$
השורה התחתונה

חובות אבודים: הכסף שלא יוחזר לעולם

על פי נתונים של הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית, סך כל החובות הרשמיים בעולם עומד כיום על 150 טריליון דולר

איתי להט 08:0611.10.12
הנתונים מהשטח מחזקים את האופן שבו השיטה המוניטרית המודרנית מייצרת כסף על ידי יצירת חוב. בסקר שנערך לאחרונה על ידי "כלכליסט", נמצא כי לפחות לשליש מהציבור הישראלי יש משכנתא כחוב, שהיקפה מגיע לעתים ליותר ממיליון שקל. מלבד המשכנתא, ל־31% מהישראלים יש מינוס קבוע בעו"ש, ויתרת
החובה של רובם - 59% מהם - גבוהה מ־5,000 שקל. מלבד המשכנתא והמינוס, 24% מהציבור צריכים להחזיר לבנקים הלוואות שלקחו, 11% חייבים כסף לחברת האשראי ועוד 5% מחזירים בכל חודש כסף לחברה שממנה קנו את הרכב המשפחתי. בשורה התחתונה, רק ל־24% מהציבור אין חובות כלל.

 

התמונה העולמית היא כזו. על פי נתונים של הבנק העולמי וקרן המטבע הבינלאומית, סך כל החובות הרשמיים בעולם עומד כיום על 150 טריליון דולר. אם מוסיפים לזה התחייבויות שאינן מגובות בנכסים ומחויבויות של קרנות פנסיה, מגיעים לסכום של 500 טריליון דולר. זה רק הכסף הקטן. שוק הנגזרים שמוערך ב־1.4 קוואדריליון דולר (1,400 טריליון דולר), מחזיק בחובות ממונפים ללא ערבות נכסים של כ־1 קוואדריליון דולר. כלומר, כל החוב המצרפי של העולם - חוב רשמי וחובות לא מגובים בשוק הנגזרים - עומד על כ־1.5 קוואדריליון דולר, בעוד שהתוצר הגולמי העולמי, הכלכלה האמיתית - זו שמייצרת מזון, מקומות עבודה וערך אמיתי - מוערכת ב־50 טריליון בלבד.

 

אם היינו מעוניינים למחוק את כל החוב הזה, היינו צריכים להשקיע במשך 30 שנה 100% מהתוצר העולמי כדי לכסות את התהום הזו. גם אם היינו פורסים את החזר החוב העולמי לתשלומים של 10 טריליון דולר "בלבד", משימה שבתנאי הכלכלה הנוכחיים היא בלתי אפשרית לחלוטין, היה ההחזר נמשך 150 שנה. במילים אחרות - מי שמאמין עדיין שהחוב העולמי שנוצר בשיטת כלכלת החוב שיוצרת צמיחה יוחזר אי פעם, מסרב להביט לאמת בעיניים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x