ביל גרוס: "ארה"ב בדרך למיתון"
תשואת האג"ח של ארה"ב ל־5 שנים נפלה אתמול לשפל של כל הזמנים - 0.6%, על רקע הציפיות בשוק לתוכנית הקלה כמותית נוספת
"ארה"ב מתקרבת למיתון", הזהיר היום ביל גרוס, מנהל קרן האג"ח הגדולה בעולם בחברת הקרנות פימקו, המנהל נכסים בהיקף של 263 מיליארד דולר. "אם מודדים את מצבה של ארה"ב לפי מדדים כדוגמת אבטלה, מכירות קמעונאיות, היקפי ההשקעה ורווחים תאגידים, אפשר לומר בוודאות שארה"ב קרובה מאוד לתקופה של מיתון", צייץ גרוס בחשבון הטוויטר שלו.
כזכור, באוקטובר האחרון הודיע גרוס במכתב למשקיעי הקרן כי טעה בהימור שלו נגד אג"ח ממשלת ארה"ב ב־2011, וכי הוא מבצע סיבוב פרסה, ומהמר מחדש על האג"ח האמריקאיות.
מהלך תומך צמיחה
בינתיים, אתמול הגיעו תשואות האג"ח לעשר שנים של ממשלת ארה"ב לתשואה של 1.5% - קרוב מאוד לנקודת השפל של כל הזמנים - 1.44% - שנרשמה בתחילת יוני. תשואת איגרות החוב לחמש שנים של ארה"ב נפלה שלשום לשפל של כל הזמנים - 0.57% - לאחר שירידה לא צפויה בנתוני המכירות הקמעונאיות בארה"ב, שפורסמו בתחילת השבוע, הציתה הערכות שלפיה יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי יודיע על מהלך נוסף של הקלה כמותית.
דברים דומים להערכותיו של גרוס אמר אתמול גם ג'ון סילביה, הכלכלן הראשי של הבנק האמריקאי וולס פארגו. "מאז שהמיתון האחרון הסתיים ביוני 2009, הצליח הפד להשיג אינפלציה מתחת ל־2%, אולם שיעור האבטלה המשיך להמריא ולא ירד מתחת ל־8% כבר 41 חודשים רצופים, בהשוואה ליעד של 5.2%—6%", כתב סילביה. לדבריו, נתונים אלו מוכיחים שברננקי צפוי לבצע מהלכים התומכים בצמיחה כלכלית על חשבון יציבות מחירים.
הצהרות אלה מצטרפות לתחזית שלילית שסיפקה אתמול קרן המטבע הבינלאומית, שחתכה את תחזית הצמיחה העולמית ל־2013 על רקע משבר החובות האירופי שהוביל את ספרד למיתון, וההאטה בשווקים המתעוררים מסין ועוד הודו. לפי התחזית החדשה, הצמיחה ברחבי העולם תעמוד בשנה הבאה על 3.9% לעומת תחזית של 4.1% מאפריל.
"המומנטום בכלכלה האמריקאית הוא שלילי", כתב אתמול הכלכלן הראשי של דויטשה בנק, ג'וזף לה ורנה, שהעריך שהצמיחה בשוק האמריקאי תסתכם ב־1% בלבד ברבעון החולף. "המומנטום השלילי הזה מגביר את האפשרות שהפד האמריקאי יבצע מהלכי הקלה כמותית נוספים או ינקוט התערבות לא קונבנציונלית אחרת".
מחכים לברננקי
ברננקי החל להציג היום (וצפוי להציג גם מחר) את תוכניתו המוניטרית החצי־שנתית בפני הסנאט ובית הנבחרים האמריקאי. ברננקי התבטא ב־20 ביוני באומרו כי אם שוק העבודה האמריקאי לא יתאושש בקרוב, הפד מוכן לנקוט צעדים נוספים, כולל רכישת נכסים, ככל שיצטרך.