בלעדי ל"כלכליסט": ילין לפידות לפטרוכימיים: קצצו בשכר המנהלים והוצאות המטה
הוצאות ההנהלה וכלליות של חברת האחזקות שבשליטת דיוויד פדרמן עמדו על 13.6 מיליון שקל ב-2011
בית ההשקעות ילין לפידות שלח ערב יום כיפור מכתב לנאמן האג"ח של חברת האחזקות פטרוכימיים, השולטת בבזן ונשלטת על ידי דיוויד פדרמן, שבו הם דורשים ממנו להורות למנהלי החברה לחתוך בהוצאות השכר שלהם וכן בהוצאות המטה על רקע ההתפתחויות האחרונות במצב הקבוצה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מהדו"ח (סולו) השנתי ל־2011 עולה כי סך הוצאות ההנהלה והכלליות בחברת האחזקות היה 13.6 מיליון שקל, ואילו ב־2010 עמד היקפן על 15.2 מיליון שקל. בהוצאות אלו נכלל גם שכר המנהלים. מנכ"ל פטרוכימיים ערן שוורץ נהנה משכר בעלות של 2.3 מיליון שקל ב־2011. עלות שכרו השנתית של יו"ר החברה, יעקב גוטנשטיין, הנמנה עם בעלי השליטה, עמדה על 1.57 מיליון שקל ואילו סמנכ"ל הכספים צוקי הרוש הסתפק בעלות שכר שנתית של 848 אלף שקל.
לטענת ילין לפידות, שבשליטתם וניהולם של יאיר לפידות ודב ילין, הוצאות המטה הגבוהות של פטרוכימיים הן מנופחות כיוון שמדובר בחברת אחזקות ללא פעילות משל עצמה, שתשלוט לאחר השלמת מכירת השליטה באבגול בסוף אוגוסט, רק בבזן.
החשש ניכר בתשואות
את הרבעון השני של 2012 סיימה פטרוכימיים בהפסד של 93 מיליון שקל. בשנה האחרונה סובלת פטרוכימיים מהפסקת זרם הדיבידנדים מבזן, שמתאמצת לעמוד באמות המידה הפיננסיות כלפי הבנקים וסובלת מהרעה במרווחי הזיקוק. בשוק ההון חוששים בנוגע ליכולתה של פטרוכימיים לעמוד בתשלומי הקרן והריבית של האג"ח שהנפיקה במועדם, וחשש זה ניכר בתשואות לפדיון של האג"ח שהגיעו לרמה של עד 52% בסדרה ו', נטולת השעבודים. על רקע החולשה בבזן וכדי לעמוד בהתחייבויותיה נאלצה פטרוכימיים לממש את אחזקתה (45%) בחברה־הבת אבגול, שאותה מכרה לקרן את'מבה הבריטית תמורת 107 מיליון דולר, שיסייעו לה לשרת את חובותיה ב־2013 גם בהיעדר דיבידנד מבזן.
נכון לסוף יוני 2012 היו בקופתה של פטרוכימיים מזומנים בהיקף של 164 מיליון שקל. ב־2013 נדרשת פטרוכימיים לפרוע תשלומי קרן וריבית לבעלי האג"ח ולבנקים בהיקף של 252 מיליון שקל. בתחילת ספטמבר ספגו מניות ואיגרות החוב של פטרוכימיים ובזן ירידות חדות, בין השאר על רקע הפסד גדול שרשמה בזן ושנחשף בד"וחות המחצית הראשונה של 2012 — הפסד של 135 מיליון דולר לפני מס שהצטרף להפסד מצרפי של 120 מיליון דולר ב־2010–2011.
הירידות החריפו על רקע הורדת דירוג לחברה־הבת של בזן, כרמל אולפינים (כאו"ל), שעוסקת בתחום הפולימרים, על ידי חברת דירוג האשראי מידרוג, שחתכה את דירוג האג"ח של כאו"ל מרמה של A2 לרמה של A3 עם אופק דירוג שלילי. למחזיקי האג"ח של כאו"ל עילה לפירעון מיידי של האג"ח אם הדירוג יירד מתחת ל־A3, תרחיש שסיכוייו עלו משמעותית בשל האופק השלילי שהוצמד לדירוג.
בעקבות הנסיקה בתשואות האג"ח של בזן ופטרוכימיים הודיעה בזן על תוכנית רכישה חוזרת של אג"ח החברה והחברה־הבת כרמל אולפינים בהיקף של עד 100 מיליון שקל. לילין לפידות כמחזיק אג"ח אין זכות חוקית לדרוש ממנהלי פטרוכימיים לקצץ בהוצאות השכר, אם כי מחזיקי האג"ח בהחלט מסוגלים לאיים על החברה בגרזן של העמדת החוב לפירעון מיידי.
החברה תמהה על הפניה
תגובת המפעלים הפטרוכימיים: "מטה החברה פועל להשבחת החברות־הבנות ומלווה את ההשקעות המסיביות בהן, לרבות מימוש אחזקות בתשואה ראויה. שכר המנהלים בחברה מתאפיין זה שנים בגישה שמרנית ביותר והיה נמוך מהותית מהמקובל במשק להיקפי פעילות מסוג זה. מרב ההוצאות התקציביות בחברה מכוונות למערכות ייעוץ חיצוניות, כלכליות, משפטיות וכו'. החברה תמהה על הפנייה אם נעשתה כזאת".