הרגולציה חתכה בחצי את הרווח התפעולי של פעילות הגמל של אקסלנס
הסתכם ב-31 מיליון שקל ב-2013. עלות שכרו השנתית של המנכ"ל דנינו עמדה על 3.57 מיליון שקל מתוכה בונוס של 1.68 מיליון שקל
התחרות בשוק ההון והפחתת תקרת דמי הניהול בקופות הגמל ממשיכות לתת אותותיהן על דוחות בתי ההשקעות. בית ההשקעות אקסלנס, שבשליטת הפניקס מסכם את 2013 עם רווח נקי של 74 מיליון שקל, ירידה של כ-20% לעומת 2012.
- אקסלנס רוצה להפוך את קרנות הנאמנות לחסכון פנסיוני
- קיפול הקבוצה יסייע לתשובה להתמקד בעסקי הנפט והגז
- בואו כדי להישאר
אלא שהרווח נחתך גם בגלל הפרשה חד פעמית שבוצעה ברקע תביעה ייצוגית שהוגשה כנגד חברת ניהול התיקים של אקסלנס על גביית עמלות קניה ומכירה מלקוחות לכאורה שלא כדין. בתביעה ניתן פסק דין שחייב את אקסלנס להשיב ללקוחות 5.3 מיליון שקל והגם שייתכן כי אקסלנס תערער על תוצאותיו היא החליטה לבצע את ההפרשה בדוחותיה הכספיים. בניטרול ההוצאה החד פעמית הירידה ברווח הנקי לעומת 2012 הייתה עומדת על 9.7%. ברמת הרווח התפעולי נרשם רווח של 136 מיליון שקל (ללא ההוצאה החד פעמית), קיטון של 21.4% לעומת 2012.
הרווח הנקי כאמור נשחק פחות כתוצאה מירידה בהוצאות המימון ברקע סביבת הריבית הנמוכה. ברמת ההכנסות נרשמה הכנסה כוללת של 515 מיליון שקל, ירידה של 6.4% לעומת 2012. בתחום קופות הגמל וקרנות הפנסיה של בית ההשקעות נרשמו הכנסות של 182 מיליון שקל ב-2013, ירידה של 12% לעומת 2012. הירידה בהכנסות מקורה בעיקר בהמשך שחיקה בדמי הניהול הממוצעים כתוצאה מהרגולציה והמשך התגברות התחרותיות בתחום והצורך של אקסלנס להפעיל מאמצי שימור לקוחות. ברמת הרווח התפעולי בתחום הגמל והפנסיה הוא עמד על 31 מיליון שקל, ירידה חדה של 48% לעומת 2012.
בתחום ניהול ההשקעות הכולל את פעילות קרנות הנאמנות וניהול התיקים נרשמו הכנסות של 148 מיליון שקל ירידה של 2.6%, זאת באחת השנים הטובות ביותר בתעשיית קרנות הנאמנות עם גיוסי שיא בקרנות המסורתיות. ההסבר בכל זאת לשחיקה בהכנסות הוא גם כן ירידה בדמי הניהול הממוצעים, בין השאר על רקע מהלכים אסטרטגיים של אקסלנס לייצר מומנטום חיובי של גיוסים באמצעות הצעת דמי ניהול אטרקטיביים (לקראת סוף השנה נרשמה העלאה מסויימת בדמי הניהול). בשורת הרווח התפעולי מתחום זה עמד הרווח על 15 מיליון שקל, לעומת 26 מיליון שקל ב-2012 – בשל ההוצאה החד פעמית בגין התביעה בחברת ניהול התיקים.
תחום תעודות הסל שהיווה עד לאחרונה עוגן בדוחות של אקסלנס מתחילה גם כן להירשם שחיקה בהכנסות וברווחיות על רקע התחרות הגוברת בענף והשפעות הרגולציה. ההכנסות מהתחום עמדו על 122 מיליון שקל ב-2013, ירידה של 4% לעומת 2012. שיעור הרווח התפעולי עמד על 50% לעומת 53% ב-2012 כאשר הרווח התפעולי הסתכם ב-61 מיליון שקל, ירידה של כ-9% לעומת 2012.
באקסלנס מסבירים את השחיקה ברווח בהרעה בתנאי השוק של מחירי ההתכסות במדדי השוק אחריהם עוקבות תעודות הסל וכתוצאה מהקיטון במרווחי הריבית והמשך שחיקה בדמי הניהול, גם כאן חרף עליה גבוהה מאד בהיקף הנכסים המנוהלים. סביב חברת תעודות הסל של אקסלנס, קסם וחברות מתחרות מרחפת כעת עננה סביב רגולציה שצריכה להיכנס לתוקף כבר בתחילת אפריל ותאסור לחלוטין אפשרות של גופי הפנסיה שרוכשים תעודות סל אחר מדדים בישראל לגלגל דמי ניהול של התעודות על החוסכים . עד כה הותר גלגול של 0.1% וכעת הצפי כי גופי הפנסיה ימהרו למכור את התעודות הישראליות, דבר שעלול לפגוע מאד בשוק תעודות הסל המקומי.
מנכ"ל אקסלנס עוזי דנינו, לא מתחמק מלהתייחס בירידה בביצועים של אקסלנס ואומר כי "שנת 2013 התאפיינה בירידה בהכנסות וברווחיות ענף בתי ההשקעות על רקע מגמה של ירידת דמי ניהול. הצלחנו לפצות על כך חלקית באמצעות גיוסים נאים למוצרים השונים והגדלת היקף הנכסים, וכן כניסה לתחומי פעילות חדשים כמו ייעוץ משכנתאות ופיתוח שיטת השכבות בקרנות הנאמנות".
לדבריו של דנינו "זה גם הקו שיאפיין את 2014, שאותה פתחנו עם השקעת קרנות נאמנות מסוג לייף סייקל, שאנו מאמינים כי יתנו מענה לצורך בהגדלת החיסכון לטווח בינוני וארוך של הציבור".דנינו הצהיר כי "בכוונתנו להמשיך ולפתח את תחומי הפעילות ותמהיל המוצרים, על מנת לגוון את מקורות ההכנסה של הבית בין היתר בתחום החיסכון ארוך הטווח, באמצעות סוכנות הביטוח שהקמנו ומוצרים נוספים שבכוונתנו להשיק".
עלות שכרו של המנכ"ל דנינו עמדה על 3.57 מיליון שקל ב-2013 מתוכה בונוס של 1.68 מיליון שקל. השני ברשימת שיאני השכר הוא אבנר חדד, מנכ"ל חברת תעודות הסל קסם עם עלות שכר של 2.8 מיליון שקל.