הבצורת והחום מתדלקים ראלי בגרעינים
עצירת גשמים בארה"ב וברוסיה תפסה את הספקולנטים לא מוכנים: הימרו בשורט על החיטה שרשמה בשבוע החולף זינוק מסחרר של 16.5%
המסחר בשוק הסחורות הושפע גם השבוע מהמשבר באירופה ומההאטה בכלכלה הסינית, ומדד ה־CRB המשיך לרדת, זה השבוע השלישי ברציפות, הפעם בכ־0.5%.
הזהב התחזק בכ־0.5%, אחרי שרשם ירידות שערים בשלושת ימי המסחר הראשונים של השבוע על רקע היציאה מנכסי סיכון והמעבר אל הדולר האמריקאי שהתחזק בשבוע שחלף ב־1.3%.
דבריו של שר האוצר הגרמני כי המשבר יירגע רק בתוך שנה־שנתיים החזירו אותנו לציפיות של חלק מבתי ההשקעות הגדולים בעולם לתוכנית תמריצים שתושק בקרוב. לפי מורגן סטנלי, הבנק המרכזי האירופי יהיה חייב להזרים עוד נזילות למערכת בתגובה למשבר. כלכלני HSBC טוענים כי יכולתו של הזהב לעלות כשנכסי סיכון אחרים יורדים עשויה להחזיר לו את המעמד של חוף מבטחים.
נוקטים בסלקטיביות
הפעילות בסחורות הפכה להיות מאוד סלקטיבית. הקניות התרכזו בעיקר בגרעינים, שם מזג האוויר העלה חשש למחסור עתידי. לחץ של קונים נרשם גם בגז הטבעי, לאור ההחלטה של יפן להיגמל מהשימוש בכורים גרעיניים. התיאבון היפני לגז טבעי בא לשיאו השבוע בחוזה שנחתם בין שברון ואפאצ'י לבין חברת החשמל היפנית לאספקה של מיליון טונות גז טבעי נוזלי לשנה למשך 20 שנה. אגב, על פי נתוני ענקית האנרגיה אקסון־מוביל, בתוך עשור תפיק אוסטרליה 20% מהגז הטבעי בעולם, ואסיה תהפוך לשוק הגדול לגז טבעי בתוך 30 שנה.
לפי נתוני ה־CFTC, המשיכו הספקולנטים להקטין את פוזיציות הלונג שלהם, ונכון לשבוע שעבר ירדה כמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות שלהם בעוד כ־15%, בהמשך ישיר לירידה שנרשמה בשבוע שלפניו. עוד ניתן לראות כי נמשכת העלייה בכמות פוזיציות הלונג בגז הטבעי, כשמנגד נמשכת הירידה בפוזיציות הלונג בזהב.
קיים תיאבון לסיכון
כמות הפוזיציות הספקולטיביות על הנפט הטקסני WTI נשארה ללא שינוי, ואילו אלה על הנפט מסוג ברנט עלו ב־10%. סלקטיביים כבר אמרנו?
בגזרת המאקרו, השבוע התקבלו נתונים מעודדים מיפן ומארה"ב. ביפן צמח התוצר ב־4.1% ברבעון הראשון, והיכה את התחזיות המוקדמות. במקביל, מדד היצור של ניו יורק עלה כפול מהתחזיות, והמכירות הקמעונאיות ללא אנרגיה, רכב וחומרי בנייה עלו יותר מהתחזיות. עם זאת, הביקוש הער למניות פייסבוק בהנפקה מעיד כי עדיין קיים תיאבון לסיכון.
הסחורות שעשו את השבוע
נפט: המלאי פוגע במחיר
הנפט איבד השבוע יותר מ־4%, לאור המשבר האירופי, הירידה במפלס החששות מאיראן, הבריחה מנכסי סיכון והחשש מהאטה, וסגר במחיר של 91.5 דולר לחבית לחוזה הקצר. מלאי הנפט עלה ב־2.13 מיליון חביות והגיע לרמה הגבוהה ביותר מאז 1990 ל־381.6 מיליון חביות. בשל הצטברות מלאים ועלייה בהיצע מצפון אמריקה, הוכרז בנובמבר 2011 כי כיוון הזרימה בצינור שמוליך נפט מטקסס לקושינג אוקלהומה - יתהפך. ביום חמישי זה קרה. הצינור במתכונתו החדשה יוליך מעתה נפט מקושינג לטקסס ויזרים 150 אלף חביות ביום. הקצב יגבר עד ל־400 אלף חביות ליום ברבעון הראשון של 2013. השינוי נעשה בשל מגבלת כושר האחסון באוקלהומה, שיצרה צוואר בקבוק וגרמה להגדלת הפער בין מחיר הנפט הטקסני אל מול הנפט מסוג ברנט.
חדשות טובות למגזר הנפט הגיעו מכיוון משרד המסחר האמריקאי שקבע היטל היצף (Anti-Dumping) על תאים פוטו־וולטאים שמיוצרים בסין שינוע בין 31% ל־249%, אחרי שתוצאות בדיקה העלו שסין מכרה את התאים הפוטו־וולטאים במחירי הפסד ובסיוע סובסידיות ממשלתיות. נראה כי ההיטל החדש צפוי להאט את אימוץ הפקת החשמל באמצעים סולאריים בארה"ב.
השורה התחתונה
המשך חולשה בכלכלה הגלובלית לצד ההיצע הגבוה עשוי להמשיך וללחוץ את הנפט כלפי מטה
חיטה: מזג האוויר מתעתע
החיטה רשמה את העלייה השבועית החדה ביותר מאז 1996 - עלייה של דולר שלם או 16.5% - זאת בשל יובש, חום וכמות המשקעים הנמוכה שנרשמה בקנזס (אזור הגידול הגדול ביותר בארה"ב) ב־30 הימים האחרונים, והחשש שיבול החיטה יהיה נמוך יותר. חששות לחום ויובש גם ברוסיה שבים ומעלים זיכרונות לא נעימים מהבצורת של 2010, כשההערכות הן כי יצוא החיטה הרוסי עשוי לרדת בכ־20% השנה. החששות מיבול החיטה תפסו את הספקולנטים לא מוכנים, עם יתרות שורט ספקולטיביות ענקיות שעל פי נתוני ה־CFTC, הגיעו לרמה נטו של מעל 60 אלף חוזים. השבוע יתארך יום המסחר בגרעינים ל־21 שעות במקום 17 שעות כיום. הכוונה המקורית היתה להאריך את יום המסחר ל־22 שעות בעקבות מהלך דומה של הבורסה המתחרה, ה־ICE, אך בלחץ של תעשיית הגרעינים, חזרה בה בורסת הסחורות בשיקגו מהכוונה.
הרעיון בבסיס ההתנגדות (מעבר לפגיעה הצפויה בשגרת יומם של הסוחרים) הוא לשמר את המצב שבו המסחר מופסק בעת פרסום הנתונים של משרד החקלאות האמריקאי, מה שמאפשר לתעשיינים ולפעילים בשוק לעכל את המידע לפני שהם מגיבים.
השורה התחתונה
תעתועי מזג האוויר ויתרות השורט האדירות עשויים לגרום להמשך הראלי בגרעינים בכלל ובחיטה בפרט
סוכר: בונים על הרמדאן
תפוקת הסוכר בדרום ברזיל - אזור הגידול הגדול בעולם - עשויה להיות נמוכה מהתחזיות שניתנו במרץ האחרון ומנגד, התפוקה של מדינות כמו הודו ותאילנד רושמת עלייה. השבוע הסירה ממשלת הודו את המגבלות הכמותיות - שעמדו על 4 מיליון טונות - על יצוא סוכר. חלק מההערכות צופות שהיצע הסוכר יעלה על הביקוש - לראשונה מאז עונת 2008–2007 - בכ־7–6 מיליון טונות השנה. מאז מחיר השיא בפברואר האחרון נפל מחיר הסוכר ביותר מ־22% לרמה של 20.5 סנט לפאונד, והוא קרוב עתה לרמות השפל של השנה שעברה. נראה כי רמות המחיר הנוכחיות מנסות לבסס תחתית למחיר הסוכר כמו גם הצפי להיצע ברזילאי נמוך יותר. כמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות על סוכר ירדה בעוד 3%, והיא ממשיכה את המגמה של ארבעת השבועות האחרונים. בבית ההשקעות מורגן סטנלי מעריכים כי מחיר הסוכר ימשיך וייפול השנה לרמות של 18–17 סנט לפאונד.
מנגד, ביקושים לסוכר נרשמים ממדינות מוסלמיות, אשר מתחילות לאגור סוכר לקראת צום הרמדאן שיחול ביולי־אוגוסט. כמות הסוכר שמחכה להעמסה בנמלי ברזיל עלתה ב־18% בשבוע האחרון ל־1.2 מיליון טונות, והסחורה תעשה דרכה לאלג'יריה, מלזיה ומצרים.
השורה התחתונה
עודף הסוכר צפוי להמשיך וללחוץ את מחירו כלפי מטה בשבועות הקרובים
הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים