$
השורה התחתונה

פצצות האנרגיה בשוק הנפט והגז העולמי

מיקוד גיאוגרפי: חשיפה גלובלית ענף: סקטור האנרגיה חוזקות: תמיכה ממשלתית ועלייה בביקושים הגלובליים סיכונים: מיתון חריף לעומת התחזיות עשוי להפיל את מחירי האנרגיה היקף חשיפה מומלץ: 13% מהחלק המנייתי בתיק

אריה טל 07:5524.12.12
בחודשים האחרונים מניות האנרגיה נמצאות במוקד שיח ההשקעות, וניכרת מגמה של הסטת כספים רבה אליהן. בששת החודשים האחרונים רשמו מדדי האנרגיה תשואות עודפות על פני המדדים הכלליים. ה־ETF המוביל בתחום, Energy Select Sector - XLE, רשם תשואה של 11% לעומת 5% שרשם מדד S&P 500.

 

להערכתנו, סקטור האנרגיה יהיה אחד הסקטורים המעניינים ביותר להשקעה גם ב־2013 ובשנים הקרובות, הרבה בזכות תמיכה ממשלתית והתפתחויות טכנולוגיות משמעותיות בתחום. עם האג'נדות הכלכליות העיקריות של ממשל אובמה נמנים פיתוח וקידום הפעילות בסקטור, בין היתר לצורך הקטנת התלות במקורות האנרגיה מחוץ לגבולות ארה"ב מסיבות פוליטיות וכלכליות. כתוצאה מכך, ההוצאה על יבוא הנפט תופחת, ובמקביל יוגדלו פעילות בתחום חיפושי וקידוחי נפט וגז טבעי וכן פיתוח טכנולוגי מסיבי.

 

משאית דלק של שברון משאית דלק של שברון צילום: בלומברג

 

תמיכה מאובמה ארה"ב תעקוף את סעודיה

 

מדיניותו של אובמה מתבטאת בשנים האחרונות בתמיכה במשק האנרגיה האמריקאי. משק זה מתאפיין בארבע השנים האחרונות בגידול של ייצור ותפוקת הנפט הגולמי והגז הטבעי, לאחר שבשנים 1993–2008 תפוקת הנפט היתה במגמת ירידה. לפי הערכות משרד האנרגיה האמריקאי (EIA), היקף התפוקה של נפט גולמי צפוי לעמוד ב־2013 ברמה של 7.1 מיליון חביות ביום לעומת צפי של 6.4 מיליון ב־2012 - גידול של כ־11%. קצב הגידול צפוי להמשיך להיות גבוה גם בשנים הבאות, ומשרד האנרגיה מעריך כי עד שנת 2020 ארה"ב תעקוף את סעודיה ותהיה יצרנית הנפט הגדולה בעולם, וכי עד שנת 2030 היא תבצע טרנספורמציה מיבואנית נטו של נפט ליצואנית נטו.

 

משק האנרגיה האמריקאי נהנה מכמה יתרונות ביחס לעולם בעיקר בזכות פיתוחים טכנולוגיים, תמיכה ממשלתית ונגישות להלוואות בשוק ההון בזכות מאזנים חזקים של החברות המובילות הפועלות בתחום. בנוסף, בארה"ב השופעת במקורות אנרגיה נמצאת תשתית לוגיסטית רחבה הכוללת מערכת צינורות הובלה, רשת מסועפת של מסילות ברזל ותת־תעשיות נלוות (שירותים נלווים בתחום הנפט, כגון בתי זיקוק רבים) התומכות בקצב צמיחה והתייעלות מהירה של תעשייה זו. לבד מהתמיכה הממשלתית והפיתוחים הטכנולוגיים, רמת הריבית הנמוכה והמדיניות המוניטרית האגרסיבית משמשות גורמים תומכים לסביבת מחירי הסחורות והביקוש ויתרמו לסקטור האנרגיה. למרות התמתנות צפויה בקצב גידול הביקוש ממדינות המערב, אנו צופים קצב ביקושים גבוה יחסית בקרב המדינות המתפתחות, ובעיקר מרוסיה, ברזיל, סין, הודו, דרום קוריאה ומדינות המזרח התיכון.

 

שוק אנרגיה נוסף הנמצא במגמת עלייה ומקבל תמיכה ממשלתית רבה הוא שוק הגז הטבעי אשר מתאפיין בשנים האחרונות בפיתוחים טכנולוגיים פורצי דרך כגון סידוק הידראולי מתקדם ויעיל של סלעים תת־קרקעיים וקידוחים אופקיים מיוחדים, דבר שגרם לעלייה מהותית בתפוקת הגז הטבעי מפצלי שמן, ויהווה מקור אנרגיה חשוב גם בטווח הארוך. ההשקעות בפיתוחים חדשים ובתשתיות בתחום הגז צפויות לגדול בקצב שנתי של 15% בשנה עד 2015 לרמות של 50–60 מיליארד דולר. לאור הפיתוחים האחרונים והמשך פיתוח מאגרי גז טבעי, אנו מעדיפים להתמקד בחברות הפועלות בתחום המחקר והפיתוח של גז טבעי ונותני שירותים ליצרנים, וכן בחברות אשר ייהנו מהצמיחה והתפוקה של פיתוח מאגרי הנפט והגז החדשים באזורים מסוימים בארה"ב.

 

מהם הסיכונים? הגורם הפוליטי עשוי לפגוע

 

בסקטור זה קיימים כמה סיכונים. ראשית, מיתון גלובלי עמוק יותר ביחס לתרחישים הנוכחיים, שיתבטא בירידה מהותית בביקושים העולמיים, עשוי להפיל את מחירי האנרגיה, דבר אשר יקטין את הכדאיות של השקעות בתחום ויפגע בחברות הפועלות בסקטור. הסיכון למחירי האנרגיה מגיע גם מכיוון ארגוני אנרגיה כגון אופ"ק, אשר ביכולתם להשפיע בצורה דרמטית על המחירים בשוק על ידי ויסות ההיצע של הנפט. סיכון נוסף הוא הסיכון הפוליטי. חברות אנרגיה רבות ומובילות פועלות במדינות המתאפיינות באי־יציבות שלטונית, דבר שמתבטא באי־קיום הסכמים, העלאת גובה המסים והתמלוגים וכן צעדים אחרים שמשפיעים על ביצועי החברות. הגורם הסביבתי גם כן משפיע, שכן תקנות חדשות והידוק רגולציה מחייבים חברות להגדיל הוצאות על ציוד מנע, ולעתים החברות אף סופגות קנסות בהיקפים גדולים או עצירת פעילות, דבר אשר פוגע ברווחיות.

 

חברות הפועלות בסקטור האנרגיה חייבות לשמור על חוסן פיננסי גבוה לאור ההון הרב הנדרש לצורך פעילות האקספלורציה ופיתוח המאגרים. לכן אנו מעדיפים להתמקד בחברות המתאפיינות במאזנים חזקים עם רמות חוב נמוכות, קופת מזומנים גדולה, תזרים מזומנים חופשי גבוה ותשואה גבוהה על ההון. בנוסף, אנו מתמקדים באזורי הפעילות שבהם פועלות החברות מבחינת איכות המאגרים, הסיכונים הפוליטיים והיציבות השלטונית באזורי הפעילות.

 

שברון (CVX)

שווי שוק: 215 מיליארד דולר

מכפיל רווח עתידי: 10

תשואה בשנה האחרונה: 3.4%

חברת אחזקות שעוסקת בעיקר בחיפוש והפקה של נפט וגז, תעבורת מוצרי אנרגיה וייצור מוצרי אנרגיה וכימיקלים שונים. שברון מומלצת להשקעה עקב צבר הפרויקטים הרחב ביותר בתעשייה ופיתוח המאגרים הגדולים ביותר בעולם. החברה נהנית מאיתנות פיננסית רבה, המתאפיינת בקופת מזומנים של 21 מיליארד דולר ונכסים נזילים בהיקף של כ־30 מיליארד דולר נוספים, מול חוב של 12 מיליארד דולר בלבד. להערכתנו, המניה מתומחרת ברמות אטרקטיביות בפרספקטיבה היסטורית.

 

שלאמברגר (SLB)

שווי שוק: 93 מיליארד דולר

מכפיל רווח עתידי: 14.5

תשואה בשנה האחרונה: 4.2%

שלאמברגר הנה החברה המובילה בתחום של מתן שירותי תפעול ותחזוקה של שדות נפט. בנוסף, החברה עוסקת במתן שירותים הנדסיים, בייעוץ ובהובלת פרויקטים של חיפוש וקידוחי נפט, ומשקיעה רבות בפעילות המחקר והפיתוח בתחום האקספלורציה ותובלת אנרגיה. לחברה נכסים נזילים בהיקף של כ־15 מיליארד דולר מול חוב של 11 מיליארד דולר. מתאפיינת בתוצאות כספיות טובות לאורך שנים, אסטרטגיה והנהלה חזקה, וכן מעורבות בפרויקטים מובילים של קידוחי נפט בעולם.

 

אנסקו (ESV)

שווי שוק: 13.8 מיליארד דולר

מכפיל רווח עתידי: 8.4

תשואה בשנה האחרונה: 22.5%

עוסקת במתן שירותי קבלנות לחברות נפט וגז בקידוחים ימיים ברחבי העולם. פעילות החברה כוללת חיפוש, פיתוח והפקת נפט וגז טבעי, שירותי תחזוקה והובלת פרויקטים. החברה מתאפיינת בשיעורי רווח גבוהים ביחס לתעשייה, עם שיעור רווח תפעולי של כ-36%, ו־ROE (תשואה על ההון) של 10%. המניה נסחרת במכפיל רווח של 8.4 ל־2013 ובמכפיל תזרים תפעולי של 6, המשקפים יחדיו פוטנציאל השקעה חיובי.

 

תעודת סל - XLE

שם: Energy Select Sector SPDR

תשואה בשנה האחרונה: 12%

דמי ניהול: 0.18%

תעודת סל שעוקבת אחר 43 חברות הפועלות בתחום האנרגיה במגוון של פעילויות, כולל חיפושי נפט וגז טבעי, קידוח והפקה, מחקר ופיתוח, ייעוץ הנדסי ושירותי תובלה. חמש האחזקות הגדולות הן אקסון־מוביל (19%), שברון (15%), שלאמברגר (7%), אוקסידנטל פטה (4%) וקונוקו־פיליפיס (4%). היקף הנכסים של ה־ETF הוא 7.5 מיליארד דולר ודמי הניהול הנם נמוכים ומסתכמים ב־0.18%.

 

השורה התחתונה

סקטור האנרגיה צפוי להיות אטרקטיבי ב־2013 לנוכח קידום התחום על ידי ממשלת ארה"ב

 

הכותב הוא מייסד אומיקרון השקעות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x