נתונים סותרים במלחמה נגד גובה עמלות ההפצה של הבנקים
ועדת הכספים אמורה לדון בשבוע הבא ברפורמה להקטנת עמלות ההפצה. איגוד הבנקים: "אובייקטיביות הייעוץ שלנו תיפגע". המוסדיים: "הבנקים גובים עמלה גם ממי שקונה קרנות באינטרנט בלי ייעוץ". "כלכליסט" ריכז את טענות
לקראת הדיון, הבנקים, ומנגד רשות ני"ע והמוסדיים מסלימים את המאבק על דעת הקהל, ומפיצים נתונים סותרים לגבי השלכותיה של הרפורמה על הציבור. "כלכליסט" ריכז את הטענות המרכזיות של כל אחד מהצדדים.
איגוד הבנקים: הקופון הגבוה בעולם למוסדיים
יו"ר איגוד הבנקים משה פרל מסתמך על עבודת מחקר שהזמין האיגוד מחברת TASC. לדבריו, שיעור דמי הניהול בקרנות המנייתיות שנשאר בידי מנהלי הקרנות לאחר תשלום עמלת הפצה עומד כיום על 68% ולאחר כניסת הרפורמה יעמוד על 83%, השיעור הגבוה ביותר בעולם, כאשר הממוצע העולמי עומד על 50%. גם בקרנות האג"ח, לדברי פרל, בתי ההשקעות שומרים לעצמם את רוב דמי הניהול עם ממוצע של 66% מדמי הניהול שנותרים אצל מנהלי הקרנות לעומת ממוצע עולמי של 54%.
לדבריו ניתן לכאורה לטעון שהבנקים בארץ אינם עוסקים בשיווק כמו מפיצים בעולם ולכן התגמול שלהם צריך להיות נמוך יותר. אולם לטענתו האובייקטיביות הנדרשת מהבנקים בישראל בשונה מבנקים בעולם גוררת עלויות גבוהות במיוחד כתוצאה מהצורך לעבוד עם כל מנהלי הקרנות, להתעדכן ביחס לנעשה בשוק כולו ולעמוד בדרישות רגולטוריות לשמירה על אובייקטיביות.
הרשות והמוסדיים: ההשוואה לעולם אינה רלבנטית
בסיבת הרשות אומרים כי כל השוואה בין הבנקים בארץ לחו"ל בנושא עמלות הפצה היא לא רלבנטית. הבנקים בחו"ל הם משווקים לא אובייקטיבים שיכולים לשווק רק קרנות שהם רוצים. כך, קרנות נאמנות שעובדות עם בנקים בחו"ל משלמות להם עבור השיווק עמלות משתנות ולא עמלות קבועות. כך, מנהל חברת קרנות נאמנות חדשה שירצה שבנק ישווק את הקרן שלו יהיה מוכן לשלם לבנק גם 90% מדמי הניהול שלו כדי לקבל דריסת רגל וקרנות נאמנות ותיקות ומוצלחות כמו אלו של Fidelity ישלמו עמלות נמוכות יותר. יתרה מכך, הבנקים בחו"ל כגורמי שיווק עושים מתאמצים למכור את הקרנות, זאת בעוד הבנקים בישראל הם פסיבים ובסך הכל נותנים ייעוץ ללקוחות שפונים אליהם. אם לא די בכך, מנהלי הקרנות נדרשים לשלם עמלת הפצה גם עבור לקוח שירכוש קרן נאמנות דרך אתר הבנק ללא קבלת ייעוץ כלל. לבסוף, טוענים בסביבת איגוד קרנות הנאמנות כי בעוד שדמי הניהול בקרנות הנאמנות נמצאים במגמת ירידה על רקע תחרות חריפה, כל הבנקים גובים היום את תקרת עמלת ההפצה שמתיר להם החוק.
איגוד הבנקים: דמי הניהול בארץ הם הגבוהים בעולם
לטענת פרל, דמי הניהול שגובות קרנות הנאמנות גבוהים משמעותית מהמקובל בעולם כך שברור שעמלות ההפצה הן לא החסם להורדת דמי הניהול. פרל מציג נתוני מחקר שהזמין האיגוד שמראים לכאורה כי ממוצע דמי הניהול בקרנות המנייתיות בישראל עומד על 2.56% בעוד שהממוצע בעולם עומד על 1.68%. ביחס לדמי הניהול בקרנות האג"ח משתמש איגוד הבנקים במחקר מ־2011 שביצעה חברת מורנינג סטאר, שמראה לכאורה כי ממוצע דמי הניהול בקרנות האג"ח בישראל עומד על 1% לעומת ממוצע עולמי של 0.78%.
המחקר מצא עם זאת שדמי הניהול בקרנות הכספיות בישראל נמוכים מהממוצע העולמי (0.24% לעומת ממוצע עולמי של 0.47%). פרל סבור שהנתון בקרנות הכספיות מוכיח שדמי הניהול לא קשורים לעמלת ההפצה "למרות שעמלות ההפצה בקטגוריה הזו עומדות על מעט יותר ממחצית מגובה דמי הניהול, מנהלי הקרנות מצליחים לשמור על רמת מחירים נמוכה".
הרשות והמוסדיים: 50% מדמי הניהול - לבנקים
מנתוני אתר הרשות עולה כי רוב כספי הציבור מופנים היום לקרנות הסולידיות שבהן דמי הניהול נמוכים, ויותר מ־50% מהם הולכים לתשלום עמלת הפצה לבנקים, וכי שיעור הקרנות המנייתיות בישראל שלגביהן נטען כי דמי הניהול גבוהים עומד על שיעור זעום של 2.8% מסך התעשייה.
בסביבת רשות ני"ע לא מתווכחים עם הטענה שדמי הניהול בקרנות המנייתיות בישראל הם מהיקרים בעולם. אלא שלטענת גורמים בסביבת הרשות מכיוון שרוב הכסף של הציבור מופנה היום לקרנות סולידיות שם דמי הניהול מאד נמוכים, מנהלי הקרנות מסבסדים את המחירים הנמוכים בדמי ניהול יקרים בקרנות המנייתיות שממילא לא זוכות לביקוש מצד הציבור.
ממצגת שהעביר איגוד הבנקים עולה למשל כי ממוצע דמי הניהול בקרנות הכספיות בישראל עמד נכון לסוף אוגוסט על 0.17% בלבד, וכי הקרנות הכספיות שמהוות 23.5% מנכסי תעשיית הקרנות משלמות עמלת הפצה לבנקים בגובה של כמעט 75% מדמי הניהול שמקבלים מנהלי הקרן בגינן. קרנות האג"ח השקליות שמהוות כיום 22% מהתעשייה גובות דמי ניהול ממוצעים של 0.54% ו־54.8% מדמי ניהול אלה משולמים לבנקים כעמלת הפצה. מנתוני איגוד הקרנות עולה כי מתחילת השנה שיעור עמלות ההפצה ששולמו לבנקים בגין גיוסים חדשים גבוה מ־50% מדמי הניהול שגבו הקרנות.
איגוד הבנקים: הרפורמה תפגע בייעוץ לציבור
"המהלך עלול להזיק לציבור המשקיעים" אמר אתמול משה פרל. "מי שמחליט להעביר כסף שמממן את מערך הייעוץ של הבנקים לגופים המוסדיים, מחליט למעשה גם לפגוע ביכולתם לספק את שירותי הייעוץ. באופן עקיף תהיה לכך גם השפעה על המוטיבציה של הקרנות להתחרות ביניהן, כדי לזכות בדירוג טוב ואיכותי יותר של מערך הייעוץ האובייקטיבי שאחראי להורדת דמי הניהול בקרנות בישראל".
הרשות והמוסדיים: הייעוץ לציבור לא ייפגע
בסביבת רשות ני"ע טוענים כי הייעוץ לא ייפגע כי רוב התשומות כבר הושקעו במערכות הייעוץ וממילא העלויות העיקריות של הייעוץ בבנקים נובע ממערכות הדירוג של קרנות הנאמנות. הבנקים, מבהירים בסביבת הרשות, כבר השקיעו כסף רב בהקמת מערכות ייעוץ אובייקטיביות שאין להן אח ורע בעולם כך שהפגיעה בהכנסות שלהם מעמלות הפצה לא תפגע באמת בייעוץ.