"וודסייד מאמינה בחלום הגז הישראלי ולא מפחדת מהסיכון הביטחוני"
ברקליס: "הסביבה העסקית בישראל עדיפה על שכנותיה. העסקה משקפת פרמיה של 70% לרציו"
"רגע אחרי מבצע עמוד ענן ורגע לפני זמן הכסף בסוגייה האיראנית, מוכיחה וודסייד האוסטרלית כי היא מאמינה בחלום הגז והנפט הישראלי ולא מפחדת מהסיכון הגיאופוליטי המקומי", כך לדברי יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון בתגובה לעסקת הענק לפיה וודסייד האוסטרלית - המובילה בעולם בתחום הגז הטבעי הנוזלי, תרכוש 30% מהמאגר בעבור 2.5 מיליארד דולר לפי שווי של 8.3 מיליארד דולר.
"מדובר בהתפתחות מרכזית בדברי ימי שוק האנרגיה המקומי במסגרתה צפוי להיכנס שחקן אנרגיה מסדר גודל אחר מזה שמשק האנרגיה המקומי ידע עד כה. יכולתו המוכחים בשיווק גז נוזלי (LNG) לשוקי הפרימיום האסיאתיים הם בשורה מצוינת לבעלי המניות בלוויתן בפרט. כמו כן מדובר בשידרוג העצמאות האנרגטית של ישראל וכן להכנסות המדינה ממסים", הוסיף.
- הרגולציה שעלולה לסכל הכנסת שותפים ללווייתן
- תשובה מצא עוד גז: הערכות לכ-60 מיליארד מ"ק במאגר "כריש"
- שותף חדש לתשובה: וודסייד תרכוש 30% ממאגר הגז לווייתן תמורת 2.5 מיליארד דולר
חלוקת האחוזים החדשה במאגר היא נובל אנרג'י 30%, וודסייד 30%, דלק קידוחים 15%, אבנר 15%, ורציו 10%. על פי ההסכם, קידוחי הנפט במקום יחלו במהלך 2013 ובמהלך 2016 תגיע אספקת גז טבעי מהמאגר למשק הישראלי.
לגבי תג המחיר שהוצמד לשווי מאגר לווייתן פגוט לא התרשם. "מחצית מהתקבול לשותפים תלוי ביצועים ואינו במזומן. לפיכך, יש להוונו ולתרגמו לערכים נוכחיים אשר גוזרים שווי נמוך משמעותית מתג המחיר המקסימאלי העומד על 8.3 מיליארד דולר", אמר פגוט.
"הצפת ערך למאגר לוויתן"
"לא מדובר בהפתעה, נובל אנרג'י אמרו שיפעלו כדי להביא הסכם עד סוף השנה. אלמנט ההפתעה, כיבכול, הוא שעדיין לא אישרו את מסקנות ועדת צמח וכבר יש הסכם עם מישהו זר", כך אמר ערך יונגר, אנליסט האנרגי של מגדל שוקי הון בשיחה עם "כלכליסט". "כמובן שכל העסקה מותנית באישורים רגולטוריים של מתקני הנזלה וכו'. יש הצפת ערך למאגר לוויתן, גם מההיבט של המחיר וגם מההיבט התפעולי, שכן ממפעיל אחד - נובל אנרג'י - לשניים עם וודסייד כאשר לכל אחת שעור אחזקה משמעותי במאגר", הוסיף יונגר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
"המחיר ששולם אולי יותר גבוה ממחיר שווי שוק אך השווי שמתומחר בשוק הוא לא רלוונטי ולכן ניתנו המלצות "קנייה" למניות השותפות. לדעתי צפויות עליות חדות במניות הגז.
כרגע מדובר על הצהרת כוונות לפיתוח המאגר בשנים הבאות, אני חושב שעד 2016 צפוי לוויתן להגיע לחוף, וכמובן לפעול בצורה מאסיבית יותר להנזלת גז", הוסיף יונגר.
"עד סגירת העסקה בפברואר 2013 הסיכונים לעסקה הם אם למשל מסקנות צמח לא יעברו, או שלא יאשרו גז נוזלי, יש הרבה דברים שיכולים להשתבש, לא בוודאות גבוהה אמנם, אך תמיד יש סיכונים", סיכם יונגר.
"פרמיה של 70% לרציו"
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
"השווי של העסקה עם וודסייד משקף פרמיה של 70% לרציו על מחיר השוק ו-18% מעל ההערכה שלנו לגבי שווי המאגר", לפי דיוויד קפלן מברקליס.
"כל יחידות ההשתתפות במאגר יגיבו בחיוב לעסקה שנחתמה. אנחנו מאמינים שישראל מציעה סביבה עסקית יציבה יותר משכנותיה, וחברות שבעבר היו מסתייגים מהשקעה בה יכולות כעת להציג במזרח הים התיכון תוספת אפשרית של 30-40 TCF לתיק הנכסים", לפי קפלן.
פסגות: שווי המאגר בגלל הקטנת הסיכון
שווי מאגר ליוויתן עשוי לעלות בהתאם ללוחות הזמנים של הפרויקט. בבית ההשקעות פסגות מעריכים כי השווי הנוכחי הנגזר למאגר הינו 6-5.7 מיליארד דולר המתבסס על הסכומים המתקבלים (כולל ה-222 מיליון דולר המגיעים לשותף העל) והיוון של מיליארד דולר בשיעור היוון של 10%.
"לא מן הנמנע כי בעדכון הקרוב נעלה את שווי המאגר למעל השווי הנגזר מהעסקה בשל הקטנת רכיב הסיכון וכן ההבנה שוודסייד רואה לפניה פוטנציאל עתידי רב והינה זכאית לדיסקאונט", כתב נעם פינקו מפסגות. "להערכתנו, הואיל והינה המפעיל של הפרויקט והיא מביאה איתה ניסיון רב וחוסן פיננסי גבוה".
העלאת המלצה לרציו
לטענת אלה פריד מלאומי שוקי הון שווי העסקה - 83 מיליארד דולר - מעניק אפסייד תאורטי של 65% למניית רציו אך בשל הסיכון שבביצוע הפרוייקט מחיר היעד לרציו הועלה ל-50-45 אגורות למניה. בתוך כך פריד העלתה את מחיר היעד למניית רציו ל"תשואר יתר" מ-"תשואת שוק".