בלעדי ל"כלכליסט": לאומי במגעים למכירת הלוואה של אפריקה נכסים להראל
הבנק מנהל מגעים ראשוניים מול חברת הביטוח שעתידה לרכוש כמחצית מהלוואה שהעמיד לאומי לאפריקה נכסים בהיקף של 600 מיליון שקל לחמש שנים. הבנק ימכור את החוב כדי לעמוד במגבלת החשיפה לנדל"ן בתיק האשראי
בנק לאומי מנהל מגעים למכירת כמחצית מהלוואה שהעמיד לאפריקה נכסים שבשליטת לב לבייב. המגעים מתנהלים מול חברת הביטוח הראל, ומדובר על נתח של 300 מיליון שקל מהלוואה לחמש שנים של כ־600 מיליון שקל. הבנק פנה לאחרונה לבנק ישראל כדי לקבל אישור למכירת ההלוואה.
הבנק מעוניין
הריבית על ההלוואה הינה 4.9% בנוסף להצמדה למדד והיא מובטחת בשיעבוד על הנכסים של אפריקה נכסים בפארק המדע בנס ציונה, פרויקט גלובל פארק בלוד ופרויקט קונקורד בבני ברק. ההלוואה מסתכמת כיום ב־475 מיליון שקל אולם תצטרף אליה הלוואה נוספת של 125 מיליון שקל בגין בניית מבנה תעשיה נוסף בנס־ציונה.
זו אינה ההלוואה הראשונה של אפריקה שמועברת לגוף מוסדי. ביוני 2011 חתמה אפריקה נכסים על הסכם מימון מחדש לפרויקט "מגדל היובל" בתל אביב בהיקף של 840 מיליון שקל. ההסכם נחתם גם אז מול הראל ומול חברת הביטוח מגדל, בחלקים שווים. "העברת הלוואות כאלה לגופים מוסדיים מקובלת מאוד בארה"ב ובאירופה ועכשיו נכנסת גם לארץ", אמר מקורב למגעים. היתרון מבחינת הראל הוא בכך שההלוואה תמשיך להיות מנוהלת בידי קציני האשראי של לאומי. עם זאת, המגעים מצויים בשלב מקדמי ורחוקים עדיין מסיום.
ענף הנדל"ן נחשב לענף עתיר הון, כשהחשיפה של המערכת הבנקאית אליו עומדת על כ־235 מיליארד שקל, כ־18% מתיק האשראי הכולל. בחודשים האחרונים ניכרת עצירה במתן האשראי הבנקאי הנובעת מהצורך של הבנקים לענות לדרישות להלימות ההון החדשות של בנק ישראל - והגדלת ההון ב־30 מיליארד שקל.
בנוסף, על פי נוהל בנקאי תקינה 315, ניתן לגדול בענף מסוים עד ל־20% מנכסי הסיכון של הבנק. הפועלים ומזרחי־טפחות הם הבנקים היחידים שבאפשרותם להגדיל את האשראי לנדל"ן. בנק דיסקונט פועל להקטנתו של האשראי העסקי בשל בעיות ההון ואילו הבנק הבינלאומי מעדיף שלא להסתכן בהלוואות חדשות. על פי הערכות, בנקים נוספים ניצבים בפני מהלך דומה למכירת הלוואות בסך מיליארדי שקלים של גופים שונים כדי להקטין את החשיפה לנדל"ן. העברת חלק גדול מההלוואות לגופים המוסדיים תשחרר את מאזניהם של הבנקים ותאפשר להם לעמוד בדרישות הרגולציה, ואילו הגופים המוסדיים מבטיחים לעצמם קבלת הלוואות שכבר נבדקו בידי הבנקים, שלהם יכולות בקרה מפותחות.
העסקה הנוכחית מצטרפת לשורה של עסקאות נדל"ן שמבצעת הראל, בניהול מישל סיבוני ושמעון אלקבץ, בתקופה האחרונה. לפני שבועיים חתמה הראל על הסכם להשקעה של כ־45 מיליון שקל בחברת הנדל"ן איי.די.או גרופ, שבשליטת שיכון ובינוי, תמורת כ־13% ממניותיה, בנוסף לאופציות ואג"ח להמרה, שאם ימומשו, יגדילו את אחזקתה בחברה לכ־20%.