שאלות ותשובות על קרנות כספיות
כמה כסף מנוהל בקרנות האמריקאיות, ומדוע כל כך חוששים מהן?
הקרנות הכספיות בארה"ב הן אפיק השקעה שנחשב לסולידי, ומטרתו העיקרית היא שמירה על ערך הכסף ועל האפשרות לנזילות. הקרנות הכספיות קונות הלוואות לטווחי זמן קצרים, בניסיון להגביל את סיכון האשראי ולאפשר נזילות ללקוחות הקרן.
כמה כסף מנוהל
2.5 טריליון דולר, נכון לסוף ספטמבר 2012.
מדוע כל כך חוששים מהן?
לקרנות הכספיות האמריקאיות אין שום גיבוי או ביטוח. עד למשבר הכלכלי של 2008 הן נחשבו בטוחות כמו פיקדון בנקאי, אבל פשיטת הרגל של ליהמן ברדרס הובילה לקריסה של הקרן הכספית Reserve Primary Fund ולדרישה של משקיעים מבוהלים לפדיון מיידי בהיקף של חצי טריליון דולר. הסיפור הסתיים באנחת רווחה כאשר הממשל האמריקאי גיבה את הקרנות.
כיום, מזהירים אנשי רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) כי לממשל אין עוד היכולת להציל את הקרנות הללו במקרה של קריסה.
מצד שני, המשקיעים שלא מצליחים להשיג תשואה אטרקטיבית בימים אלה פונים אל הקרנות הכספיות כמקלט מבטחים ומגדילים את נתח השוק של הקרנות הללו. השילוב של קרנות נטולות יכולות התמודדות במקרה של פשיטות רגל, שוק מעורער ותנודתי ומשקיעים שמתעלמים מאזהרות מעורר דאגות חמורות.
מצב כזה יכול לקרות גם בישראל?
בעוד שבישראל קרן כספית היא קרן נאמנות לכל דבר (כלומר יכולה להרוויח ויכולה גם להפסיד את כספי העמיתים), הרי שבארה"ב הקרנות האלה משווקות כתחליף לפיקדון בנקאי, כלומר מבטיחים את הקרן. בשל היותן כפופות לרגולציה הדוקה בישראל, הסיכוי לקריסת הקרנות הכספיות נמוך מאוד.