איך סמנכ"ל התפעול המודח של יאהו קיבל 58 מיליון דולר? הכול תלוי בתזמון
אנריקה דה קסטרו, שפוטר לאחר שנה ושלושה חודשים בלבד מענקית האינטרנט לאחר שבחברה ממש לא אהבו אותו, קיבל מענק פיצויים גדול פי שלוש וחצי ממה שציפה לקבל. איך זה קרה וכיצד זה קשור להתרגשות סביב הנפקת עליבאבא?
- לקראת ההנפקה: עליבאבא עברה את הרבעון הטוב בתולדותיה
- יאהו הכתה התחזיות - והמניה קפצה ב-9.5% במסחר המאוחר
- דיווח: יאהו תשיק תוכניות מקור באתר הווידאו שתקים
מעבר לתשלום הפיצויים המופרך, שני עניינים בולטים במיוחד בהיסטוריה הקצרה של החברה עם דה קסטרו. האחד, ביאהו ממש לא אהבו אותו. השני, הוא צריך להיות אסיר תודה לעליבאבא.
ניתן להצביע על חוסר שביעות הרצון של יאהו מתפקודו של דה קסטרו, על פי תשלום הבונוס ששולם לו עוד כשהיה בתפקיד. שכרו של דה קסטרו עמד על 600 אלף דולר בשנה החולפת, עם אפשרות לבונוס מקסימלי של 540 אלף דולר.
בהתחשב בביצועיים האנמיים של החברה, אף אחד מהבכירים לא קיבל בונוס מקסימלי. אולם, התגמול של שלושת המנהלים הבכירים האחרים נע בשיעור של 83%-92% מהבונוס המקסימלי, כאשר במונחים של כסף מזומן, המנכ"לית מריסה מאייר, קיבלה את התגמול הגבוה ביותר בחברה, 1.7 מיליון דולר, לעומת היעד המקסימלי של 2 מיליון דולר.
ומה באשר לדה קסטרו? הוא לא קיבל בונוס בכלל.
תזמון מהשמיים
אולם, הוא מצא את התזמון הטוב ביותר להיות מפוטר. גודל חבילת הפיצויים של דה קסטרו היה מבוסס בחלקו על ביצועי החברה ובחלקו על ביצועי המניה. בעוד שתוצאות החברה בזמן כהונתו של דה קסטרו פספסו את תחזיות הרווח, ההכנסות ותזרים המזומנים החופשי. שווי מניית יאהו זינק מ-15.68 דולר ל-40.34 דולר בזמן שדה קסטרו הועסק בחברה.
כתוצאה מכך, מענק פיצויים שהוערך ב-17 מיליון דולר בזמן החתימה על הסכם ההעסקה הוכפל פי שלוש וחצי בזמן שעזב. מה גם שדה קסטרו פוטר בזמן שמניית החברה נסחרה בשווי הגבוה ביותר בכמעט 10 שנים. כאשר היום, המניה שווה כ-10% פחות מהיום שבו הוא פוטר.
הדיסוננס בין מחיר המניה של יאהו לביצועי החברה קשור לאחזקותיה ב-24% ממניות ענקית המסחר המקוון הסינית - עליבאבא, אשר ההנפקה הראשונית הצפויה שלה מעוררת עניין רב יותר בקרב המשקיעים מכל תחומי הפעילות של יאהו. למעשה, כמעט כל שווי השוק של יאהו נובע מהשקעות של אנשים שמחפשים דרך עקיפה להשקיע בעליבאבא.