בלעדי ל"כלכליסט": פוטאש מבקשת מהמדינה להגדיל אחזקתה בכיל ל־25%
ענקית הדשנים הקנדית, המחזיקה ב־13.9% במתחרה הישראלית, פנתה למדינה כדי לקבל אישור לרכישת מניות נוספות של כיל בשווי 5.2 מיליארד שקל. פוטאש תנסה לרכוש את המניות מידי משקיעים מוסדיים. החברה לישראל לא צפויה להשתתף במכירה
ענקית הדשנים הקנדית פוטאש מנהלת מגעים להגדלת אחזקותיה בחברת הדשנים הישראלית כיל. פוטאש הגישה בקשה למשרד האוצר כדי שזה יאשר לה להגדיל את אחזקותיה לשיעור של עד 25% ממניות כיל, כך נודע לכ"כלכליסט".
כיום מחזיקה פוטאש ב־13.9% ממניות כיל, ששוויין בבורסה עומד על כ־6.5 מיליארד שקל. את הרכישה האחרונה שלה ביצעה פוטאש בפברואר 2010, אז רכשה מניות כיל ב־1.5 מיליארד שקל (כ־2.5%) בתיווכו של בנק ההשקעות
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
סיטי. פוטאש רכשה את המניות מגופים זרים ובמחיר של 47 שקל למניה, כשכיל נסחרת כיום במחיר של 36 שקל למניה.
כדי לעלות לשיעור אחזקה של 14% ומעלה, צריכה פוטאש לקבל את אישור המדינה. מכיוון שכיל היא חברה אסטרטגית למדינה, המחזיקה באוצרות הטבע שלה, ניתנה למדינת ישראל, בעת הפרטת כיל, מניית זהב, המקנה למדינה זכויות שונות.
פוטאש היא יצרנית הדשנים הגדולה בעולם, ונסחרת לפי שווי של 33.8 מיליארד דולר. החברה הקנדית נכנסה לראשונה להשקעה בכיל ב־1998, אז רכשה 10% ממניות החברה תמורת כ־100 מיליון דולר.
כיל נמצאת בשליטת החברה לישראל של משפחת עופר (52.3%), ופוטאש היא בעלת המניות השנייה בגודלה בחברה. יתר המניות מצויות בידי הציבור כשאחזקה קטנה של 16 מיליון שקל מצויה בידי המנכ"ל עקיבא מוזס. אם פוטאש תקבל אישור ותממש אותו, מדובר ברכישת 11.1% ממניות כיל ששוויין בשוק עומד על 5.23 מיליארד שקל, אם כי בעסקאות השקעה מאין אלו נהוג לרוב לשלם פרמיה על מחיר השוק.
פוטאש מבקשת לרכוש את המניות מתוך אחזקות הציבור, בעיקר מגופים מוסדיים בארץ ובחו"ל. ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים נערכו גישושים אצל חלק מהגופים בניסיון לגבש גרעין שממנו ניתן יהיה לרכוש את המניות עם קבלת האישור. הפניות נעשו על ידי בנק זר שלא ציין את מטרת הרכישה העתידית האפשרית בפני בעלי המניות. לפי ההערכות, החברה לישראל תישאר עם האחזקה הנוכחית שלה. בחברה לישראל מצויים בסוד המהלך.
ההערכות בשוק הן כי אף שפוטאש מבקשת לרכוש כעת את המניות כהשקעה פיננסית בלבד, וכך הציגה את הדברים בפני הרשויות, הרי שמטרתה האמיתית היא רכישה עתידית של השליטה בכיל. כאמור, הבקשה מהמדינה היא לאפשר לה להגיע לאחזקה של 24.99%, כשכדי לעלות מעל לאחזקה זו יהיה עליה לבקש אישור נוסף, ולאחריו אישור נוסף לרכישת השליטה בחברה.
השאלה הגדולה היא האם המדינה תעניק את האישור. מקורב לאוצר מסר ל"כלכליסט" כי המדינה לא קיבלה החלטה בנושא, וכי ישנן סוגיות מהותיות בהענקת אישור כזה, שעדיין נמצאות בבדיקה.אם פוטאש תגיע לאחזקה של 25% בכיל, הרי שעשויות להיות לכך השלכות מרחיקות לכת - ייתכן שתהיה לה זכות למנות דירקטור בכיל, מהלך בעייתי לאור העובדה שמדובר בשתי מתחרות בשוק הדשנים.
לכתבה באנגלית לחץ כאן