"פירעון החוב של גאון תלוי ביכולתה לממש נכסים בזמן"
חברת הדירוג חתכה את דירוג האג"ח של גאון בשתי דרגות ל־BB בעקבות עליית יחס החוב לבטוחה ל־68%. כלכלני מעלות מציינים כי האתגר הגדול של גאון יהיה ב־2014, אז תידרש לשלם למחזיקי האג"ח 75 מיליון שקל בפירעון קרן וריבית
"הנזילות של קבוצת גאוןמאופיינת בתלות מוחלטת במכירת נכסים על מנת לפרוע חוב", כך מסבירים כלכלני חברת הדירוג S&P מעלות את הסיבות להורדת הדירוג לגאון אחזקות בסוף השבוע ל־BB (הורדה של שתי דרגות), תוך הותרת אופק האשראי שלילי, לרמז אולי כי ייתכן שזה לא סוף הסיפור. בחברת הדירוג מציינים כי לחברה נזילות חלשה, וכי למרות סדרת מימושים שכבר ביצעה עומדת רמת המינוף הנוכחית על כ־68% לעומת 59% אשתקד. מכירת נכסי החברה כדי לפרוע את חובותיה בשנים 2013–2014 היא האתגר הגדול של גאון, על פי מעלות, וזאת מכיוון שהיא חשופה לסיכוני אי־ביצוע בזמן.
חובה הכולל של גאון, שבשליטת משה גאון, עומד כיום על 275 מיליון שקל, כשמתוכם החוב לבעלי האג"ח מסדרה א' עומד על 221 מיליון שקל.
מסע המימושים של גאון בשנה החולפת כלל כמה נכסים, ובראשם חברת רימון שירותי ייעוץ, תמורת 50 מיליון שקל ושש מתוך שמונה חנויות רשת הצעצועים אימג'נריום בכ־270 אלף יורו. לפני כחודש וחצי מכרה גאון שטחי משרדים וחנויות בבית גאון בהיקף של 41 מיליון שקל, שבהם השתמשה לפירעון הקרן והריבית למחזיקי האג"ח.
במעלות מעריכים שלגאון די מזומנים כדי לעמוד בהתחייבויות עד סוף 2012, אך כדי לעמוד בחובותיה ל־2013 יהיה עליה להשלים את מכירת חלק מאחזקותיה במיטב שמתוכננת כחלק מהמיזוג של מיטב ודש איפקס ברבעון הרביעי. עם זאת, למרות המימוש המתוכנן, במעלות מסמנים את האתגר המרכזי של גאון ב־2014, אז תידרש לשלם למחזיקי האג"ח 75 מיליון שקל (קרן וריבית).
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
גאון הנפיקה ב־2007 את סדרת האג"ח היחידה שלה, שזכתה אז לדירוג A. מאז נחתך הדירוג ארבע פעמים בשש דרגות בסך הכל ל־BB כיום. בשטר הנאמנות של האג"ח, בדומה לסדרות אג"ח רבות שהונפקו טרום המשבר הפיננסי של 2008, אין כל התניה פיננסית המאפשרת לבעלי האג"ח לנקוט צעדים מול החברה במקרה של הורדת הדירוג מתחת לרף מסוים. מחיר האג"ח בבורסה משקף להן תשואה לפדיון של 38%.