו נרוויח ממנה, וגם זאת עם מקדם ביטחון לטעות".
הגמישות של מנהלי הקרנות לא באה לידי ביטוי בתשואות. מתוך 42 קרנות, רק אחת (הראל מחקה מדדי מדינה) מכה את מדד אג"ח ממשלתיות בטווח של שלוש שנים. בטווח של 18 חודשים זה נראה קצת יותר טוב, שמונה קרנות מכות את המדד.
ממוצע דמי הניהול בקטגוריה נע בטווח משמעותי שבין 1.3% (הראל מסלול אג"ח!) לבין 0.45%. בקטגוריה יש גם כמה קרנות מחקות, ובהן דמי הניהול נעים בין 0% ל־0.3% (הראל מחקה מדדי מדינה).
השורה התחתונה
הקטגוריה מושפעת מהנעשה עם ההרחבה הכמותית של ארה"ב. צמצום נוסף יוביל לעליית ריביות
IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל