בלעדי ל"כלכליסט" - בן דב יוצא להונג-קונג. על הפרק: המרת החוב להאצ'יסון למניות פרטנר
בן־דב ייצא היום לסבב שיחות עם בכירי האצ'יסון. על הפרק עומדת גם הצעה לפריסת החוב של סקיילקס ל־10-8 שנים. בינתיים, בראיון לכלכליסט אומר בעל האג"ח יעקב לוקסנבורג: "מי שלא יכול לשלם חוב, שיביא בטוחות או שייתן את החברה"
אילן בן־דב, בעל השליטה בחברת פרטנר, אמור לצאת היום להונג קונג לשיחות עם בכירי חברת האצ'יסון, מהם רכש את השליטה בחברת הסלולר באמצעות חברת סקיילקס. על הפרק עומד חוב של 300 מיליון דולר שהעמידה האצ'יסון לסקיילקס ב־2009, כחלק מחבילת המימון לטובת רכישה השליטה בפרטנר, חוב שאמור להיפרע באפריל 2014.
ל"כלכליסט" נודע כי בשיחות מוקדמות נדונו בין הצדדים שני מתווים: האחד הוא המרת החוב למניות של פרטנר, והשני הוא פריסת תשלומי החוב ל־8–10 שנים, תמורת פירעון חלקי במזומן כבר היום (כלומר, הקדמת התשלום מ־2014). תחת מתווה זה דובר על הגדלת בטחונות, העלאת גובה הריבית וכן הוספת מנגנון "מארק טו מרקט" שלא קיים היום, שיחייב את סקיילקס להוסיף ביטחונות במקרה ששווי מניות פרטנר ימשיך לרדת.
אם אכן המתווה הראשון ייצא לפועל, והחוב של סקיילקס יומר למניות פרטנר, האצ'יסון תוכל עקרונית להשתלט מחדש על פרטנר, אם כי תצטרך להזרים הון נוסף לחברה. למרות עובדה זאת, ההעדפה של בן-דב היא ללכת על מתווה לפריסת החוב, בעוד שהאצ'יסון צפויה להעדיף את אפשרות ההמרה למניות. ייתכן כי בן־דב יסכים למתווה ההמרה, בתנאי שיוכל להישאר עם האצ'יסון בשליטה משותפת בפרטנר.
בינתיים, בימים האחרונים הביעו שני גופים עניין בהצטרפות לגרעין בשליטה בפרטנר, במסגרת המכרז שמנהלים בנקי ההשקעות דויטשה בנק ולאזארד. שני הגופים מציעים הזרמת הון לפרטנר ורכישת חלק מהחוב של סקיילקס במחיר מופחת ממחיר הפארי.
ביום חמישי דיווחה חברת לפידותהבורסאית, שבשליטת יעקב לוקסנבורג, כי רכשה בבורסה אג"ח של סקיילקס ושל סאני(בעלת השליטה בסקיילקס) בעלות של 35 מיליון שקל. גורמים בשוק ההון סיפרו בסוף השבוע כי לוקסנבורג פנה בשבוע שעבר לבן דב באמצעות מתווכים, במטרה לגשש אחר אפשרות לנהל מו"מ להחלפת האג"ח שבידיו במניות סאני. לפי הערכות, כמה גופים מוסדיים רכשו אג"ח סקיילקס בהיקף נרחב ועשויים לשתף פעולה עם המהלך שיוזם לוקסנבורג. עם זאת, בראיון מיוחד ל"כלכליסט" הכחיש לוקסנבורג את השמועות, ואמר כי לא היו דברים מעולם.
"מי שלא יכול לשלם חוב, שיביא בטוחות או שייתן את החברה", אמר לוקסנבורג. "אנחנו, מחזיקי האג"ח, רוצים לקבל את התשלום הקרן והריבית (60-70 מיליון שקל) בינואר הקרוב. אנחנו יכולים להיות גמישים, אבל רוצים לראות מצידו של בן־דב התחייבות לתשלום החוב".
לוקסנבורג הסביר כי "פרטנר היא חברה נהדרת. כל שוק הסלולר מצוי בסערה ובאובר־שוטינג חולני לאחר שכל ועדות ההשקעה בגופים המוסדיים קיבלו הוראה לזרוק את ני"ע של החברות בכל מחיר. אבל אם בעלי החברות לא ישלמו חובות, החברות יילכו לידי בעלי האג"ח.
"לצערי, השיטה שהיתה נהוגה פה 70 שנה, שאנשים עמדו מאחורי חוזים, נסדקה, ונוצר בון־טון של לא לשלם ולעשות הסדרים. זה מתחיל בחברות כמו אגרקסקו, ועובר מהעסקים הגדולים לבינוניים. היתרון שלנו הוא שאנחנו מושקעים בחברה אמיתית — פרטנר היא חברה עם תזרים ממשי ותוך שנה וחצי כל שוק הסלולר יגיע לשווי משקל. אנחנו נגיע לשם, או כבעלי חוב או כבעלי הפירמה. אני סומך על אילן שיעמוד כמו שהבטיח בתשלום החוב, ויעשה מאמץ לשלם. אסור לשכוח — פרטנר זה לא טאו".
זה לא יומרני לנסות להשתלט על פרטנר דרך רכישת אג"ח ב־35 מיליון שקל?
"זה יומרני, זה נכון. החוקים בג'ונגל מאוד פשוטים. כל מה שקורה עם מי שלא משלם חוב מעוגן בחקיקה, ולכן קודם כל צריך לשרת את בעלי החוב ואח"כ את בעלי המניות. בגלל שבעבר ביצענו השתלטות עויינת על גיבור ספורט ואינוונטק, אנשים חושבים שהמטרה שלנו גם כאן היא השתלטות עויינת. אבל במקרה הזה, אנחנו לא מחזיקים במניות אלא בחוב. כמו ששום חברה רווחית לא הציעה מעולם לבעלי החוב תוספת ריבית על הצלחתה, מחזיקי החוב לא צריכים לתת הנחות כשחברה לא מצליחה".
תקנה עוד אג"ח?
"אני לא פוסל את זה".
ביום רביעי תיערך אסיפת מחזיקי האג"ח של סאני והמחזיקים בראשות לוקסנבורג ידרשו מבן־דוב להעניק להם ביטחונות נוספים, בתמורה לויתור על העמדת החוב לפרעון מיידי.