בלעדי ל"כלכליסט": אייל לפידות מגבש קבוצת משקיעים לרכישת הפניקס
מנכ"ל הפניקס החל במהלך לאחר שקיבל פניות מגופים שהתעניינו ברכישת החברה ובצירופו ליוזמה. המהלך מגיע בעקבות המלצות ועדת הריכוזיות, שלפיהן תיאלץ כנראה קבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, למכור את השליטה בחברת הביטוח
אייל לפידות, מנכ"ל חברת הביטוח הפניקס, מנהל מגעים ראשוניים לגיבוש קבוצת משקיעים שתרכוש את השליטה בחברה מידי יצחק תשובה, כך נודע ל"כלכליסט".
המלצות הביניים של ועדת הריכוזיות, בראשותו של חיים שני, קבעו כי בעל שליטה בגוף ריאלי משמעותי המחזיק גם גוף פיננסי משמעותי ייאלץ למכור בתוך ארבע שנים אחד מהם לפי בחירתו. תאגיד פיננסי משמעותי הוגדר כמי שמנהל נכסים ביותר מ־50 מיליארד שקל, וגוף ריאלי משמעותי הוגדר כגוף עם הכנסות של יותר מ־8 מיליארד שקל בשנה או כזה שמאזנו מסתכם ביותר מ־20 מיליארד שקל.
אם ההמלצות יתקבלו, ובימים אלה נערכים שימועים לראשי התאגידים לפני קבלת ההחלטות הסופיות, הרי שקבוצת דלק, שבשליטת יצחק תשובה, תמכור כנראה את הפניקס ואת בית ההשקעות אקסלנס, שהפניקס מחזיקה ב־90% ממניותיו.
גם אלי ברקת הביע עניין
המלצות הוועדה צפויות לעבור שינויים, אולם לא בנושא ההפרדה הריאלית מהפיננסית. וכך, אף על פי שיוכל להישאר עם הפניקס ולמכור את אחזקותיו באקסלנס בלבד, ולעמוד בכך בדרישות הוועדה, ההערכות הן שיצחק תשובה ימכור גם את הפניקס. שמו של אלי ברקת, בעל השליטה בבית ההשקעות דש איפקס, עלה בעבר כמי שמתעניין ברכישת הפניקס, אולם מלבד בדיקה ראשונית שערך בעבר, לא התקדם ברקת למהלך של מו"מ לרכישה.
ל"כלכליסט" נודע כי המהלך של לפידות לגיבוש הקבוצה החל לאחר שקיבל פניות מגופים שונים, שהתעניינו ברכישת הפניקס וביקשו לצרף אותו למהלך מתוך ידיעה שההיכרות שלו עם החברה ויכולותיו חיוניות וכמעט הכרחיות למקרה של רכישת שליטה עתידית. בשבועות האחרונים נפגשו אותם גופים עם לפידות, שכאמור החל לגבש את הקבוצה שצפויה לפתוח במגעים מול תשובה עם קבלת ההחלטה הפורמלית שלו למכור את השליטה בחברה.
שומרת על רווחיות ב־2011
לפידות נחשב למנכ"ל דומיננטי שביצע מהפך בפניקס והוביל אותה מחברת ביטוח לא יעילה עם תוצאות חלשות ורוויות השקעות כושלות בחו"ל, לחברה רווחית ומובילה בתחומים מסוימים. בשורה של מהלכים שביצע בתחומי ההשקעות וכוח האדם, כמו גם במהלכים אסטרטגיים, שינה לפידות את החברה, וכיום הוא הדמות המזוהה ביותר עמה.
המהפך בהפניקס בא לידי ביטוי במספרים של החברה ב־2011 שהיתה שנה קשה עבור חברות הביטוח. דווקא בשנה שכזו הצליחה הפניקס להציג רווח כולל של 14.2 מיליון שקל בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, כשברבעון השלישי רשמה החברה רווח של 25 מיליון שקל מפעילות ביטוח החיים וסיימה את הרבעון עם הפסד כולל של 24 מיליון שקל - הפסד קטן יחסית לחברות האחרות בענף.
האנליסט מאיר סלייטר מדש ברוקראז' פרסם בעקבות דו"חות חברות הביטוח סקירה שבה ציין כי דו"חות הפניקס הם הטובים ביותר שהוצגו בענף לרבעון השלישי וכי הרווח מפעילות ביטוחי החיים הוא דבר חריג בתקופה כזו. "הפניקס תמיד היתה ידועה ברווחיות החיתומית הטובה שלה, אבל כעת נראה שמדובר כאן בפער משמעותי מעל שאר המתחרות", כתב סלייטר.