"ריכוזיות? חבל שלא חשבו על זה לפני שהפריטו"
יו"ר בזן מאמין שישראל קטנה מדי כדי לתמוך בחברות רבות כל כך, ותוקף: "גם מי שלא קשור לריכוזיות מתעסק ברגולציה במקום בניהול"
לקראת כנס ת"א־100 של "כלכליסט" ואקסלנס פנינו לבכירים בחברות המדד כדי לקבל הצצה קטנה לשנים הקרובות, בהם גם יוסי רוזן, יו"ר חברת בזן.
בזן, הממוקמת במפרץ חיפה, היא תשלובת זיקוק ופטרוכימיה. מגזר הפטרוכימיה של החברה מייצר פולימרים, מוצרים ארומטיים ושמנים ושעוות. מפברואר 2007 נסחרת בזן בבורסה בתל אביב ונשלטת על ידי החברה לישראל שבשליטת עידן עופר, וכן על ידי מפעלים פטרוכימיים שבשליטת דיוויד פדרמן.
1. מדד ת"א־100 חוגג 20 שנה, איפה תהיה בזן בעתיד?
"אנחנו לקראת סיום יישומה של תוכנית אסטרטגית שמטרתה להביא למיזוג כל המרכיבים של בזן לחברה אחת, שבה יהיה אפשר לייצר על פי ניצול מלא של הסינרגיות בין הגופים השונים תוך אופטימיזציה של מרכיבי הייצור, המכירות והתפעול.
"הנושא השני שבו טיפלנו הוא ביצוע השקעות בתחום איכות הסביבה - מיד אחרי שרכשנו את בזן מהמדינה, זו האחרונה, כרגולטור, הציגה לנו דרישות של מה צריך לתקן, אף שהמדינה כמובן כבר ידעה מה דורש תיקון - שהרי היא מכרה לנו את החברה במצב הזה. אישרנו תוכנית אסטרטגית להשקעה של כ־300 מיליון דולר בנושאי איכות סביבה ונכון להיום ביצענו 75% ממנה.
"הנושא השלישי הוא הבאת הגז הטבעי לחיפה - כיום קיים צינור וכבר בוצעו הערכות. בזן עוברת תהליך של הסבה מייצור במזוט כחומר גלם, לשימוש בגז טבעי שמחליף אותו - יש לזה חשיבות כלכלית וסביבתית.
"נושא נוסף הוא שדרוג בית הזיקוק על ידי הקמת מתקן לייצור דלקים נקיים בהשקעה של כ־500 מיליון דולר. כל אלו מצעידים את בזן לעידן הבא - להיות בית זיקוק מודרני יעיל, רווחי וידידותי לסביבה".
בקשר לריכוזיות במשק השיב רוזן, כי "אנחנו לא נושאת מטוסים כמו אמריקה, אנחנו בסה"כ סירה קטנה. אנחנו מנסים ליישם את כל אותם כללים של פיצולים והגבלים עסקיים, אבל אין מקום בכלכלה הקטנה שלנו לכל כך הרבה גופים ושחקנים בתחומים השונים. אנחנו רואים את זה היום במשברים שפורצים בענפים שבהם הרווחיות שואפת לאפס. אני מסכים שבמשק קטן כזה צריכה להיות תחרותיות והוא צריך להיות פתוח ליבוא - והוא אכן פתוח ליבוא, אבל אני לא מכיר כמעט תחום שבו אנחנו לא חשופים באופן מוחלט ליבוא, פרט לתחום הצבאי".
"מה משמעות הריכוזיות? ההסתדרות, המדינה והסוכנות היהודית היו הבעלים של העסקים בישראל, והן החליטו למכור אותם כי הן לא רצו לנהל אותם. הן לא יכולות למכור, לגבות את הכסף ואחר כך לומר - 'סליחה התחרטנו, אנחנו רוצים לפרק אותך'. על זה היו צריכים לחשוב טרם ההפרטה.
"גם היום, כשמדברים על ריכוזיות, יש בזה הגזמה רבה. יכול להיות שבתחומים מסוימים הריכוזיות מצריכה טיפול, אבל במקום לטפל באותם 5% שדורשים טיפול - מטפלים בכולם. אי אפשר ש־95% שכלל לא נוגעים לעניין הזה - במקום לנהל את עסקיהם, מתעסקים ברגולציה".
2. איך לדעתך הולכת להיות שנת 2012 בענף שבו אתה פועל?
"זו שנה מאוד לא יציבה. אנחנו רואים תנודות גדולות במחירי הדלקים בעולם שנובעות משיקולים גיאו־פוליטיים ומפעילות ספקולנטים, ולאו דווקא משיקולים כלכליים. השנה יכולה להסתיים במחירי נפט של 200 דולר לחבית או 70–80 דולר לחבית. אם נחזור לממדים של היצע וביקוש רגילים - מחיר החבית יוכל לנוע סביב 100 דולר לחבית".