$
השורה התחתונה

הקרב המאסף של הבנקים נגד באזל 3

הבנקים בארה"ב טוענים כי יש להקל את הכללים שצפויים להיכנס לתוקף ועשויים לפגוע ברווחיהם

ניר צליק וסוכנויות הידיעות 07:4819.12.12

הבנקים האמריקאיים עושים מאמץ אחרון כדי להקל את דרישות הנזילות החדשות של תוכנית באזל 3, שתחייב אותם, לטענתם, להמיר השקעות בהיקף של 800 מיליארד דולר, לנכסים נזילים יותר. הבנקים שכבר העבירו 700 מיליארד דולר לנכסים נזילים חוששים כי המהלך יביא לפגיעה באשראי שהם מחלקים ובשל כך גם לפגיעה בשוק הנדל"ן וברווחיהם. הבנקים כבר צברו הישג, כאשר יישום הכללים שהיה אמור להתחיל ב־2013, נדחה בינתיים על ידי משרד האוצר.

 

"הבנקים כבר נזילים"

במסגרת כללי באזל 3, אשר אושרו על ידי 27 מדינות, הבנקים נדרשים להביא את הלימות ההון לרמה של 7% לקראת שנת 2019 לעומת 2% כפי שמקובל היום.

 

"תעשיית הבנקאות האמריקאית נזילה היום בהרבה ממה שהיא היתה לפני כשנתיים", טוען בוב צ'קרבורטי, הכלכלן הראשי של חברת קלירינג האוס, המייצגת את 11 הבנקים המסחריים הגדולים בארה"ב. "עם התאמות קלות שנעשה בדרישות באזל 3, כאלה שישקפו את תנאי השוק, התעשייה תגיע לרמות הלימות ההון הנדרשות ותהיה מסוגלת לעמוד בזעזועים כלכליים עתידיים, אם יבואו כאלה".

 

לטענת הבנקים, ההגדרה של נכסים נזילים על פי תוכנית באזל 3 היא צרה מדי, וההנחות לגבי האסונות הכלכליים שעשויים להתרחש בעתיד הן מחמירות מדי. הבנקים חוששים כי דרישות הלימות הון יובילו לכך שהם יתקשו לספק הלוואות למשק האמריקאי, ובמקביל יפגעו ברווחיהם.

 

באירופה, נכון לסוף 2011, הבנק המרכזי העריך כי תחת מתווה באזל הנוכחי, הבנקים האירופיים נמצאים בחסר של 1.13 טריליון יורו, כאשר בכוונתו להקל את דרישות הלימות ההון כדי שאלו יוכלו לעמוד בהן. הבנקים הבריטיים נמצאים בעמדה הטובה ביותר ביבשת, מאחר שבריטניה גיבשה כללי נזילות כבר ב־2009.

 

לפי המחקר שערכו בקלירינג האוס, הבנקים האמריקאיים החזיקו, נכון ליולי האחרון, 81% מרמת הנכסים הנזילים שדורשים הכללים, כאשר לפני שנתיים הם החזיקו ב־59% מהיקף הנכסים הנדרש.

 

ג'יי פי מורגן ג'יי פי מורגן צילום: בלומברג

 

"כללי באזל 3 הרחיקו לכת"

 

אחת הסוגיות המרכזיות מאימוץ כללי באזל 3 נוגעת למשבר הנדל"ן האמריקאי. החשש הוא כי הבנקים יצמצמו במידה ניכרת את ההלוואות שהם מעניקים לציבור האמריקאי, דבר שיקטין באופן משמעותי את נפח העסקאות בשוק הנדל"ן ואת רכישות הבתים ושיפוצם.

 

ג'יימי דימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן כינה בעבר את התקנות, בראיון ל"פייננשל טיימס", "אנטי־אמריקאיות", והוסיף הוא תומך בהגדלת דרישות ההון העצמי מהבנקים, אך טוען כי הצעדים לאכיפת תקנות באזל 3 הם מרחיקי לכת מדי, בעיקר בקרב הבנקים האמריקאיים הגדולים.

 

השורה התחתונה: הבנקים הגדולים בארה"ב טוענים כי מתן הקלות בכללי באזל 3 לא יפגע בחוסן הבנקים, אך ימנע פגיעה באשראי שיספקו לשוק הנדל"ן.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x