בוימלגרין חייב לדיסקונט ומזרחי 380 מיליון שקל
בנק דיסקונט ביקש להכריז על שעיה בוימלגרין פושט רגל. הבקשה חושפת את היקף החוב האישי הגבוה של יזם הנדל"ן לדיסקונט ומזרחי טפחות. בשנת 2010 מזרחי כבר מחק לו 300 מיליון שקל
ההתחייבויות האישיות של איש העסקים שעיה בוימלגרין לבנקים מזרחי טפחות ודיסקונט עומדות, לטענת הבנקים, על 380 מיליון שקל. כך עולה מבקשה למתן צו פשיטת רגל וכינוס נכסים שהגיש לאחרונה דיסקונט נגד בוימלגרין עבור חוב נטען של 122 מיליון שקל, וכן מדו"ח הרבעון השלישי לשנת 2013 של בוימלגרין קפיטל שנמחקה מהבורסה של תל אביב במסגרת הסדר נושים.
- ביהמ"ש במנהטן אסר על לבייב ובוימלגרין למכור דירות בניו יורק בגין חשד להונאה
- איך מפעילים צו לפשיטת רגל על חייב שאינו תושב?
- דיסקונט מבקש להכריז על שעיה בוימלגרין כפושט רגל
הערבויות האישיות והשעבודים על נכסים שנתן בוימלגרין (שכבר חזר לארה"ב) לשני הבנקים עומדים על 108 מיליון דולר. על פי הערכות בענף הבנקאות, מזרחי טפחות כבר מחק 300–350 מיליון שקל בשנת 2010 בתמורה להתחייבות אישית של בוימלגרין כלפיו.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מהבקשה של בנק דיסקונט עולה כי בוימלגרין שעבד לטובת הבנק קרקעות בשווי של כ־20 מיליון דולר בעיר תומפסון שבמדינת ניו יורק. השעבוד נעשה במסגרת הסכם עקרונות לפירעון חוב בהיקף של 85.5 מיליון שקל, שבינתיים תפח ל־122 מיליון שקל. בוימלגרין הצהיר בעבר כי הוא מחזיק ב־50% מהתאגיד שבבעלותו הקרקעות. בבקשה שהוגשה לשופט איתן אורנשטיין מבית המשפט המחוזי בתל אביב טוען הבנק כי הוא מעריך ששווי הזכויות כיום נמוך משמעותית מזה שצוין אז בהסכם. אורנשטיין קבע דיון בבקשה לסוף יולי 2014, אך כדי לממש את השעבוד שיש לדיסקונט על הקרקעות, הוא ייאלץ לפנות לבית משפט בניו יורק בבקשה שימנה כונס נכסים.
לטענת דיסקונט, בשלהי 2005 פתחה ש. בוימלגרין אחזקות, חברה פרטית הרשומה בישראל ונמצאת בשליטת (46%) בוימלגרין שכיהן כיו"ר החברה, חשבון עו"ש וני"ע בסניף בורסת היהלומים של הבנק ברמת גן וחתם על כתב ערבות מתמדת לכל החוב שאינה מוגבלת בסכום. הבנק טוען כי ב־2010 החוב תפח ל־77 מיליון שקל והועמד לפירעון מיידי. בעקבות זאת נחתם הסכם בין הצדדים שלפיו על בוימלגרין להשיב לבנק 2 מיליון שקל באופן מיידי, 2 מיליון שקל נושאי ריבית עד ספטמבר 2011 ועוד 36 מיליון שקל נושאי ריבית עד ספטמבר 2013 (או עד מרץ 2014, בהסכמת הבנק). הסכם זה נחתם במקביל להסדר חוב של 85 מיליון שקל שחתם בוימלגרין עם בעלי האג"ח של בוימלגרין קפיטל.
דיסקונט מוסיף וטוען שבוימלגרין לא עמד בהתחייבות להחזיר את 36 מיליון השקלים, ועל כן החוב תפח ל־117 מיליון שקל. הבנק הוציא לו התראה לפני פשיטת רגל בנובמבר 2013. לטענת הבנק, כיום החוב עומד כבר על 122 מיליון שקל. בנוסף, על פי דו"ח הרבעון השלישי ל־2013 של בוימלגרין קפיטל, בעל השליטה ערב לסכום של עד 88 מיליון דולר לחובה של החברה־הבת בי קפיטל 36, שלטענת מזרחי טפחות חייבת לו 653 מיליון שקל עבור הלוואה שלקחה ב־2009 לרכישת חברת אזורים.
"לתאריך המאזן", נכתב בדו"ח, "לטענת בנק מזרחי טפחות קיימת עילה להעמדת התחייבויות בי קפיטל 36 כלפיו לפירעון מיידי. כנגד הלוואות שהעמיד מזרחי לבי קפיטל 36 שעבדה החברה, בין היתר, את אחזקותיה באזורים שנמכרו באפריל 2011. כמו כן, בעל השליטה בעקיפין בחברה, שעיה בוימלגרין, העמיד ערבות למזרחי טפחות עד לסכום של 88 מיליון דולר, לרבות באמצעות נכסים ששועבדו. החברה והבנק טרם הגיעו להסכמות באשר לייתרת החוב שנותרה לאחר הפירעון מתוך התמורות ממכירת האחזקות באזורים שמסתכמות ל־653 מיליון שקל (כולל ריבית והצמדה)".
לא ניתן להשיג את תגובת שעיה בוימלגרין.