$
מוסף השקעות מאי 2013

קיימוּת או נמות

כבר הרבה זמן שהשקעה טובה נמדדת לא רק ברווחיות, אלא גם בתרומתה לחברה, לסביבה ולקהילה שסביבן. "כלכליסט" בחר עשר חברות מכל רחבי העולם שעושות טוב לא רק לכיסי בעלי המניות, אלא לכולם

ניר צליק 09:0412.05.13

בשנים האחרונות נפל בשוק ההון העולמי אסימון ירוק: עוד ועוד משקיעים החלו להסתכל מעבר לשורת הרווח, ולהבין שחברות נמדדות לא רק ברווחיות אלא גם באקו־סיסטם שהן יוצרות, הכולל גם את העובדים ומשפחותיהם, את ספקי המשנה, את תרומתן לכלכלת המדינה ואת השפעתן על איכות הסביבה. לערכים הללו, שהם מוסריים בעיקרם, יש גם ערך כלכלי מובהק: שורה של מחקרים הצביעו על קורלציה גבוהה בין הצלחה עסקית של חברות ותשואת המניה שלהן לבין תרומתן לעובדים, לכלכלה ולסביבה.

 

בעולם המודרני קשה להרכיב פורטפוליו השקעות שלם מחברות שאינן מזיקות לסביבה כלל, אבל אפשר בהחלט להביא בחשבון שיקולים כאלה בעת בחירת חברות להשקעה, ולהטות את הפורטפוליו לטובת חברות ידידותיות לסביבה. אנחנו ב"כלכליסט" ייסדנו בשיתוף עם פרופ' אייל וינטר את מדד "הטובים למשק", מדד המדרג את החברות הציבוריות הישראליות לפי תרומתן למשק הישראלי כולו.

 

במגזין "פורבס" החליטו לדרג את החברות המחויבות ביותר לקיימוּת (Sustainability) - מונח שהוראתו הרחבה היא "היכולת להמשיך לקיים תהליך או מצב לאורך זמן". עם זאת, גבולות המונח נוטים להיות מעורפלים לעתים; לפי הדירוג, קיימוּת מאפיינת חברות שהאינטרסים ארוכי הטווח שלהן כוללים שמירה על יעילות מקסימלית בניצול משאבי הטבע, גישה פרו־אקטיבית לשמירה על בריאות ובטיחות העובדים והסביבה, ויצירת יותר ערך חיובי לכדור הארץ ולסביבה מאשר נזק סביבתי.

 

בחרנו לשים את הזרקור על עשר חברות בולטות מהרשימה. מדובר בחברות שנמצאות בחזית הטכנולוגית במדינותיהן, ועל אף שהן אינן מוכרות לחלק מהמשקיעים, הן עשויות להניב תשואה נאה בעתיד.

 

1. סיבוב נוסף למתכות

 

יומיקור, שהוקמה ב־1989 ממיזוג של ארבע חברות אירופיות שונות, היא חברת כרייה ומחזור מתכות ומשאבי טבע. החברה החלה את דרכה כחברת כרייה לכל דבר, אבל לאורך השנים החלה להתמקד יותר בייצור מתכות מורכבות למגוון תעשיות, והעתיקה את מוקד פעילותה מכרייה לשימוש במתכות ממוחזרות, כך שכיום היא ממחזרת המתכות הגדולה בעולם.

 

 

לחברה יש ארבע חטיבות: חטיבת החומרים לתחום האנרגיה, המייצרת אבקות מתכת לשימוש בכלים לחיתוך יהלומים וגרמניום לתעשיית השבבים; חטיבת המיחזור, העוסקת במיחזור מתכות יקרות, בין היתר מציוד אלקטרוני ביתי כמו סוללות של מחשבים נישאים וטלפונים סלולריים; חטיבת הממירים הקטליטיים למכוניות, שהיא החטיבה הגדולה בחברה מבחינת ההכנסות; וחטיבת המתכות לתעשייה, שמייצרת מתכות לענף הבניין, לדשנים, לאריזת מוצרי אלקטרוניקה ולהגנה מפני קרינה. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 6.6 מיליארד דולר. הכנסותיה במחצית הראשונה של 2012 הסתכמו ב־8.9 מיליארד דולר, והרווח הנקי עמד על 318 מיליון דולר (לעומת הכנסות של 9.7 מיליארד דולר ורווח נקי של 398 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב־2011). בשנה האחרונה רשמה יומיקור תשואה שלילית של 16%.

 

מטילי זהב מטילי זהב

 

 

2. מטפלים בעור ובסביבה

 

נאטורה קוסמטיקוס היא חברת קוסמטיקה ברזילאית שהוקמה ב־1969. החברה מייצרת ומשווקת מוצרי קוסמטיקה לשימוש ביתי, כמו גם מסננים להגנה מפני קרינת שמש. מודל ההכנסות של החברה מבוסס על מכירות ישירות: החברה מעסיקה מוכרי משנה שרוכשים ממנה את המוצרים, והם מוכרים אותם הלאה.

 

 

מוצרי הקוסמטיקה של החברה מורכבים מרכיבים טבעיים בלבד. נאטורה היתה גם החברה הראשונה שאפשרה מילוי מחדש של המכלים שהיא מוכרת ללקוחותיה. ב־2007 היא החלה לספק מוצרים שבייצורם לא נרשמו כל פליטות פחמן מזהמות, וב־2010 פתחה במחקר מקיף של השפעתה על מי השתייה באזור האמזונס, כולל ניצול משאבים וגרימת זיהום, והגדירה מדד סביבתי שנקרא Water Footprint. כחלק מהכללים שלקחה על עצמה החברה, היא גם אינה עושה ניסויים בבעלי חיים - ואגב, גם אינה משתמשת בפרסומיה בדוגמניות מקצועיות, אלא בנשים אמיתיות.

 

 Natura Cosmetics. חברת קוסמטיקה ברזילאית Natura Cosmetics. חברת קוסמטיקה ברזילאית

 

נאטורה הונפקה ב־2004 בבורסת סאו פאולו, ונסחרת כיום לפי שווי של 11 מיליארד דולר. את הרבעון השלישי סיימה החברה עם הכנסות של 782 מיליון דולר לעומת 847 מיליון דולר ברבעון המקביל. הרווח הנקי עמד על 117 מיליון דולר לעומת 124 מיליון דולר ברבעון המקביל. בשנה האחרונה הוסיפה מניית החברה 20%.

 

3. פחמן באדמה, טורבינות במים

 

לכאורה, חברה העוסקת בחיפוש וקידוחי נפט לא אמורה להיכלל ברשימת הקיימוּת של אף מגזין - אלא שסטאטויל, מעבר להפעלת אסדות קידוח, היא גם חברה הבונה מערכות אקולוגיות לייצור אנרגיה. בשנה האחרונה החברה מקימה את הטורבינה הראשונה בעולם שמפיקה חשמל ממים בהיקף מסחרי (2.3 מגה־ואט), שנבנית כעת במים הנורבגיים. נוסף על כך, היא מקבל ציון גבוה גם בניצול המשאבים, היות שכמעט כל הנפט שהיא מפיקה הולך לשימוש ואינו מבוזבז. לסטאטויל יש גם מיזם חדש למניעת זיהום אוויר: כליאה של גזי פחמן מתחת לקרקע: החברה הופכת פחמן דו־חמצני למוצק בתהליך כימי, ומאחסנת אותו כ־800 מטר מתחת לאדמה. כך היא מצליחה למנוע פליטה לאטמוספרה של יותר ממיליון טונות פחמן דו־חמצני מדי שנה.

 

 

סטאטויל מקבלת ציון גבוה גם בזכות מדיניות ההעסקה שלה: מתוך 11 הכיסאות בדירקטוריון סטאטויל, ארבעה מאוישים על ידי נשים - שיעור גבוה לעומת חברות נפט אחרות.

 

אסדת קידוח של סטאטויל. הטורבינה הראשונה בעולם להפקת חשמל ממים בהיקף מסחרי אסדת קידוח של סטאטויל. הטורבינה הראשונה בעולם להפקת חשמל ממים בהיקף מסחרי

 

החברה נסחרת לפי שווי של 84 מיליארד דולר, וסיימה את הרבעון השלישי עם הכנסות של 28 מיליארד דולר ורווח נקי של 2.5 מיליארד דולר (לעומת הכנסות של 30.3 מיליארד דולר ורווח של 1.8 מיליארד דולר ברבעון המקביל אשתקד). מניית החברה הניבה בשנה האחרונה תשואה שלילית של 4.5%.

 

4. תרופות נקיות

 

נובו נורדיסק, החברה הגדולה בדנמרק ואחת מחברות התרופות הגדולות בעולם, הוקמה ב־1989 ממיזוג של שתי חברות תרופות דניות שהוקמו שתיהן בשנות ה־20 של המאה הקודמת. החברה מעסיקה כ־31 אלף עובדים, ופועלת בעיקר בתחומי הסוכרת והמחלות האוטואימוניות.

 

 

ב־2012 דירג אותה המגזין "Corporate Knights" כחברה המובילה בעולם בהיבט של קיימוּת. נובו נורדיסק נוקטת את גישת השורה התחתונה המשולשת, ובוחנת כל פעילות בשלושה פרמטרים: פרמטר כלכלי (כלומר שורת הרווח), פרמטר סביבתי, ולבסוף פרמטר חברתי - כיצד הפעילות של החברה משפיעה על בני האדם. הפרמטר האחרון בולט במיוחד במהלכים כמו החלטת החברה מ־2011 להמשיך לשווק אינסולין זול במדינות עולם שלישי, אף על פי שהמהלך לא מניב לה כמעט רווח.

 

במעבדות נובו נורדיסק. החברה מקימה טורבינת רוח שתספק את כל צרכיה במעבדות נובו נורדיסק. החברה מקימה טורבינת רוח שתספק את כל צרכיה

 

ב־2005 החברה קבעה לעצמה יעד להורדת פליטת הפחמן הדו־חמצני ב־10% בתוך עשר שנים. היא הצליחה להגיע ליעד בתוך חמש שנים בלבד: בנובו נורדיסק זיהו ש־85% מפליטת הגזים הגיעה ממפעליה בדנמרק, ושרובה נוצר כתוצאה משימוש באנרגיה פחמית - והחליטו להקים עם חברת האנרגיה הדנית DONG טורבינת רוח. עד 2014 החברה צפויה להשתמש באנרגיה המופקת מרוח בלבד.

 

החברה נסחרת לפי שווי של 105 מיליארד דולר. את הרבעון הרביעי סיימה עם הכנסות של 3.6 מיליארד דולר ורווח נקי של מיליארד דולר (לעומת הכנסות של 3.3 מיליארד דולר ורווח נקי של 849 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד). בשנה האחרונה עמדה תשואת המניה על 19%.

 

5. משקיעים בשלום וברווחה

 

סטורברנד, העוסקת בעיקר בתחום ביטוח החיים, הוקמה ב־1767, ומ־1996 מעניקה גם שירותים בנקאיים. ב־2009 החלה החברה להפעיל מדיניות השקעות המקפידה על נושא הקיימוּת, והיא עושה מאמצים להשקיע בעיקר בחברות שנושא איכות הסביבה חשוב להן. ב־2011 היא לקחה את המחויבות לסביבה צעד אחד קדימה, והחליטה להשקיע באיגרות חוב של מדינות שבהן יש מחויבות לזכויות בני אדם ורמת שחיתות נמוכה, ואשר תורמות לשלום ברחבי העולם. נוסף על כך, סטורברנד הקימה קרן מיוחדת שנועדה לאפשר שירותים בנקאיים באזורים מרוחקים ומוכי עוני, כדי לסייע להם לצאת ממעגל העוני.

 

 

ב־2012, כחלק ממדיניות ההשקעות הזאת, סטורברנד החליטה להפסיק להשקיע בחברת מכרות דרום־אפריקאית שהמכרות שלה פלטו גזים ומתכות רעילים; נוסף על כך, היא לחצה על חוות נורבגיות המגדלות דגי סלמון להקטין את הפגיעה בסביבה. ב־2011 סטורברנד הוציאה מרשימת ההשקעות שלה 96 חברות. היא אינה מפרטת את רשימת החברות בשמן המלא.

 

מטה סטורברנד. לחצה על חוות המגדלות דגי סלמון להקטין את הפגיעה בסביבה מטה סטורברנד. לחצה על חוות המגדלות דגי סלמון להקטין את הפגיעה בסביבה

 

סטורברנד נסחרת לפי שווי של 2.1 מיליארד דולר. את הרבעון השלישי סיימה החברה עם הכנסות של 2.6 מיליארד דולר ורווח נקי של 47 מיליון דולר (לעומת הכנסות של 347 מיליון דולר ורווח נקי של 82 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, שבו הציגה פעילות נמוכה באופן חריג). ב־12 החודשים האחרונים הוסיפיה מניית החברה 1.6%.

 

6. משכירים אור לפי שעה

 

פיליפס, אחת מחברות האלקטרוניקה הידועות בעולם, שמה דגש מיוחד על איכות הסביבה. היעד של החברה הוא שכל דור חדש של מוצריה יהיה יעיל יותר אנרגטית ב־10% לפחות מהדור הקודם של מוצרי החברה או ממוצרי החברות המתחרות.

 

 

ב־2011 פיליפס השיקה את מכונת הקפה הראשונה בעולם שמורכבת כולה מפלסטיק ממוחזר וממתכות ממוחזרות; אפילו אריזת המוצר עשויה קרטון ממוחזר. בין המוצרים הנוספים שפיליפס מייצרת בטכניקה ירוקה נמצא גם שואב אבק שמורכב מכ־50% פלסטיק ממוחזר ממקורות תעשייתיים, ורמקולים למחשבים ניידים הצורכים 95% פחות חשמל מרמקולים של חברות מתחרות. טלוויזיות ה־LED של החברה זיכו אותה בפרס מיוחד מטעם משרד האנרגיה האמריקאי, שאנשיו חישבו ומצאו כי אם כל הטלוויזיות בארצות הברית היו עובדות בשיטה זו, המדינה היתה חוסכת הוצאות חשמל של 3.9 מיליארד דולר ופליטות פחמן של 20 מיליון טונות.

 

באחרונה השיקה פיליפס מודל הכנסות חדשני במפעלים בהולנד: היא מתקינה מנורות במפעלים ובבתי עסק, אבל שומרת לעצמה את הבעלות על המנורות, וגובה תשלום רק על כמות האור שבה משתמשים הלקוחות. בדרך זו היא מעניקה ללקוחות תמריץ לחסוך בתאורה.

 

נורת LED של פיליפס. הבעלות נשארת של החברה, והלקוחות משלמים רק על השימוש נורת LED של פיליפס. הבעלות נשארת של החברה, והלקוחות משלמים רק על השימוש

 

פיליפס נסחרת לפי שווי של 21 מיליארד דולר. ברבעון הרביעי של 2012 רשמה החברה הכנסות של 9.3 מיליארד דולר ורווח נקי של 405 מיליון דולר (לעומת הכנסות של 9 מיליארד דולר והפסד של 830 מיליון דולר ברבעון המקביל). ב־12 החודשים האחרונים מניית החברה הוסיפה 48% לערכה.

 

7. תכנון שמייצר יעילות

 

חברת התוכנה הצרפתית דאסו סיסטמס, מקבוצת דאסו, נמצאת באחד התחומים הלוהטים בשוק ההון העולמי כרגע: תוכנות תלת־ממד. החברה הוקמה ב־1981 בידי 15 מהנדסי מטוסים מדאסו תעופה (שפיתחה את מטוסי המיראז' הידועים); התוכנה שפיתחו המהנדסים יועדה לעיצוב מטוסים, אולם במהרה התברר שהיא מועילה מאוד גם בתעשיות נוספות. דאסו חתמה על הסכם הפצה עם יבמ, ששיווקה את מוצריה בתחילה, אך בשנים האחרונות היא משווקת את מוצריה בעצמה.

 

 

בין הפרויקטים המשמעותיים שהחברה מקדמת נמצא מטוס שיונע באמצעות אנרגיה סולארית בלבד. דאסו גם השתתפה בפיתוח מדחס האשפה של חברת ביג בלי ממסצ'וסטס, המשתמש באנרגיה סולארית בלבד לצמצום נפח האשפה. גם מבחינת פעילותה המשרדית עושה דאסו מאמצים ניכרים להקטין את השימוש בנייר, ו־65% מהעובדים משתמשים בנייר ממוחזר. החברה גם עושה מאמצים להקטין משמעותית את אריזות מוצריה, ופועלת לסייע ללקוחותיה לעצב למוצריהם אריזות שיקטינו את השימוש בחומרים מהטבע. האריזות המעוצבות בתוכנת התלת־ממד של החברה מיוצרות מקרטון ונשלחות כשהן שטוחות, מה שחוסך נפח אחסון ומסייע לחיסכון בדלק של מטוסים.

 

התוכנה של דאסו בפעולה. מתכננים הכל, ממטוסים ועד דוחסי אשפה סולאריים התוכנה של דאסו בפעולה. מתכננים הכל, ממטוסים ועד דוחסי אשפה סולאריים

 

דאסו נסחרת לפי שווי של 13.5 מיליארד דולר. ברבעון הרביעי היא רשמה הכנסות של 731 מיליון דולר ורווח נקי של 127 מיליון דולר (לעומת הכנסות של 690 מיליון דולר ורווח נקי של 115 מיליון דולר ברבעון המקביל). במהלך 12 החודשים האחרונים הוסיפה מניית החברה 26% לערכה.

 

8. העובדים תורמים לחברה, הבנק תורם לסביבה

 

ווסטפאק הוא אחד מארבעת הבנקים הגדולים באוסטרליה, והראשון לפרסם מדיניות איכות סביבה, עוד ב־1992. ב־1997 הוא בנה לראשונה מרכז שירות לקוחות טלפוני שפועל על אנרגיה גיאותרמית בלבד. בנוסף, בשנים האחרונות החל הבנק לשלוח הודעות ללקוחותיו כמעט רק באימייל; כך נחסכו 526 טונות נייר מאז 2005. בין היוזמות שבהן הבנק תומך נמצאת יוזמה להגברת הגיוון הביולוגי, מאחר שמינים רבים של צמחים ובעלי חיים באוסטרליה נמצאים בסכנת הכחדה.

 

 

ווסטפאק מפעיל תוכנית תרומות נרחבת לעמותות ברחבי העולם. מאז 1999 הבנק תרם 30.7 מיליון דולר, ובשנה האחרונה בלבד עובדיו תרמו 4 מיליון דולר למוסדות כמו הארגון לחולי אלצהיימר באוסטרליה, ארגוני סיוע לילדים ואפילו מרכז לימוד יהודי. שני שלישים מכלל מעובדי הבנק, המעסיק כ־36 אלף איש ברחבי העולם, מתנדבים בעמותות שונות. הבנק נסחר לפי שווי של 86.1 מיליארד דולר. את המחצית הראשונה של 2012 סיים עם הכנסות של 9.4 מיליארד דולר ורווח נקי של 3.1 מיליארד דולר (לעומת הכנסות של 9 מיליארד דולר ורווח נקי של 3.2 מיליארד דולר במחצית השנייה המקבילה ב־2011). בשנה האחרונה הוסיפה מניית הבנק 60%.

 

סניף של ווסטפאק. ב־2012 העובדים תרמו 4 מיליון דולר למוסדות כמו ארגון חולי אלצהיימר סניף של ווסטפאק. ב־2012 העובדים תרמו 4 מיליון דולר למוסדות כמו ארגון חולי אלצהיימר

 

9. המכונות שלא מתות אף פעם

 

העדות המובהקת ביותר למחויבות הסביבתית של ASML היא אורך החיים של מוצריה: רק 10% ממכונות ייצור השבבים שהחברה מייצרת מאז 1984 מצאו את עצמן מחוץ למחזור. לרוב, לקוחות החברה משתמשים במכונות כחלקי חילוף למכונות חדשות יותר. ASML מקטינה מדי שנה את כמות החומרים המזיקים שהיא משליכה אל האשפה, ולטענתה משליכה רק 2%–3% מכמות הזבל הממוצעת שמשליכות חברות מתחרות בענף. נוסף על כך, ב־2012 הצליחה החברה למחזר יותר מ־83% מהזבל המסוכן לסביבה שהיא מייצרת במפעליה.

 

 

אחד מעקבי אכילס הבולטים של תעשיית השבבים ותעשיית ההייטק ככלל הוא מיעוט הנשים, וגם ב־ASML רק כ־11% מהעובדים הן נשים. במקביל, החברה מעסיקה עובדים מ־71 לאומים שונים בעולם; ב"יום ASML העולמי", שנחגג בספטמבר, הוקמו 60 ביתנים שבהם הציגו עובדים ממדינות שונות את מדינות המוצא שלהם.

 

מכונת ייצור שבבים של ASML. החברה ממחזרת 83% מהזבל המסוכן שהיא מייצרת מכונת ייצור שבבים של ASML. החברה ממחזרת 83% מהזבל המסוכן שהיא מייצרת

 

ASML נסחרת לפי שווי של 31.4 מיליארד דולר. הכנסותיה ברבעון הרביעי הסתכמו ב־1.3 מיליארד דולר, והרווח הנקי עמד על 386 מיליון דולר (לעומת הכנסות של 1.6 מיליארד דולר ורווח נקי של 384 מיליון דולר ברבעון המקביל). ב־12 החודשים האחרונים המניה הוסיפה 76% לערכה, על אף החולשה בתעשיית השבבים העולמית בתקופה זו.

 

10. בעיטה מדויקת בסטנדרטים ישנים

 

התדמית של ענף ההלבשה וההנעלה לספורט הוכתמה קשות בעשורים האחרונים, כשהתברר שחלק גדול מהתעשייה נשען על סדנאות יזע במזרח הרחוק. גם אדידס, מהחברות המפורסמות בתחום, אינה חפה לחלוטין מניצול כוח אדם זול - אבל לפחות על פני השטח, בחברה עושים מאמץ ניכר לשפר את המצב. כך, כאשר קבלן משנה של החברה בניקרגואה, פליינג נידל, פיטר 12 עובדים שלא כחוק, אדידס הכריחה אותו לשכור את העובדים מחדש.

 

 

כחלק מהצעדים שעשתה להגברת השקיפות, אדידס פרסמה את רשימת כל ספקי החברה, מספר העובדים שלהם ואם הם מוגנים בחוזי תעסוקה קיבוציים או לא. כשמדובר בכוח האדם שלה עצמה, המטרה שהציבה החברה היא רף של 35% נשים שישתתפו בתוכניות לפיתוח מנהלים, כדי לייצר שכבת מנהלות בעתידה של החברה.

 

נעלי אדידס נעלי אדידס

 

בחברה מנסים לצמצם גם את טביעת הרגל הסביבתית שלה, ובייחוד את השימוש בצבעים שמכילים כימיקלים בעייתיים. מחלקת העיצוב החליטה להקטין את מספר הצבעים שבהם החברה משתמשת ב־20% בביגוד וב־40% בנעליים.

אדידס, שהוקמה ב־1948, נסחרת לפי שווי של 14.4 מיליארד דולר. את הרבעון השלישי של השנה סיימה החברה עם הכנסות של 4.2 מיליארד יורו ורווח נקי של 344 מיליון יורו (לעומת הכנסות של 3.7 מיליארד יורו ורווח נקי של 303 מיליון יורו ברבעון המקביל אשתקד). מניית החברה הוסיפה בשנה האחרונה 28%.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x