מנכ"ל סקורפיו שמעון מנחם יסיים את תפקידו
מנחם היה בעבר מגן קבוצת הכדורגל של מכבי נתניה ושימש כמנכ"ל סקורפי מאז ינואר 2008; עלות שכרו בשנת 2011 הסתכמה ב-944 אלף שקל, אך ב-2008 היה שיאן השכר של החברות הציבוריות עם עלות שכר של 72.9 מיליון שקל
- שטיינמץ רוצה את האפשרות להעביר השליטה בסקורפיו לפני תשלום כל האג"ח
- משימה בלתי אפשרית לסקורפיו: 1.4 מיליארד שקל לפירעון השנה
![בני שטיינמץ בני שטיינמץ](https://pic1.calcalist.co.il/PicServer2/20122005/126483/99_l.jpg)
למעמד הבכיר של מנהל חברת הנדל"ן של שטיינמץ הגיע מנחם גם בזכות קרבה משפחתית. בגיל 25, בשיא הקריירה שלו כשחקן כדורגל במכבי נתניה ובנבחרת ישראל, הכיר מנחם את שלי, אחייניתו של שטיינמץ, והשניים נישאו. כעבור שנתיים, בגיל 27, החליט מנחם במפתיע - ובגיל צעיר בהרבה מהמקובל - לפרוש מכדורגל ולעבור לעסקי היהלומים. מנחם פתח חברה לעסקי יהלומים, אשר כעבור שנתיים התמזגה לתוך משרד גדול יותר בשם אוואנס.
למרות זאת, הראש של מנחם היה בנדל"ן. אביו, משה מנחם, היה קבלן בניין, ומנחם אהב מאוד את התחום. עוד כשחקן כדורגל בנה שני בתים בנתניה ואחר כך, ב־1997, הוא בנה לבני שטיינמץ את הבית ביישוב ארסוף, מה שקירב בין השניים עוד יותר. כעבור שנה הם הקימו ביחד את סקורפיו.
סקורפיו היא חברת החזקות הפועלת בתחום הפיתוח והייזום של נדל"ן למגורים, וכן בהשקעות ארוכות טווח בנדל"ן המיועד להשכרה ולמכירה במזרח ומרכז אירופה, בעיקר ברומניה, אוקראינה ורוסיה. לחברה השקעות בחברות כלולות הפעילות גם בצ'כיה וסלובקיה, והיא מתמקדת, בין היתר, בביצוע פרויקטים של שכונות מגורים באזורי ביקוש בערי בירה מזרח־אירופיות - ופועלת במדינות אלו באמצעות נציגות מקומית. הכנסותיה של סקורפיו ברבעון השלישי של 2012 הסתכמו ב־4.4 מיליון שקל בלבד, לעומת 7.6 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, מרביתן מהכנסות משני פרויקטים שבהם היא מעורבת – פרוייקט פארק אווניו בקייב, אוקראינה ופרוייקט ווסט פארק ברומניה.
קיטון זה בהכנסות וירידת ערך נדל"ן להשקעה ומלאי הביאו את חברת הנדל"ן סקורפיו לסכם את הרבעון השלישי בהפסד של 13 מיליון שקל, נמוך יותר מהפסד של 89 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הצמצום בהפסדים נבע בעיקר מירידה בהיקף הוצאות המימון וירידה בהיקף ההפסדים שרשמה סקורפיו בגין ירידות ערך נדל"ן להשקעה ומלאי.
על פי דו"ח התזרים החזוי שפרסמה החברה, רוב מקורותיה עד ספטמבר 2014 ינבעו ממימוש אחזקות בחברות מוחזקות, האמורות להכניס לה כ-97 מיליון שקל. בנוסף, היא נשענת על החזר הלוואות של כ-105 מיליון שקל במצטבר בשנתיים הקרובות מחברות מוחזקות. עד ספטמבר 2014 על סקורפיו לפרוע כ-160 מליון שקל בקרן וריבית לבעלי האג"ח והבנקים.
ב-2006 גייסה סקורפיו חוב של 516 מיליון שקל הנושא ריבית שנתית צמודת מדד של 6.25% בסדרת אג"ח שאמורה היתה להיפרע החל מינואר 2010 בחמישה תשלומים של 130 מיליון שקל כל אחד (קרן וריבית). כחודש לפני מועד הפירעון הראשון, בדצמבר 2009, הודיעה סקורפיו כי תדחה את תשלום הקרן בחודשיים, וכחודש לאחר מכן החל משא ומתן בין החברה למחזיקי האג"ח ,שבסופו התגבש הסדר חוב עימם, וגם עם בנק הפועלים – אחד מנושיה של החברה.
כחלק מההסדר, הוסכם ששטיינמץ יזרים 100 מיליון דולר לחברה כהלוואת בעלים, שרובו יופנה לתשלום חובותיה של סקורפיו כלפי בעלי אגרות החוב שלה. והיא תהיה נחותה לחובותיה של סקורפיו כלפי בעלי האג"ח או כלפי בנק הפועלים. סקורפיו שילמה באפריל 2011 כ-41.7% מיתרת חובותיה למחזיקי האג:"ח (כ-247 מיליון שקל) , כשיתרת החוב כלפיהם מתפרסת כיום על פני חמש שנים, החל משנת 2014.