בדרך למדד ת"א 25? צדיק בינו רוצה להשטיח את פירמידת השליטה בבינלאומי
בעלת השליטה בבנק הבינלאומי, פיבי אחזקות, הודיעה כי בעלי השליטה בחברה מנהלים מגעים עם המפקח על הבנקים על מנת שיאפשר להם להחזיק את גרעין השליטה בבנק - באופן ישיר
בעלת השליטה בבנק הבינלאומי, חברת פיבי אחזקות, דיווחה לבורסה כי בעלי השליטה בחברה המשפחות בינו, אבלס וליברמן, מנהלים מגעים מתקדמים עם הפיקוח על הבנקים לצורך תיקון היתר השליטה אשר יאפשר להם להחזיק את גרעין השליטה בבנק הבינלאומי - באופן ישיר.
- המפקח על הבנקים פסל את מינויו של המפקח הקודם רוני חזקיהו ליו"ר פיבי אחזקות
- פיבי הגדילה מסגרות אשראי ל-300 מיליון שקל שישמשו גם לפירעון אג"ח
המהלך צפוי להתבצע על ידי חלוקת המניות שפיבי מחזיקה בבינלאומי כדיבידנד בעין (חלוקה של נכס כדוגמת מניות חברה בת), כאשר כל בעלי המניות יקבלו את חלקם היחסי בבינלאומי, בעוד שיתרת המניות שתיוותר בפיבי תשמש כתשלום של יתרת החוב ותשלום מס במקור.
מטרת המהלך היא ככל הנראה, להגדיל את הסחירות במניית הבינלאומי על ידי השטחת פירמידת השליטה בבנק ולפתוח את האפשרות לכניסת המניה למדד ת"א 25. כמו כן לאחר השלמת המהלך צפוי להיווצר לחץ למכור את מניית הבינלאומי כתוצאה מכוונת בעלי השליטה בפיבי לשלם את החוב של החברה.
כתגובה למהלך מניית פיבי מרכזת מחזור מסחר גבוה בבורסה ונסחרת בעליות של מעל ל-5%, בעוד שמניית הבינלאומי רושמת ירידות של עד 4%.
מניית הבינלאומי רשמה זינוק של 51% מאז ינואר 2012 לשווי של 5.2 מיליארד שקל, כאשר מחיר השיא שרשמה המניה, באפריל 2010, עמד על 61.34 שקל. מניית פיבי רשמה זינוק של 33% במהלך 12 החודשים האחרונים.
ברבעון השלישי של השנה הבנק הבינלאומי דיווח על רווח הנקי של 164 מיליון שקל, בהשוואה רווח נקי של 10 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל אשתקד. התשואה על ההון ברבעון השלישי, בחישוב שנתי, הגיעה לשיעור של 11%, בהשוואה ל-0.7% ברבעון המקביל.
חשיפה של 47% על ההון בבינלאומי
טרנס קלינגמן, מנהל מחלקת המחקר בפסגות התייחס למהלך שמתכננת פיבי וכתב כי בעלי השליטה מתכוונים לפרוע את האשראי הבנקאי בפיבי אחזקות בשווי של 400 מיליון שקל תוך מימוש חלקי ממניות בינלאומי שברשותה (7%), בעוד שיתרת האחזקות של פיבי בבינלאומי תחולק כדיבידנד בעין. כיום בעלי השליטה בפיבי מחזיקים כ-79% ממניות החברה (שמחזיקה ב-53.5% במניות הבינלאומי) כך שבמועד חלוקת הדיבידנד בעין 9% נוספים של מניות הבינלאומי יעברו לבעלי מניות חיצוניים".
על כן מסביר קלינגמן, במידה שהמהלך יקבל את אישור הפיקוח על הבנקים, הסחורה הצפה בבינלאומי צפויה לגדול ב-16% (9% +7%). בנוסף, בנק דיסקונט מחויב למכור 26% ממניות הבינלאומי ברשותו עד 2018, כך שבסופו של דבר הסחורה הצפה בבינלאומי עשויה להגיע ל-62% ( 20% היום + 16% + 26%).
עדי סקופ מאי.בי.אי טוען כי "פיבי נסחרת במכפיל הון של 55% והבנק הבינלאומי במכפיל של 85%, כל שמי שקונה את פיבי היום מקבל למעשה חשיפה לבינלאומי במכפיל הון אפקטיבי של 47%".