$
השורה התחתונה

השלב הפלילי של הונאת הליבור

הרשויות בארה"ב דורשות להעמיד לדין פלילי עובדים ב־RBS על חלקם בהטיית הריבית

ניר צליק 07:5630.01.13

פרשת הטיית שערי ריבית הליבור ממשיכה לגבות מחיר כבד מהבנקים שהיו מעורבים בה: אחרי שהבנקים UBS השוויצרי וברקליס הבריטי הודו כי ביצעו מניפולציה בריבית הליבור ושילמו קנסות של 1.5 מיליארד דולר ו־467 מיליון דולר בהתאמה, כעת צפוי גם RBS (רויאל בנק אוף סקוטלנד) לעמוד לדין

בפני הרשויות בארה"ב ובריטניה שידרשו להטיל עליו קנס של 790 מיליון דולר. כך, על פי "הוול סטריט ג'ורנל".

 

בנוסף, צפויה ארה"ב להגיש תביעה פלילית כנגד עובדי הבנק שביצעו את המניפולציה בריבית הבין־בנקאית.

 

הטיית ריבית שיטתית

פרשת הליבור התפוצצה לפני כחצי שנה, לאחר שרשויות החוק ורגולטורים ברחבי העולם החלו לחקור חשדות כי יותר מ־12 בנקים ברחבי העולם הכניסו שינויים בדיווחים שעל פיהם נקבעת ריבית הליבור (הריבית הבין־בנקאית) מתוך כוונה לגרוף רווחים מהימורים על נגזרי ריבית או כדי להציג את מצבם הפיננסי של הבנקים כאיתן יותר מכפי שהיה למעשה בפועל.

 

מהחקירות עלה כי RBS השפיע באופן שיטתי על שערי ריבית הליבור בין 2007 ל־2010, גם לאחר שהולאם (בשנת 2008) על ידי ממשלת בריטניה. בנוסף לכך, סוחרים בבנק עמדו בקשר עם מקביליהם בבנקים אחרים בנוגע לשינויים הדרושים בציטוטים של שער הריבית.

 

בחודשים האחרונים פורסם כי בכירים ב־RBS היו מעורבים באופן ישיר במניפולציה על שערי הליבור. כך, מממצאי החקירות עלה כי בסוף 2007 הורה ראש חטיבת המסחר במטבע הין בסינגפור להוריד את שערי הריבית שהבנק מסר בלונדון (במסגרת התהליך שבמסגרתו נקבע שער ריבית הליבור) וכך למעשה להשפיע על תהליך קביעת הריבית.

 

הבנקים משתפים פעולה

בנקים נוספים שהיו מעורבים בפרשה, ובהם ג'יי.פי מורגן וסיטי האמריקאיים ו־HSBC השוויצרי, כבר הודיעו כי הם משתפים פעולה עם הרשויות, וצפויים אף הם להגיע להסדרים עמן בשנה הקרובה. קביעת ריבית הליבור היא אחד התהליכים החשובים ביותר בשוק ההון העולמי, שכן הוא משפיע על תנאי קבלת ההלוואות בכל רחבי העולם, שהיקפן מוערך ב־10 טריליון דולר.

 

השורה התחתונה: לראשונה מאז שהתפוצצה פרשת הטיית ריבית הליבור, דורשות הרשויות לנקוט הליכים פליליים ולא להסתפק בהטלת קנסות כספיים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x