העו"ד שמונה למשקיף ומנכ"ל משרד רה"מ שמונה למומחה
האחד שותף במשרד עורכי דין ומומחה בפירוקים, השני החזיק בתפקידים פוליטיים שונים, סייע לאחרונה במו"מ בין נתניהו לבית היהודי ואף במו"מ לגיבוש ההסדר באי.די.בי אחזקות. החל מאתמול לשניהם סמכויות פיקוח באי.די.בי פתוח
אולמן - נאמן בחברות קמור, אאורה ורמט, וחוקר בקבוצת אייס
עו"ד חגי אולמן, ראש מחלקת חדלות פירעון במשרד יהודה רוה ושות', נחשב לאחד הבולטים והמוערכים בתחום. אולמן, המתגורר עם אשתו וארבעת ילדיו במודיעין, שימש בשנים האחרונות בין היתר: נאמן בחברת קמור שמצויה בהקפאת הליכים; חוקר במינוי בית משפט לקבוצת אייס; נאמן לגיבוש וביצוע הסדר נושים בתיק אאורה; ובא־כוח נאמן לביצוע הסדר נושים בתיק רמט. אולמן קיבל בהפתעה את דבר המינוי שעליו גילה רק בתום הדיון אתמול בצהריים.
מינוי של בעל תפקיד בחברה נתון לסמכות בית המשפט בהליכי הקפאת הליכים, כינוס ופירוק. זהו צעד דרסטי שבו מופקעת השליטה ממנהלי החברה ומועברת לבעל תפקיד חיצוני שמוסכם על הצדדים, הכנ"ר ובית המשפט. העובדה שאורנשטיין בחר בצעד כזה, למרות שלא מדובר בהליך פירוק, היא דרך יצירתית לגשר בין המשפט לבין החיים. בין החוק לכלכלה. הרי המבקשים פתחו בהליך שכותרתו "הבראה", אבל התכוונו ל"פירוק", בגלל טענתם המרכזית שהחברה חדלת פירעון. השופט הלך לקראתם חצי הדרך ויותר: הוא נעתר למינוי בעל תפקיד חיצוני, אך במעמד של משקיף ומדווח לבית המשפט ולא מעורב ישיר בניהול.
אורנשטיין הסביר את החלטתו למינוי עו"ד אולמן "סברוני שמינוי בעל תפקיד הוא מחויב מציאות בנסיבות המקרה, ואינו פוגע יתר על המידה בחברה ובמשיבים. הנזק שייגרם, אם ייגרם, לחברה עם המינוי, אינו שקול כנגד הנזק שעלול להיגרם למחזיקי האג"ח, אם לא ימונה בעל תפקיד", כתב. עוד הבהיר אורנשטיין "החלטתי זו היא לאחר שנתתי דעתי גם להסתייגות של אדוארדו אלשטיין ממינוי בעל התפקיד (המשקיע שצפוי להזרים כסף לאי.די.בי אחזקות שמהווה חלק מהסדר החוב שגובש עם מחזיקי האג"ח – ר"ב)".
"נוכח הרגישות שעולה מכתבי הטענות עדיף למנות גורם שאינו מטעם הצדדים" כתב אורנשטיין בפסיקתו "לטעמי נכון יותר למנות עורך דין, שכן יהיה עליו ככל הנראה להידרש גם עם סוגיות משפטיות הכרוכות בנושא".
עורך הדין יהודה רוה הוא שותף עם קבוצת הראל ביטוח שבשליטת משפחת המבורגר בקרן תשתיות. הראל היא נושה משמעותית באי.די.בי אחזקות ובאי.די.בי פתוח ובתגובתה לבית המשפט ביחס לבקשת מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח להשתלט על החברה, היא התנגדה לבקשה באופן חד ונחרץ. עם זאת, ספק אם הקשר האמור ישפיע על שיקול דעתו של אולמן בתפקידו החדש.
גבאי - מונה לתפקיד למרות הפוטנציאל לניגוד עניינים
אייל גבאי מוכר יותר בזכות הפעילות הפוליטית שלו. גבאי שימש מנכ"ל משרד ראש הממשלה בתקופה שבין השנים 2009–2011. קודם לכן כיהן גם כמנהל רשות החברות הממשלתיות וכמנהל הסניף הישראלי של חברת ההשקעות האוסטרלית בבקוק אנד בראון. שמו עלה לכותרות באחרונה כשמונה במקביל למומחה מטעם בית המשפט לפיקוח על הסדר החוב הנרקם באי.די.בי אחזקות, חברת האם של אי.די.בי פתוח, בד בבד עם מינוי כמתווך במשא ומתן הקואליציוני במשא ומתן בין מפלגת הבית היהודי בראשות נפתלי בנט לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו.
אתמול החליט אורנשטיין בצעד חריג למנות את גבאי כמומחה כלכלי מטעם בית המשפט, בצד המשקיף. כאמור, גבאי משמש כמומחה מטעם בית המשפט לפקח על התנהלות הסדר החוב של אי.די.בי אחזקות ואמור לדאוג לאינטרסים של מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות, שכמובן שונים דרמטית מאלו של מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח. כך למשל, מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות התנגדו נחרצות לניסיון של מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח להשתלט על החברה, הנכס היחיד ממנו יכולים מחזיקי האג"ח של אי.די.בי אחזקות להיפרע מחובם.
עם זאת, המינוי של גבאי הוא מטעם בית המשפט והוא לא מייצג צד כזה או אחר. למרות זאת, מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח עשויים להתנגד למינוי לאור פוטנציאל ניגוד העניינים האמור. הבחירה בגבאי אל מול החשש לניגוד האינטרסים, הוסברה על ידי השופט "המומחה גבאי כבר מונה על ידי בית המשפט כמומחה לבדיקת הסדר החוב של אי.די.בי אחזקות. המומחה כבר מצוי ברזי פירמידת קונצרן אי.די.בי, בנכסיה ובאחזקות השונות של הגורמים בפירמידה. המומחה בקיא בהסדר המוצע עם המשקיע אדוארדו אלשטיין, הוא כבר בא בדברים עם נושאי המשרה ועם גורמים אחרים הקשורים עם החברה, ובידו מידע רב וחיוני".
לפי חוק מ־2012 נקבע כי כאשר חברה נמצאת בהליך הסדר חוב יש למנות מומחה מטעם בית המשפט שיפקח על הליך ההסדר. מאחר שאי.די.בי פתוח לא נמצאת בהליך של הסדר חוב לא ברור מה הגדרת התפקיד של גבאי.
אורנשטיין הסביר מדוע המינוי נחוץ לדעתו "המינוי נדרש בראש ובראשונה נוכח חוות הדעת הסותרות שהגישו הצדדים (ביחס להיותה של אי.די.בי פתוח בעלת כושר פירעון או חדלת פירעון – ר"ב), ועל מנת לסייע לבית המשפט בהכרעה במחלוקת שבין הצדדים באשר לסולבנטיות של החברה". אורנשטיין הבהיר עם זאת כי "אין בהחלטה למינוי מומחה משום הכרעה שיש לקדם את הסדר ההבראה שהציעו מחזיקי האג"ח שכן עניין זה טרם הוכרע ויידון בהמשך במידת הצורך". אורנשטיין מבהיר חד משמעית כי השאלה אם אי.די.בי פתוח בעלת כושר פירעון לא ירדה מהפרק ולמעשה גבאי יסייע לבית המשפט לקבל הכרעה בשאלה המורכבת. עוד הוסיף כי "המומחה יסייע למשקיף במילוי תפקידו, יבחן את מצבה הפיננסי של החברה, הערכת שווי הנכסים, תזרים המזומנים, תרחישי מימוש נכסים ויוצא באלה ויגיש את חוות דעתו לאחר מכן".