ראיון "כלכליסט" - ביסמוט על מנופים: "יש בעלי שליטה שתומכים בחברה"
קופת מנופים נותרה כמעט ללא מזומנים, החברה לא פירסמה את דו"חותיה ל-2011 בשל מחלוקת מול רשות ני"ע באשר לשוויו של נכס החברה בקזחסטן וניירות הערך של מנופים הפסיקו להיסחר בבורסה
17:0514.05.12
מחזיקי האג"ח של מנופים פיננסים קיבלו הבוקר סקירה פיננסית על מצב החברה מצד המנכ"ל יואל ביסמוט, אשר ניסה להוריד את סף הלחץ בקרב מחזיקי האג"ח, שזכאים לתשלום של כ-40 מיליון שקל בעוד כשבועיים. המזור שהוצג למחזיקי האג"ח הינו בדמות הלוואות בעלים שהעמידו בעלי השליטה, איש עסקים
השוויצרי מרכוס וובר (48.8%) ואברהם נניקשוילי (24%) בהיקף של כ-16 מיליון דולר, וזאת בנוסף לכ-30 מיליון דולר שהעמידו השניים בעבר (חשוב: וובר הזרים כשני שליש מהסכומים).
מאז נכנס ביסמוט לתפקידו לקראת סוף 2011, הוא מנסה להכתיב אסטרטגיה של "ניקוי אורוות" - חיסול עסקאות שאינן בליבת הפעילות של החברה, הורדת רמות המינוף ומציאת אפיקי מימון חדשים, תוך התמקדות בהשבחת נכסי נדל"ן מניב. גם אחזקתה של מנופים בשמן (13%) נחשבת לאחזקה פיננסית ולא נתפסת כחלק מליבת הפעילות.
עד יוני 2014 זקוקה מנופים לפרוע תשלומי אג"ח בהיקף של כ-155 מיליון שקל (כולל 40 מיליון שקל בסוף מאי כאמור). לאחרונה קופת החברה נותרה כמעט ללא מזומנים, החברה לא פירסמה את דו"חותיה ל-2011 בשל מחלוקת מול רשות ני"ע באשר לשוויו של נכס החברה בקזחסטן, וניירות הערך של מנופים הפסיקו להיסחר בבורסה. בשורה התחתונה, נראה היה שמשהו לא טוב קורה בחברה, ששוויה האחרון בשוק נקבע על 280 מיליון שקל, נמוך בכ-80% השיא שנקבע בתחילת 2011 - 1.3 מיליארד שקל. שווי השוק הנוכחי מסב לוובר, שהשקיע 417 מיליון שקל לרכישת 48.8% ממניות החברה, הפסד "על הנייר" של כ-280 מיליון שקל.
ואולם, בסוף השבוע הוכיחו וובר ונניקשוילי כי יש מבוגר אחראי בחברה, כשהזרימו את הכסף לחברה, שלרשותה עומדים כעת כ-65 מיליון שקל מזומן. לאחר אסיפת האג"ח, הסביר ביסמוט ל"כלכליסט" כי נאמני בעלי האג"ח זימנו את האסיפה, לאור מספר עניינים: עד היום אין להם דו"חות כספיים ל-2011 והם לא הבינו עם מי יש להם עסק. אני העברתי להם מכתב מבעל השליטה. הסגנון של המכתב לא מצא חן בעינהם כי הם טענו שהוא לא מחייב מבחינה משפטית. באסיפה הופתעתי מהעדר קהל רחב באסיפה, וזאת הפתעה לטובה. המשקיעים הרגישו קצת יותר רגועים לאחר שהודענו על ההזרמה של ה-15 מיליון דולר".
מה המסר שאתה רוצה להעביר למחזיקי האג"ח שלכם?
"המסר הראשון הוא שיש בעלי שליטה שתומכים בחברה. הם אמנם לא אנשי תקשורת, אך ברור שהם כאן בשביל החברה. אם הם השקיעו כל כך הרבה כסף בחברה, אז סביר שהם יעמדו במקרה הצורך גם מאחורי עוד 100 מיליון שקל שנותרו לתשלום אג"חים. בנוסף, חשוב להבין שיש מספיק נכסים בחברה בכדי לעמוד בתשלומי החוב. לחברה הזאת אף פעם לא היה פיגור בתשלום ואנחנו רוצים לשמור על האמון של שוק ההון ובעלי האג"חים, למרות הסערה שהייתה לאחרונה. אנחנו כאן לטווח וחשוב שיבינו את זה."
כמה קשה היה לשכנע את בעלי השליטה להכניס עוד כסף לחברה?
"אני הייתי זה שפנה אליהם בבקשה לקבל כסף. מדובר כאן באנשים בעלי מנטאליות אחרת. הם לא מבינים מה זה תספורת. הם לא מבינים מה זה הנחה על אג"חים. אין כזה דבר בשבילם לא לשלם חובות – הם לא מכירים כזה דבר. אחרי שפניתי עליהם, קיבלתי את הכסף בקלות. הם עומדים מאחורי החברה לטווח הארוך."
מתי תיפתר המחלוקת מול רשות ני"ע בעניין שווי הקרקע בקזחסטן, כך שתוכלו לפרסם את הדו"חות הכספיים?
אנחנו בשלבים האחרונים. אני מאמין שבימים הקרובים זה ייפתר ואז נוכל להפיץ את הדו"חות, ונוכל לחדש את המסחר בניירות הערך של החברה. אני מקיים שיחות מול הרשות אך לא יכול בינתיים לומר מה הפתרון שמסתמן.
מה סטטוס הפרויקט בבצת, שבו הוחלט שלא יקום פרוייקט?
"השווי של הקרקע בספרים עומד על 13 מיליון שקל, לאחר שהשמאי הממשלתי נתן את הערכתו. אני לא מסכים לשווי הזה. אנחנו מקווים שהמנהל ירכוש חזרה את הקרקע לפי השווי הכלכלי שאנחנו חושבים שראוי לה".