"קיים חשש לקריסה של מערכת הבנקאות ביוון"
כך עולה מסקירה של בית ההשקעות אקסלנס שהוסיפו כי הבעיה האמיתית של אירופה נמצאת בספרד ועדיף "שהסיוע מהקרנות של האיחוד האירופי יגיע כבר עכשיו"
"קיים חשש לקריסה של המערכת הבנקאית ביוון בעקבות משבר החובות במדינה", כך טוענים מחלקת המחקר והאסטרטגיה באקסלנס. "עם זאת", טוענים בבית ההשקעות, "קריסה של המערכת הבנקאית ביוון לא תוביל בהכרח לקריסה של המערכת הבנקאית באירופה או בארה"ב כאשר קרנות ההצלה האירופאיות והבנק המרכזי אמורים למנוע אפקט של דומינו".
"הבנק המרכזי ביוון הודיע בשבוע האחרון כי הוא משהה את ההלוואות שלו למספר בנקים ביוון, עניין שרק הגביר את הלחץ במערכת בעוד שבשבועות האחרונים מתקבלים דיווחים על הידרדרות בכמות הפקדונות בבנקים ביוון כאשר תושבים מקומיים, כמו גם תושבי חוץ, חוששים לכספם. למרות השתלשלות האירועים האחרונה יש לציין כי הידרדרות כמות הפקדונות בבנקים ביוון מתרחשת מאז המחצית השניה של 2009. הבנק המרכזי האירופאי לא יעמוד לרשותם בשלב זה, אולם, הבנק המרכזי היווני אכן יוכל לספק להם נזילות לטווח של חודשים בדומה למה שעשה הבנק המרכזי באירלנד", הוסיפו בבית ההשקעות.
באקסלנס התייחסו לפיסגת ה-G8 בסוף השבוע האחרון וכתבו כי "המנהיגים אותתו כי הם מעוניינים שיוון תישאר באיחוד. עם זאת אנו מתקשים לראות כיצד ביוון יצליחו לעמוד בקריטריונים שהציבו להם הטרויקה כדי לקבל את תוכנית הסיוע החדשה".
הבעיה האמיתית של אירופה נמצאת בספרד
באקסלנס התייחסו למצב המידרדר של ספרד וכתבו כי "גם בספרד הבנקאות נמצאת בלב ליבו של המשבר. לפני מספר ימים נפגש ראש הממשלה עם נציגי בתי השקעות פרטיים בהמהלך שנועד להגדיל את האמינות בעיני המשקיעים שחוששים מגידול מפלצתי בהפסדי הבנקים. מהלך זה בא אחרי שבשבוע שעבר הממשלה הלאימה חלקית את אחד הבנקים שנקלע למצוקה (Bankia) והזרימה נזילות לכמה אחרים".
"הסיוע לספרד עדיף שיגיע כבר עכשיו מתוך הקרנות של האיחוד האירופי. גרמניה מתנגדת לכך משום שסיוע כזה מנטרל את מדיניות 'המקל והגזר' שאימצה עד כה. הצעה זו נדחית על הסף גם על ידי ספרד, משום שלמעשה הדבר אומר כי משלם המסים האירופי 'מלאים' את הבנקים בספרד", הוסיפו באקסלנס.
לסיכום מסרו ממחלקת המחקר של בית ההשקעות כי "הצלת מערכת הבנקאות, כהרגלם של אירופים, תידחה לרגע אחרון. ברור כי תו המחיר יהיה בהתאם – או שספרד 'תתחנן על נפשה' נוכח התשואות הבלתי הגיוניות או שהחובות החיצוניים והפנימיים שלה יזנקו אחרי הצלת הבנקים. גם אחרי ההצלה, תצטרך הממשלה לשנס מותניים על ידי קיצוצים נוספים והעלאת המיסים – משמע 'להוסיף חטא על פשע' כשמדובר בכלכלה שממילא סובלת ממיתון כבד ואבטלה של 24%. אנו מעריכים כי בחודשים הקרובים יאלץ ה-ECB להסביר את צעדיו המרחיבים כאשר גם מזרח אירופה תזדקק לסיוע לאור התערערות יציבותה של המערכת הפיננסית והמיתון באירופה שפוגע בה".