בלעדי לכלכליסט
בזן ופז יוכלו לשווק גז באופן ישיר ללקוחות מענפי התעשייה והתחבורה
שיווק הגז מגלם פוטנציאל של מיליארדי שקלים לחברות; יוזמי התיקון לחוק: "תרומה נוספת במאבק להפחתת יוקר המחיה"
בזןופז יוכלו לשווק גז טבעי באופן ישיר ללקוחות מענפי התעשייה והתחבורה - זאת לפי תיקון לחוק משק הגז, שאמור לעלות לאישור בוועדת השרים לענייני חקיקה.
- בזן תפסיק עבודתם של 1,000 עובדי הקבלן; פיטורי עובדים בקנה
- כתב אישום נגד בז"ן: הזרימה שפכים מזוהמים לקישון ולים
- בגלל התקלה בבז"ן: סונול מבקשת לרכוש סולר מפז
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
נוסח הצעת החוק, שהגיע לידי כלכליסט, הוגש על ידי חברי הכנסת איילת שקד (הבית היהודי) ורוברט אילטוב (ישראל ביתנו), וכולל תיקון לסעיף 4 בחוק שיאפשר שיווק גם למי שעוסק בזיקוק נפט, בשיעור העולה על 10% מכלל כמות הנפט המזוקק בישראל. לפי החוק כיום, גוף המזקק מעל 10% לא יוכל לשווק גז טבעי, ולאחר התיקון הוא יוכל.
למרות שהחוק אינו מציין את שם החברות במפורש הוא מתייחס אליהן, מכיוון שרק בזן ופז מחזיקות בבתי זיקוק, והן יוכלו למכור גז למפעלי תעשייה ותחבורה. שיווק הגז הטבעי מגלם פוטנציאל הכנסות של מיליארדי שקלים. רק בדצמבר האחרון רכשה דלק ישראל גז ממאגר תמר, בהיקף של כחצי מיליארד שקלים לתקופה של 7 שנים. כניסתם של שני בתי הזיקוק לתחום עשוי להניב מנוע צמיחה חדש ולחולל מהפכה בתחום.
אספקת הגז הבלעדית למשק הישראלי מגיעה, נכון להיום, ממאגר תמר שבשליטת דלק של יצחק תשובה, נובל אנרג'י, ישראמקו ודור גז. השיווק בפועל מתבצע בשתי אפשרויות: הראשונה היא התקשרות עם המאגר ישירות בחוזה אחיד, כמו חברת החשמל. האפשרות השנייה, שמתאימה ללקוחות בינוניים וקטנים, היא התקשרות עם משווק גז הרוכש אותו מתמר ומוכר ללקוחות. משרד האנרגיה התיר לרוב חברות גז-הבישול, סופרגז, אמישראגז, דור גז ודלק, לשווק גם גז טבעי ללקוחות תעשייתיים. כך יוצא שהתחרות מתרחשת בין ארבע חברות, שחלקן מחזיקות במאגר תמר בפועל (דור גז באמצעות דור אלון המחזיקה 4%, ודלק באמצעות דלק אנרגיה המחזיקה כ־31%), או חברות המשווקות במקביל גז בישול.
מגישי הצעת התיקון לחוק טוענים כי "האיסור נדרש בשעתו נוכח המציאות שהייתה נהוגה במשק האנרגיה הישראלי, כאשר שוק הנפט אופיין בחברה ממשלתית אחת שהפעילה את שני בתי הזיקוק שפעלו בארץ". עם זאת, מאז הפרטת בתי הזיקוק ומציאת מאגרי הגז ההגבלות הללו לכאורה מיותרות, מה שהוביל את שקד ואילטוב למסקנה כי שני בתי הזיקוק עלולים לעמוד בפני אפשרות עתידית של אבדן לקוחות הממירים את סל הדלק לגז, ולכן הם מבקשים להסיר את הגבלות המכירה ולהצטרף כמשווקים ישירים.
שקד ואילטוב טוענים כי "השלמת המהלך תוביל להגברת התחרותיות במשק הגז הטבעי, שתשפר את כוח המיקוח של צרכני הגז, ותוביל להורדת מחירים ולתרומה נוספת במאבק להפחתת יוקר המחיה". מכיוון שבזן ופז מחזיקות את שני בתי הזיקוק היחידים בישראל, ותחנות כוח פרטיות שניזונות מגז טבעי - הממונה על הגבלים עסקיים עלול לעצור את המהלך בשל חשש מריכוזיות.