בלעדי לכלכליסט
מנכ"לית הבורסה תציג רעיונות להצלת הבורסה
לפני שבועיים נחשף כי יו"ר הבורסה סם ברונפלד לא סבור שיש לפעול כדי לשפר את המסחר בבורסה. על כך כנראה חולקת המנכ"לית אסתר לבנון שתציג שורה של פתרונות בסוגיה. בין ההצעות: מודל עמלות גמיש והקלות בהשאלת ני"ע
אסתר לבנון, מנכ"לית הבורסה, תציג היום בפני דירקטוריון הבורסה תוכנית פעולה להתמודדות עם מצבה הבעייתי, כך נודע ל"כלכליסט".
- האוזר משך בחוטים, הבונוס של לבנון וברונפלד סוכל
- הבורסה מתייבשת, אבל הוצאות שכר עובדיה נסקו ב-4.4% ל-110 מיליון שקל ב-2012
- לבנון על ההחלטה של MSCI: "דבר לא השתנה - רצינו שמשהו חדש יהיה וזה לא קרה"
צעד זה מגיע לאחר ששבועיים קודם הציג סם ברונפלד, יו"ר הבורסה, בפני דירקטוריון הבורסה נייר עמדה שלפיו אין צורך להתערב במתרחש בבורסה, וכי מדובר בחולשה זמנית שתיפתר עם שיפור במצב הכלכלי. התוכנית של לבנון רומזת, אם כן, על נתק מסוים בינה לבין יו"ר הדירקטוריון שכן בניגוד לברונפלד, לבנון כן מבקשת להציג פתרונות למצב.
ל"כלכליסט" נודע כי לבנון הפיצה בקרב חברי דירקטוריון הבורסה מסמך שכותרתו "מתווה לשכלול המסחר ועידוד הנזילות בבורסה" האמור לשמש כבסיס לדיון שיתקיים היום וכולל את ההצעות של הנהלת הבורסה לפתרון מצוקת המסחר. המסמך נושא שם זהה לוועדה שהקים יו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר לקראת סוף אפריל האחרון כדי להתמודד עם בעיית התייבשות מחזורי המסחר בבורסה המקומית. עיקר ההמלצות של מנכ"לית הבורסה זהות לאלו שכבר העלו ברשות ני"ע.
אך בסביבת הבורסה לא נבהלים מהדמיון וטוענים כי מדובר ברעיונות שהועלו מזמן על ידי הבורסה ומקודמים על ידיה זה תקופה ארוכה. רעיונות אלה אף הוצגו בתוכניות העבודה של הבורסה לשנת 2013, עוד קודם להקמת הוועדה. הסיבה שהרעיונות הללו לא שווקו ונחשפו קודם לכן, כך נטען בסביבת הבורסה, היא שהם מעדיפים לעבוד מאחורי הקלעים ולחשוף מהלכים רק לאחר שהושלמו.
1. מודל עמלות גמיש המעודד נזילות
הסעיף המעניין ביותר במסמך שהפיצה לבנון מתייחס להצעותיה לשיפור מחזורי המסחר בבורסה המקומית, הצעות הדומות כמעט לחלוטין להצעות שאותן העלה האוזר בכתב המינוי של הוועדה ולפתרונות האפשריים שאותם הציג האוזר בכנס פסגת ת"א־100 של "כלכליסט" ופסגות שהתקיים ביום שלישי האחרון. ההצעה הראשונה נוגעת לפיתוח מודל עמלות גמיש המעודד נזילות.
לבנון מסבירה כי סגל הבורסה עוסק בגיבוש מודל עמלות חדש שיתאים את עצמו לעידן של שחקני אלגו טריידינג ומכונות שהשתלטו על המסחר. הכוונה ככל הנראה היא למודל עמלות שיכלול פחות עמלות מינימום על ביצוע פעולה, כדי שלא להרתיע שחקנים שמבצעים מספר רב של פקודות קטנות.
כשבוחנים את כתב המינוי של ועדת האוזר, ניתן לראות כי בסעיף 4 של כתב המינוי מתבקשים חברי הועדה להתייחס למבנה עמלות המסחר. במצגת שהציג בכנס שלשום כולל האוזר פירוט רחב מההתייחסות הכללית של לבנון ומציין כי הועדה בוחנת מנגנוני עמלות שמטרתם לעודד פעילות דוגמת ביטול עמלות מינימום, ופיתוח מנגנון של החזר עמלות. אחד הרעיונות שעלה בוועדה, כך הציג האוזר בכנס, הוא להעניק הנחה בעמלות לגורמים שיזרימו פקודות קניה ומכירה של ני"ע בעוד שמי שקולט את הפקודה ישלם עמלה גבוהה יותר.
2. הקלות בכללים להשאלת ניירות ערך
ההצעה השנייה של לבנון נוגעת להקלה בכללים להשאלת ניירות ערך. לבנון מכוונת לפישוט הליכים לביצוע השאלות כנגד מכירות שורט והקמת מאגר השאלות מרכזי שישרת את כל שוק ההון ומסחר בהשאלות באמצעות הבורסה.
כיום קשה מאוד לשחקנים לא מתוחכמים (לקוחות ריטייל) לבצע השאלות ני"ע בשורט והמטרה כאן להנגיש אותם לפעולות מסוג זה. גם סוגיה זו הוצגה כמשימה לוועדה במנדט (תחת הכותרת "הקמת מאגר השאלות"), וכבר נידונה בוועדה של האוזר. במהלך הנאום שלו ביום שלישי אמר האוזר: "יש לשאוף ליצירת תשתית לביצוע עסקאות שורט באותה קלות שבה מתבצעות עסקאות הקנייה והמכירה הרגילות.
"היום קיים קושי לבצע עסקאות שורט, כתוצאה מחסמים שמקשים על השאלת ני"ע. לכן, אחד הפתרונות שנבחנים הוא הקמת "שירות השאלות מרכזי", אשר יהיה נגיש לכלל המשקיעים, ויאפשר להם לשאול ני"ע על פי הסכמי השאלה סטנדרטיים כמקובל בעולם, תוך הבטחת מחירי ההשאלה שקופים ותחרותיים".
3. מסחר בחברות שאינן רשומות בבורסה
לבנון מבקשת אף לאמץ גרסה ישראלית למסחר בבורסה של IDR (או Israeli Depository Receipts) שתאפשר לסחור בבורסה בתל אביב בחברות זרות שאינן רשומות בה ללא צורך בהליך הנפקה או בביצוע רישום כפול. גם לסוגיה זו הספיק האוזר להתייחס, והנושא אף נידון בוטעדה שהקים תחת קטגוריית השקת מוצרים פיננסיים חדשים דוגמת IDRs, אופציות על מדד ה־VIX ועוד.
4. איגוח משכנתאות כמוצר סחיר
ההצעה הבאה נוגעת לאפשר איגוח משכנתאות או של תזרימי מזומנים אחרים, כמוצר סחיר שיפתח את שוק האג"ח ויגדיל את הנזילות. גם נושא זה נידון בוועדה אך יש ממנו כרגע סוג של רתיעה מכיוון ששוק המשכנתאות כיום נמצא ברמת ריביות כה נמוכה שהאיגוח שלו אינו אטרקטיבי כל כך.
5. העברת עסקאות גדולות מתואמות
ההצעה הבאה נוגעת לאפשר מסחר ב־Block Trading - להעביר באמצעות מערכת המסחר עסקאות גדולות שתואמו
מראש. זאת כדי להקל על גופים מוסדיים לבצע עסקאות גדולות באמצעות הבורסה ללא חשש שהעסקה לא תתבצע במלואה. גם במקרה הזה, הוועדה של האוזר התבקשה להתייחס לאפשרות הזו. האוזר אף התייחס לכך בנאומו תחת קטגוריית שיטות מסחר ופקודות מסחר וציין כי יש לבחון הוספת פקודות שיכולות לייעל את המסחר ולהקל על המשקיעים.
מההצעות עולה כי לבנון לקחה לתשומת ליבה את הסוגיות בהם ביקש האוזר להתמקד בדיוני הוועדה והחלה לנסות ולבחון את יישומם המיידי בטרם הוועדה עוד בטרם תגבש הועדה את מסקנותיה. לבנון צפויה להתייחס גם לרעיונות שהועלו על ידי פעילים בשוק כמו הרחבת מדד ת"א־25 למספר גדול יותר של מניות, הנחה בעמלות לחברי בורסה שיבצעו אנליזות לחברות, ובחינת התכנות מסחר בימי שישי במקום ימי ראשון. מהבורסה נמסר: "הבורסה אינה מגיבה על נושאים העולים לדירקטוריון טרום הדיון בהם".